Nisam "zapustila" svoj blog. Ne želim da mi postovi budu bez poente, bezvredni i nalickani praznim rečima i našminkanim fotografijama sapuna. Zato i nisam ništa pisala tako dugo. Nisam imala pravu ideju, svrsishodnu priču o nečem što bi pomoglo ljudima da se bolje snalaze u pokušaju da naprave što kvalitetniji i što bolji sapun. Što bi pomoglo meni da radim bolje i da bolje razumem magični proces saponifikacije.
Šta je to savršeni sapun?
Ovde ću se bazirati isključivo na Hladnom procesu saponifikacije, pošto u kućnim uslovima, teško da ćete uspeti da uradite jedan dobar francuski postupak izrade sapuna, jer, de facto, sapuni urađeni tim postupkom su bez premca.
Savršen sapun je svaki koji prija vašoj koži, ne ostavlja je "suvom", ne iritira je, ne izaziva svrab ili, ne daj bože, alergijsku reakciju. Ali, iako najvažnije, ovo nije i jedino što karakteriše "savršen" sapun. Svi mi volimo sapun koji bogato i lepo peni, volimo postojanu i svilenkastu penu, svilenu skliskost sapuna na koži, miris koji se širi dok se kupamo i koji će ostati na koži bar neko vreme nakon kupanja. Volimo sapun koji se neće brzo trošiti ili nakon kratkog vremena postati gnjecava i sluzava grudva neprivlačnog izgleda. Sa druge strane, nije dobro ni da imate "previše tvrd" sapun koji se u vašoj ruci i prilikom trljanja po koži ponaša kao cigla, neudobno i neprijatno. Savršen sapun ima dug rok trajanja, dug shodno vrsti ovog proizvoda i vrsti saponifikovanih i nesaponifikovanih masnih kiselina koje ulaze u njegov sastav. Na njemu se neće pojaviti žute fleke, masna površina, užegao miris ili neujednačena struktura. Naravno, o višku kaustične sode ne želim ni da komentarišem.
Na kraju, estetika, kao važna karakteristika proizvoda u današnje vreme, nezaobilazna je stavka, te sapun treba da bude "privlačan oku", čiste i sjajne površine i finih ivica koje "ne bodu".
Za majstora koji sapun izrađuje, filozofija savršenstva dobija nove momente, pa tako, nezaobilazan faktor ove problematike jeste način i uslovi pod kojima se sapun radi, resursi, brzina reakcije saponifikacije, ponašanje određenih ulja prilikom procesa i td. Vrlo široka tema, malo istražena i od strane vrlo kvalifikovanih ljudi na polju hemije i hemijske tehnologije. Zato ću ja, pokušati, naoružana upornošću i voljom da praktično dođem do nekih zaključaka, dati svoj skromni doprinos, sa željom da mi se u komentarima, svojim vrednim sugestijama pridruže i ljudi školovani i stručni na polju hemije.
RECEPTURA I - 100% goveđi loj
Svi koji prate moje " šeprtljenje" sa sapunima ( da ne kažem, moj lik i delo :) ) znaju koliko volim da koristim goveđi loj u izradi sapuna. Procenat loja koji sam do sada koristila bio je od 15 do 50% u mešovitim recepturama, pri čemu vrlo retko radim sapune sa udelom čvrstih masnoća većim od 70%, a u većini slučajeva to je udeo od 65% ( izuzetak je hipoalergeni sapun gde je mast-loj 50-50%, znači 100% čvrste masnoće). Volim taj procenat jer mi daje sapun srednje čvrstine, dobro izbalansiran i relativno dugotrajan.
Kad sam došla na ideju da uradim sapun od 100% loja, pomislila sam da to ne bi trebalo da bude loša investicija, ni po pitanju sapuna, a ni po pitanju eksperimenta. Znam da ga sapun majstori rade u svetu, a i kod nas, ali nigde nisam pronašla podatke o njegovim karakteristikama, sem onih iz kalkulatora.
