Translate

понедељак, 27. април 2015.

NE CRKNI MAGARČE DO ZELENE TRAVE ili izrada transparentne sapunske baze u kućnim uslovima

  Frustriranost je osećaj koji je meni vrlo svojstven. To je ono "kad nešto mnogo hoćeš, a to ti se ne da" ili "što moram da čekam kad mi se ne čeka" ili "daj ti meni sad, a posle šta bude" i tako...
  Frustriranost je obojila moj, još uvek nedovršen rat sa ručno rađenom transparentnom sapunskom bazom.
Iako rat još traje, neke bitke su spremne za analizu, baš zato što su izgubljene.

"Prva vrlina vojnika je izdržljivost, hrabrost je tek na drugom mestu!" Napoleon Bonaparte

TRANSPARENTNI SAPUN- Frontovsko ratovanje

  Izrada transparentnog sapuna, u stvari, nije toliko komplikovana. Uz dobro naučenu lekciju iz "toplog postupka" izrade sapuna, savladanu suštinu hemijskog i tehnološkog procesa i malo strpljivosti, za dva do tri sata, možete napraviti svoj transparentni sapun i uživati gledajući kroz njega šta komšija radi u svom dvorištu.
  TS se dobija dodavanjem rastvarača u sapunsku masu u toku samog "kuvanja". Rastvarači su ti koji "razbijaju" kristale sapuna i čine ga prozirnim. Apsolutno najbolji rastvarači sapuna su alkohol, glicerin i vodeni rastvor šećera. Takođe, mogu se koristiti i propilen glikol i 70% rastvor sorbitola (sa tim se još nisam hvatala u koštac jer propilen nabavih, a sorbitol, da crknem tražeći).
Količine rastvarača koje se dodaju sapunu:

Alkohol 30-35% od stvarne mase sapuna (ulja i NaOH, bez vode)
Glicerin 8-12% od ukupne mase materijala iz recepta (ulja, NaOH, voda kako za sodu, tako i za rastvaranje šećera)
Šećer 6-12% od ukupne mase sapuna
Voda 12-20% od ukupne mase sapuna

  Svaka receptura se može prilagoditi za izradu TS, pitanje je samo koliko će sapun biti proziran, a takođe, proizvod dosta zavisi i od kvaliteta ulja koja se koriste. Neka ulja, kao što je, na primer, ricinusovo ulje, su odlični za TS, a neka, poput loja, daju zamućene sapune.
Proces traje oko tri sata, temperatura "kuvanja" ne bi trebalo da prelazi 80 stepeni.

Receptura po kojoj sam uradila, najbolji transparentni u svojoj režiji, je sledeća:

Popust 0%
Ricinus 30% - 150 gr
Kokos 30% -150 gr
Stearinska 30% -150 gr
Suncokret 10% - 50gr
NaOH 75 gr
H2O 150 gr

Glicerin 100 gr
Alkohol 350 gr
Vodeni rastvor šećera 420 gr (230 gr šećera i 190 gr d. vode zagrejani do ključanja)

  Momenat kada sam počela da dodajem rastvarače je gel faza, tj. nekih pola sata od starta kuvanja. Najpre sam dodala glicerin i dobro izmešala, sačekala dvadesetak minuta, a zatim alkohol i ostavila dva sata poklopljeno. Tek na kraju dodala sam šećer i kuvala još dvadeset minuta. Sličica će vam reći šta sam napravila.

Sapuni različitog stepena transparentnosti

Sapun izliven na Lufa sunđer (komšija se vidi zamućeno, al se ipak vidi)




















Izlivanje ovog sapuna traži kalup koji ne curi, dakle, najbolje silikonski. Očvršćavanje traje 12 do 24 sata ako je u velikom kalupu, a u pojedinačnim dovoljno je i sat, dva u frižideru. Sledi "ležanje" sapuna kako bi ispario višak alkohola i to vam je to. Lepo, zanimljivo i izazovno!

TOPLJIVA TRANSPARENTNA SAPUNSKA BAZA - Gerilska borba

  Mesecima se borim sa ovim moždanim uzurpatorom, "krvarim", glumim Mirka i Slavka, Če Gevaru i Mariju Bursać, Bog da im dušu prosti. Jes da ne pobeđujem, ali i ne gubim, jer: "Ćeraćemo se još!"
Prikazaću vam tri načina dobijanja "ko bajagi" sapunske baze. Sva tri imaju svoje dobre i loše strane, a baza je "ko bajagi" jer nije savršena, a takva mora biti. Šta to znači? To znači da mora da se lako topi, da je bez zamućenja, mrlja i fleka, da pretopljen sapun mora biti čvrst, ne sme biti lepljiv, ne sme da se "znoji", ne sme stajanjem da gubi prozirnost i mora biti u stanju da podnese bar još jedno pretapanje, sa zadržanim osobinama TS.
  Ove visoko postavljene ciljeve "negde" sam postigla, "negde" nisam i sve u svemu, pravi je to "bućkuriš"! Videćete!

