Translate

понедељак, 10. новембар 2014.

ISATIS TINCTORIA ILI INDIGO, BURAZERU!

  Letos, iz nekog virtuelnog budžaka, izvučem adresu čoveka koji prodaje seme Indigo biljke. Ne budem lenja i poručim. "Odvojim od usta", što kaže naš narod, platim pouzećem i dobijem tridesetak semenki neugledna oblika i veličine.
Leto poodmaklo, a ja, verujući u kosmičku silu što me tera na ludosti, zasadim indigo pod strehom komšijinog svinjca, jer mesta u bašti više ne beše, pa šta mu Bog da!
  I, niče moja Isatis tinctoria, do duše "mišu do kolena". Leto se mučilo, zemlja se mučila, kiše, poplave, al prežive šest bokorčića, jeftičavih, no, ipak, još zdravo zelenih. Čekam celu jesen ne bi li biljka još malo porasla, al jok! Ćuti i ni makac! Novembar došo, rekoh, nema šta, valja rešavati stvar, valja raditi! Svi čekaju "ko zapete puške", da pokupim moj prinos, pa da se radi duboko oranje!
  Čupam ja, tako, one moje biljčice i razmišljam da "tu leba nema", al kad sam počela, sad moram i da završim. Što je najgore, bržeg jezika nego pameti, već sam određenim personama najavila moj ludi eksperiment, pa razmišljam: Uh, Bog te, sad kad pukne bruka! Ako ništa ne dobijem, šta ću?! Ne volim, brate, ko svaki pošteni srbin, da priznajem poraze! I tako...
  Da me ne bi psovali ovi moji "strani posmatrači" čitajući i ovako loš prevod Google translate, istog momenta prestajem sa mojim mačvansko-sremačko-bosanskim "kokni" izrekama i poštapalicama i krećem da vam književno ispravnim stilom prikažem tok dobijanja pigmenta iz Indigo biljke.

  -Ubrane listove biljke dobro oprati u tri-četiri vode

  -Što više isitniti biljnu masu prstima ili makazama

  -Zagrejati demineralizovanu vodu u količini 10 X većoj od količine biljke, na 80 stepeni i ubaciti      lišće na deset minuta

  -Čim protekne deset minuta, preneti lonac sa potopljenim biljem u vodeno kupatilo na brzo    hladjenje. Potrebno je za pet minuta temperaturu tečnosti spustiti na 50 do 55 stepeni celzijusovih

  -Procediti tečnost, a biljku dobro rukama iscediti i baciti.

  -U tečnost ubaciti kašiku Ash sode! (Šta je sad pa to?!) Ash soda je Natrijum karbonat koji lako možete dobiti termičkom obradom Sode bikarbone ili Natrijum bikarbonata. Možete sodu bikarbonu rastvoriti u demineralizovanoj vodi pa pustiti da vri jedno pola sata ili je u rerni peći na 250 stepeni u tankom sloju, u nekom plehu.

  -Soda se ne sme ubacivati u tečnost čija temperatura prelazi 55 stepeni jer će doći do raspadanja pigmenta.

  - Aerizacija tečnosti. Mikserom sada mutite tečnost deset i više minuta. Već nakon pet minuta primetićete da pena postaje tamno plava, kao i sama tečnost koja dobija izgled mastila

  - Ostavljate posudu sa tečnošću da prenoći, da bi sutradan lagano i pažljivo odlili 1/3 tečnosti, a ostatak možete razliti u tegle i ostaviti da se pigment taloži i fermentiše

  - Posle dan-dva odlivate lagano tečnost iz tegli, tako da ostane talog na dnu nedirnut. Odlivenu tečnost nisam bacala, već sam sipala u nove tegle i puštala da i dalje taloži. Filtere i aparaturu za potpunu izolaciju i sušenje pigmenta nisam imala.

  Ako vam slučajno padne na pamet da NaOH rastvarate u vodenom rastvoru indiga, nemojte to raditi. Dolazi do taloženja, odn. precipitacije pigmenta i vi ćete dobiti sapun koji, ne samo da nije plav, već ima bolesnu žuto zelenu boju.
Nemojte odmah koristiti pigment! Shvatila sam tokom procesa, da mora da odleži par sati jer onda daje intenzivniju boju.Takodje,imala sam bolje rezultate sa 300 gr baznog ulja, nego sa 500 gr.

                                                       
 NARAVOUČENIJA ( Što reko Dositej Obradović )

-Ako nemaš pametnija posla ili si, kao ja, da od života uvek tražiš više i bolje ili prosto, imaš taj neki kuršlus u glavi ( koji takodje posedujem ), onda, uradi ovo- nije teško!
-Zasadi svoju biljku na vreme, u proleće, neguj je i plevi korov, djubri i okopavaj jer tako će biti veća i daće ti više pigmenta!
- Ne sadi biljku "pod" komšijin svinjac, tu je zemljište suviše bazno!
-Nauči i iščitaj kako se nešto radi, pitaj, ne srljaj i ne trči "ko vo u kupus"! Budi strpljiv i pametan.
- Radi prvu probu bojenja sapuna na trista grama ulja, najviše, ne budi megaloman!

  Pročitah na britanskom sajtu da oni od kilograma biljne mase dobiju svega 1,7 gr pigmenta. Meni se čini da sam ja od 300-400 gr, dobila ipak više.
Boja sapuna, nastala dodavanjem indigo pigmenta u trag, je divna boja lavande, modro-ljubičasto-plava. Pena nije obojena i boja ne "krvari".

  Završih konačno ovaj post! Ako ste se umorili, utešite se, ja sam se umorila više! Budite mi zdravi i veseli i uživajte u životu!   Vaša Dara


Нема коментара:

Постави коментар