Uobičajeno sam pripremila radnu površinu, zaštitnu opremu i rastvorila NaOH. Volim ranije ( sat - dva ) da napravim rastvor sode i da u međuvremenu uradim sve druge pripreme ili pak radim nešto sasvim drugo. Temperatura rastopljenog loja bila je 45 stepeni, a rastvora sode oko 38.Započela sam proces emulgovanja po običaju, najpre mešajući ručno neko vreme, a onda rafalno naizmenično štapnim mikserom. Prvo što sam uočila je sporo "ulaženje u trag" sapunske mase. Trebalo mi je dobrih dva minuta do prvog "svetlog traga", pa mi je čak i tad, taj trag bio sumnjiv kao "lažan" jer se gubio vrlo brzo. Elem, kada sam konačno bila uverena da je emulgovanje odrađeno kako treba, obradovah se jer mi je masa bila tečna i vrlo pogodna za rad. Ali, moje radovanje beše kratkog daha. Izlila sam najpre bez problema masu bez mirisa i boje u pojedinačan silikonski kalup i dok sam se okrenula da uzmem pripremljene posude za razdvajanje mase i šaranje, vidim da se masa brzo steže. Nisam stigla ni boju, a ni miris da dodam kako treba, a masa je bila toliko zgusnuta da se s njom moglo raditi samo kašikom. Dakle, masa se u trenutku rapidno stegla bez ikakvog katalizatora ( boja ili miris) iako sam radila brzo, iako je toj istoj masi trebalo duplo više vremena nego kod mešovitih receptura da uđe u trag. Od šaranja i rada sa ovakvim sapunom nije bilo govora. Dobila sam jedan ružan sapun koji nije imao puno rupa samo zbog toga što sam lupala kalupom po podu ko sumanuta.
Šta je to savršeni sapun?
Ovde ću se bazirati isključivo na Hladnom procesu saponifikacije, pošto u kućnim uslovima, teško da ćete uspeti da uradite jedan dobar francuski postupak izrade sapuna, jer, de facto, sapuni urađeni tim postupkom su bez premca.
Savršen sapun je svaki koji prija vašoj koži, ne ostavlja je "suvom", ne iritira je, ne izaziva svrab ili, ne daj bože, alergijsku reakciju. Ali, iako najvažnije, ovo nije i jedino što karakteriše "savršen" sapun. Svi mi volimo sapun koji bogato i lepo peni, volimo postojanu i svilenkastu penu, svilenu skliskost sapuna na koži, miris koji se širi dok se kupamo i koji će ostati na koži bar neko vreme nakon kupanja. Volimo sapun koji se neće brzo trošiti ili nakon kratkog vremena postati gnjecava i sluzava grudva neprivlačnog izgleda. Sa druge strane, nije dobro ni da imate "previše tvrd" sapun koji se u vašoj ruci i prilikom trljanja po koži ponaša kao cigla, neudobno i neprijatno. Savršen sapun ima dug rok trajanja, dug shodno vrsti ovog proizvoda i vrsti saponifikovanih i nesaponifikovanih masnih kiselina koje ulaze u njegov sastav. Na njemu se neće pojaviti žute fleke, masna površina, užegao miris ili neujednačena struktura. Naravno, o višku kaustične sode ne želim ni da komentarišem.
Na kraju, estetika, kao važna karakteristika proizvoda u današnje vreme, nezaobilazna je stavka, te sapun treba da bude "privlačan oku", čiste i sjajne površine i finih ivica koje "ne bodu".
RECEPTURA I - 100% goveđi loj
Svi koji prate moje " šeprtljenje" sa sapunima ( da ne kažem, moj lik i delo :) ) znaju koliko volim da koristim goveđi loj u izradi sapuna. Procenat loja koji sam do sada koristila bio je od 15 do 50% u mešovitim recepturama, pri čemu vrlo retko radim sapune sa udelom čvrstih masnoća većim od 70%, a u većini slučajeva to je udeo od 65% ( izuzetak je hipoalergeni sapun gde je mast-loj 50-50%, znači 100% čvrste masnoće). Volim taj procenat jer mi daje sapun srednje čvrstine, dobro izbalansiran i relativno dugotrajan.
Kad sam došla na ideju da uradim sapun od 100% loja, pomislila sam da to ne bi trebalo da bude loša investicija, ni po pitanju sapuna, a ni po pitanju eksperimenta. Znam da ga sapun majstori rade u svetu, a i kod nas, ali nigde nisam pronašla podatke o njegovim karakteristikama, sem onih iz kalkulatora.
SoapCalc © | Recipe Name: | New Print Recipe |
|
|
Pounds | Ounces | Grams | |
Water | 0.386 | 6.17 | 175.00 |
Lye - NaOH | 0.152 | 2.44 | 69.16 |
Oils | 1.102 | 17.64 | 500.00 |
Fragrance | 0.034 | 0.55 | 15.50 |
Soap weight before CP cure or HP cook | 1.675 | 26.80 | 759.66 |
# | √ | Oil/Fat | % | Pounds | Ounces | Grams |
1 | Tallow Beef | 100.00 | 1.102 | 17.64 | 500.00 | |
Totals | 100.00 | 1.102 | 17.64 | 500.00 |
|
|
Additives | Notes |
Što se tiče sapuna koji sam izlila u pojedinačni kalup, s njim nije bilo problema, iskoristila sam taj kratki period dok je masa bila tečna i on se u kalupu vrlo brzo stegao.
