Translate

недеља, 18. октобар 2015.

U POTRAZI ZA SAVRŠENIM SAPUNOM - III DEO ( KRATEŽ TEHNIKA )


  Odmah da vas obavestim, narode moj, da ovaj srećni naziv tehnike je moje lično moždano vaspostavljenije, a među pametnijim svetom tehnika se zove "SBHP" ( Stick Blender Hot Process ). Postoje dve, tri varijacije na temu, ali ja sam se odlučila za ovu verziju koju ću prikazati zato što je svima dostupna, pa čak i početnicima. U suštini, to je skraćena verzija Toplog procesa izrade sapuna i ja sam definitivno oduševljena ovim načinom rada. Još važnije, sapun koji je napravljen ovom tehnikom izuzetnog je kvaliteta, blag i kremast, čistog mirisa koji je ostao nepromenjen kataklizmičkim uslovima saponifikacije i jakog gela.
  Jedva sam čekala da prikupim dovoljno informacuja i podelim svoje iskustvo sa vama. Jedva sam čekala da proces ponovim par puta kako bih bila sigurna u njegove prednosti i definitivno ubedila sebe da je ovo zaista, zaista odlična stvar.
Ovde nema kuvanja, ne treba vam vodeno kupatilo, spora kuvala, pažnja i kontrola temperature, ovde sapun sam sebe podržava, a vi ćete mu samo malo pomoći.
  Neću mnogo da "gužvam" sa doskočicama i lošim šalama, već krećem odmah da vam prezentujem dotični "KRATEŽ".

                                                          RECEPTURA

Goveđi loj 25% ( 250gr )
Palma 20% (200gr )
Kokos 20% ( 200gr )
Maslina 25% ( 250gr )
Ricinus 5% ( 50gr )
Badem 5% ( 50gr )

Bez popusta

NaOH 148 gr
H2O 38% (380gr pri čemu ćete sodu rastvoriti u 330gr vode, a 50gr sačuvati toplo za dodavanje u sapun na kraju procesa )

Premašćivanje Ši puter 5% ( 50gr ) 

Temperatura ulja ne ispod 80 stepeni Celzijusovih ( 80-85 )
Temperatura rastvora sode ne ispod 90 stepeni Celzijusovih (90-95 )

  Obzirom da ćete raditi sa vrlo toplim materijalima, propisno se zaštitite i budite obazrivi.

  Otopite sva ulja kao i obično i neka njihova temperatura bude 80-85 stepeni. Rastvorite NaOH u demineralizovanoj vodi i čim se rastvor razbistri, onako vreo (90-95 stepeni) dodajte u ulja. Mešajte naizmenično ručno i štapnim blenderom do stabilne emulzije, a onda i "debelog traga". Trebaće vam oko pet minuta, zavisno od vaše recepture.

Neke recepture daće i deblji trag od prikazanog. Nemojte da vas to zabrine! U ovoj tehnici to je vrlo poželjno. Što gušća masa.

  Nakon dostizanja željene gustine, pokrijte posudu celofanom i dobro izolujte nekom debljom tkaninom, pa ostavite sapun 30-40 minuta. Ja sam navukla plastičnu kesu preko posude i dobro je umotala u ćebe.  Kada sam otkrila posudu nakon 40 minuta, bila sam fascinirana prizorom savršene i potpune "gel faze".


Sada je potrebno da radite brzo (ali ne toliiiko brzo! ) Počnite da ručno i energično mešate sapun još nekoliko minuta. Ubacite u njega otopljeni ši puter, dobro ga inkorporišite, a zatim sačuvanih i toplih 50 gr dem. vode. Dobro izmešajte. Primetićete da je sapun tečniji nego kod klasičnog Toplog postupka i da je sa njim lakše raditi. Potrebno je da se trudite da masa ostane što duže topla ( vruća ) jer je to velika prednost pri kalupljenju sapuna. Ubacite mirisno ulje po želji u količini od 1%. Možete pokušati šaranje, zavisno od toga koliko ste vešti. Naravno šare u ovom procesu ne mogu biti tako pedantne kao kod Hladnog postupka, ali kada budete probali ovaj sapun, neće vam biti žao što su šare manje reprezentativne. Prilikom ubacivanja mase u kalup budite spremni da tresnete par puta kalupom o podlogu, kako vam ne bi ostale šupline u gotovom sapunu. Ukalupljen sapun pokrijte i ostavite 12 sati da se stegne. Nakon laganog sečenja, sapun je bukvalno spreman za korišćenje, ali radi duže trajnosti pod tušem ili dalje distribucije treba ga ostaviti deset do petnaest dana da se suši i da višak vode ispari iz njega.
Površina sapuna je vrlo lepa, skoro glatka kao kod Hladnog procesa i nije "krpičasta" ili sa svetlim mrljama koje su znak pregrevanja sapuna.

Sapun ima izuzetno bogatu i postojanu kremastu penu, bez obzira na našu poprilično "tvrdu" vodu. Oduševljena!

RUŽA SARONSKA ( tako i miriše )
Eto, Dragovići moji, to vam je to! Mene je ovaj način izrade sapuna oduševio, brz je, praktičan i lagan, a sapun blag i savršen. Isprobajte ovu tehniku, po mojoj recepturi ili nekoj svojoj varijanti sastava. Za premašćivanje koristite ulja otporna na oksidaciju, a ja ću za to vreme da se bacim u potragu za Natrijum laktatom, supstancom koja daje dodatna hidratantna svojstva sapunu i povećava fluidnost sapunske mase u Toplom postupku ( za razliku od Hladnog postupka gde služi za povećanje čvrstoće sapuna).
  Čitamo se opet uskoro, kada budem imala nešto pametno da podelim sa vama. Do tada, ostajte mi zdravi i radujte se životu.

  Voli vas vaša Dara! 

Нема коментара:

Постави коментар