Translate

среда, 24. фебруар 2016.

MAGARAC JOŠ NIJE CRKO, A KA*ĆE, NE ZNAMO! ( TRANSPARENTNI KRATEŽ )


Kao što mi, koji pamtimo humorističku seriju "Đekna još nije umrla, a ka*će, ne znamo", nikad ne saznasmo ko je ta Đekna i umre li ona konačno ili ne, tako vam svečano saopštavam da ni vi, drage moje sapundžije, nećete dočekati crkavanje ovog mog magarca, zvanog "Transparentna baza u kućnim uslovima". Do duše, ovo za sad bi moglo da se zavede pod srećni epilog, jer, naslov izmislih pre izvedenog eksperimenta, tako da uvod ipak gledajte kao stilsku figuru. Eksperiment je uspeo, i to potpuno!
  Neću vas previše zamajavati, pisaću i razraditi korak po korak, ono što sam zamislila još u vreme kada sam ovladala Kratežom, tj. SBHP tehnikom.
Želela sam transparentnu bazu čiji proces izrade će biti brz, a rezultat izvestan i , barem, zadovoljavajući. Promenila sam recepturu, bazirajući je samo na tri masnoće čiji masnokiselinski sastav bi trebalo da garantuje prozirnost i dovoljnu čvrstinu sapuna, a takođe i sporije stezanje pretopljene baze. Zatim, odlučila sam se za kombinaciju Krateža i rada sa mikrotalasnom, a takođe, prvi put sam primenila propilenglikol kao jedan od rastvarača. Dugo ga već imam, ali ga nisam koristila, ubeđena da je neupotrebljiv u ovoj stvari bez sorbitola. Vođena zdravim razumom, ipak sam rešila da ga isprobam u kombinaciji sa alkoholom i nisam pogrešila. Vi, dragi moji, u koliko ne možete da nabavite propilen glikol, odradite ceo postupak samo sa alkoholom.
  Propilen glikol je organsko jedinjenje ( C3H8O2 ) bez mirisa i slabo slatkog ukusa. To je viskozna tečnost, higroskopna i rastvorljiva u vodi, acetonu i hloroformu. Dugo vremena se koristi u kozmetici i farmaciji, kao i u preradi hrane, kao lubrikant, humekant i rastvarač. Na osnovu naučnog rada prof. dr. Mirjane Đukić sa Instituta za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, saznala sam da je toksičnost propilen glikola izuzetno niska što je i dokazano u dosadašnjim naučnim istraživanjima. Naravno, osetljive osobe svakako treba da imaju na umu mogućnost štetnog delovanja u dodiru sa čistom ili nepropisno korištenom supstancom.


RECEPTURA

150 gr kokosovog ulja
75 gr stearinske kiseline
75 gr ricinusovog ulja 

NaOH 48 gr
H2O 84 gr

Alkohol 150 gr ( 96% )
Propilen glikol 100 gr
Glicerin 60 gr
Šećerni sirup ( 115 gr šećera rastvoreno u 95 gr dem. vode )

Koje su to masne kiseline koje znatno utiču na transparentnost i kvalitet TS ? Pre svega, miristinska i laurinska kiselina, ricinolna , stearinska i na kraju, palmitinska masna kiselina. Zato je ova receptura bila uspešnija od mojih predhodnih eksperimenata.

  IZRADA

  Pripremite radni prostor, ličnu zaštitu, odmerite svoj materijal. Neka temperatura otopljenih masnoća ne bude niža od 80 stepeni Celzijusovih, a rastvora NaOH 90 stepeni. Ovog puta ne treba vam štapni mikser, već obična žica za mešanje, zbog brzog zgušnjavanja sapunske mase pri dodavanju rastvora sode u ulja. Iz istog razloga, rastvor ćete dodavati polako i postepeno, sve vreme mešajući. Dobro izmešajte masu, a onda poklopite i izolujte čekajući gel ( oko desetak minuta )

Gel faza

Gel faza nije karakterističnog izgleda, ali ima tu blagu "prozirnost" kao i izdvajanje uljne faze na površini, što je normalno. 
Sada dobro izmešajte masu i dodajte joj sve rastvarače. Izmešajte ponovo. Nakon ovoga, posudu sa sapunom stavite u mikrotalasnu pećnicu na "punu snagu" pet puta u trajanju od po minut, svaki put dobro mešajući. Ovom prilikom, dosta alkohola će ispariti, a ipak, ne toliko da napravi problem pri rastvaranju sapuna.

Nakon prvog tretiranja u mikrotalasnoj pećnici

Nakon petog tretiranja u MT

Rastvoren sapun bio je bistar, ali to još uvek ništa ne znači, sve dok se u kalupu isti taj sapun ne ohladi, očvrsne i pokaže svoje pravo lice. Hvala nebesima, ovoga puta, to što sam tražila, to sam i dobila. Ohlađen sapun bio je odlične transparentnosti, odlične topljivosti i ponovno očvršćavanje nije naudilo ni jednoj njegovoj karakteristici dobrog TS. 

Transparentnost odlična

Lako se seče i topi

Pretopljen sapun zadržao transparentnost

Pretopljen sapun

Radni učinak :)

  Dragi moji, prednost ovog mix postupka je brzina, ekonomičnost i jednostavnost. Alkohol u toku postupka ispari sasvim dovoljno da kasnije isparavanje njegovih ostataka u sapunu neće naružiti i izobličiti izgled gotovog proizvoda. Prilika da proizvedete sopstvenu topljivu bazu bez prisustva industrijskih deterdženata više je nego primamljiva i ja vam želim svu sreću u vašem radu! 

Uživajte!  Dara












  

Нема коментара:

Постави коментар