Upoznata sa gel fazom kod sapuna od 100% kokosovog ulja koja je vrlo burna i jaka, očekivala sam to isto i kod ovog sapuna. Propisno izolovan, u kalupu od drveta gde je izolacija odlična, moj sapun je posle dva sata imao temperaturu u sredini mase jedva 50 stepeni celzijusovih i nepromenjenu boju i konzistenciju. Nije postojao ni jedan razlog u mom radu koji bi mogao dovesti do ovakvog rezultata, pa sam se dala u razmišljanje. Znate, ja jesam učila dve godine hemiju na Veterinarskom fakultetu i imala dosta rada u labaratoriji, ali ipak, ovo je bilo iznad mog nivoa. I...na svu sreću, u sred noći, kad pošten svet spava ili gleda "Farmu" ili "Parove", meni dune u glavu jedna spasonosna ideja. Setim se jednog studenskog rada na temu sapuna, urađenog izuzetno dobro i valjda jedinog na našim prostorima koji ti može pružiti ozbiljniji uvid u hemiju sapuna. Rad je pre oko godinu dana bio postovan u Fb grupi "Hemija sapuna"od strane prof. dr. Zorana Vujčića, izuzetnog entuzijaste i naučnika, profesora Hemijskog fakulteta u Beogradu i osnivača prve škole sapuna u Srbiji. Rad je napisala divna i vrlo kolegijalna, gospođica Hristina Lalović, biohemičar. Gospođici Lalović se ovom prilikom zahvaljujem i na tom radu i na njenoj pomoći.
Naravno, tamo, sam našla razlog za ovako "čudno" ponašanje sapuna od goveđeg loja. Goveđi loj iako jeste sirovina koja daje kvalitetne sapune, u stvari, vrlo sporo saponifikuje. Razlog spore saponifikacije jeste u specifičnom odnosu i količinama pojedinih masnih kiselina koje ulaze u sastav loja, ali i verovatno, po mom skromnom mišljenju, i od fizičko hemijskih osobina ove masnoće. Sve je to štivo, koje je za ozbiljnije glave, dok je nama koji radimo sapune, dovoljno da znamo da je to tako u praksi. Tako da, donja tabela, pozajmljena iz rada "Sapuni" Hristine Lalović, služi nama "gojama" samo da se "duvamo", dok će hemičari i farmaceuti već znati da je protumače kako treba.
I, na kraju, ostaje mi da rezimiram ovaj post. Sapun koji sam dobila saponifikujući goveđi loj je vrlo blag za kožu, čvrste konzistencije ( ali ne kao 100% kokosov sapun, koji je mnogo čvršći), kremaste, pomalo sluzave pene, neutralnog mirisa i izrazito bele boje. Njegovo "zrenje" zahteva vreme od minimum 6 nedelja , kada njegov ph pada na 10-10,5. Nakon ovog iskustva, moj lični sud bi bio da u buduće ipak koristim goveđi loj u količini 15-50% kod mešovitih receptura i povedem računa o jednoj novoj činjenici koju sam naučila radeći ovo, ali i čitajući Hristinin rad: Kod formiranja receptura i biranja ulja koja će ući u sastav sapuna, treba obratiti pažnju i na brzinu saponifikacije tih ulja jer većinski udeo sporosaponifikujućih ulja usporava kompletan proces . Balans je više nego poželjan.
Ako vam je post bio mnogo ozbiljan, ne zamerite, pisah na dijetalnoj ishrani, pa sam mnogo ljuta! :)
Voli Vas Dara
Svojstva sapuna različitih masti
i ulja
Ulje
|
Titar
|
Tvrdoća
|
Topljivost
|
Abrazioni broj
|
||||
°C
|
100°F
|
110°F
|
60°F
|
100°F
|
110°F
|
|||
Kokosovo
|
23,4
|
20
|
10
|
8
|
3
|
40
|
54
|
|
Pamukovo
|
34,6
|
1,75
|
18
|
13
|
9
|
20
|
rastalj.
|
|
Kitovo, hidrogenirano
|
31,0
|
2
|
23
|
19
|
9
|
16
|
20
|
|
Kitovo, hidrogenirano
|
44,0
|
7
|
270
|
90
|
1
|
5
|
9
|
|
Maslinovo, sumpor
|
16,0
|
3
|
8
|
6
|
14
|
rastalj.
|
rastalj.
|
|
Palmino
|
45,0
|
5
|
190
|
60
|
4
|
6
|
10
|
|
Palmine koštice
|
23
|
15
|
10
|
9
|
4
|
47
|
57
|
|
Arašidovo
|
23
|
1,25
|
21
|
14
|
12
|
rastalj.
|
rastalj.
|
|
Sojino
|
20
|
1,25
|
9
|
7
|
7
|
rastalj.
|
rastalj.
|
|
Loj
|
43,9
|
3
|
195
|
65
|
7
|
7
|
12
|
Нема коментара:
Постави коментар