Postupak I- "Slinavi Nenad"

Topli postupak
Ricinus 32% 144 gr
Kokos 32% 144 gr
Palma 32% 144 gr
H2O 160 gr
NaOH 66 gr
Glicerin 450 gr

  Dobijena baza je solidne transparetnosti, odlične topljivosti, pretapani oblici su čvrsti i nisu lepljivi...bar u početku.A onda...nenadano ustanovite da se toliko "znoje" i "plaču" da je grehota gledati. Otuda ime ovom sapunu, Slinavi Nenad!
Zaključak: neupotrebljiv sapun
Rešenje: Mešati pola-pola sa industrijskom bazom, da se ne baci.
Naravoučenije: Da sam bila pametna, ko što nisam i da sam iole razmišljala, shvatila bih na vreme, da tolika količina jakog humekanta (glicerin) u sapunu, može izazvati samo probleme.

Postupak II-Fildžan sapun

Kokos 150 gr
Stearinska kis. 75 gr
Suncokret 75 gr
250 gr alkohola
60 gr glicerina
NaOH 47 gr
H2O 115 gr
Šećerni sirup: 115 gr šećera, 95 gr vode

  Sapun se sprema u mikrotalasnoj pećnici. Normalno se umuti, a onda mu se dodaju rastvarači i zagreva se četiri puta po jedan minut, u prekidima mešajući. Dobija se sapun izuzetne prozirnosti, topljivosti, brzina rada turbo mega giga, pretopljeni oblici čvrsti i nisu lepljivi. Međutim,stajanjem i isparavanjem alkohola (koga u sapunu ima 70%), isparavajuća površina postaje vrlo konkavna, pa okrugli sapun liči na fildžan tako da komotno možeš iz njega da srčeš!
Zaključak: Neupotrebljiv za veće komade sapuna. Upotrebljiv za sitnije oblike koji služe za ukrašavanje drugih sapuna.
Naravoučenije: Opet ništa ne razmišljaš Darinka! Čoban na planini bi se dosetio, a ne ti što se duvaš sa razni blogovi.
Fildžan




Postupak III-Klasika

  Klasičan način dobijanja sapuna, na početku posta, sa maksimalnom dozvoljenom dozom alkohola.
Ovde je sve u redu jednom, drugi put, možda i treći, ako imate sreće...Ali niko vam ne može garantovati standard.Jednom mi je ista baza dala dva, kvalitetom, potpuno različita sapuna. U isto vreme pretapani i istovremeno izliveni, jedan u kalup sa lufom, drugi u prazan kalup. Ovaj sa lufom izgledao je i ostao odličan po svim karakteristikama, dok ovaj drugi je po hladjenju dobio paperjaste pahuljaste mrlje koje se vremenom dezintegrišu, ali ne potpuno.
Sneg je opet Snežana
Sve u svemu, sad znate sa čim sam se susretala svih ovih meseci, vodeći ovaj rat. Iznervirana često, "odmicala sam se"od zadatka, pa ponovo počinjala kad me prođe očaj. Još uvek nisam odustala. Veliki problem prave i ulja koja nisu uvek istog kvaliteta, nemogućnost da kupim malo pakovanje, na primer, sorbitola ili miristinske kiseline u supstanci i tako. "Iskopala" sam čak i recepturu za pravu topljivu bazu ali u nju se dodaju industrijski deterdženti  i tenzidi što onda daje proizvod koji mogu i da kupim.
  Eto, dragi moji, podugačak beše ovaj post, al tako vam je to ako želite da zavirite u detalje.
Okušajte svoje snage barem u izradi transparentnog sapuna. On vam uvek može biti dobar alibi ako vas uhvate da zavirujete u komšijino dvorište. Posebno ako je komšija, odnosno komšinica, dobrih eksterijernih osobina ili ste jednostavno na prećutnom sporazumu međusobnog video nadzora. Uhvate vas da buljite, a vi se pravite da proveravate providnost svog sapuna. Neko bi reko, "Što da kvarim oči gvireći kroz sapun, kad mogu i ovako, iz prikrajka. " Jeste, al alibi je alibi, a sapun obojite u zeleno, da ne zamara oči! 

Uživajte u životu! Voli Vas Dara!





















Нема коментара:

Постави коментар