Translate

недеља, 11. јануар 2015.

TEČNI SAPUN

 U životu svakog zaljubljenika u svoj hobi ili zanimanje, dođe onaj trenutak, poznat kao "tapkanje u mestu". Dotični je došo do jedne, određene lestvice znanja, vidi da ide, al ne ide i tako...
U konkretnom slučaju, sapun-majstoru se učinilo da je "popio svu mudrost sveta". Ovamo je isprobao sve, zna šta može, a šta ne može da stavi u sapun, zna da bojadiše, renda, pretapa, kalupi, seče...Zna kad je "trag debeo", a kada "mršav", zna šta je delimičan gel, a šta "reke glicerina". Pokupio je sve cake, došao do određenih zaključaka, smatra da je nadmudrio "gospa sodu"(dok mu ona, lukavica, ne doskoči, nekom novom forom) i sad..."pritero je cara do duvara"! A kad tamo, na duvaru-rupica! Provuče se car kroz rupicu, udari petom o zadnjicu, pa se kliberi!" Još ništa nije gotovo! Sledeći nivo, moliću lepo! Deder, da napraviš tečni sapun!"(ko bajagi, to on kaže, mislim, taj car). Pa, rekoh:" Hajde!"


  O izradi tečnog sapuna napisano je mnogo tutorijala i tekstova, uradjeno na stotine video prikaza, a opet, jednom početniku, posebno ako je zbunjen ili ne vlada najbolje engleskim jezikom, svi oni neće mnogo pomoći. Zato sam ja rešila (ljubi je majka pametnu) da napišem post o tom "strašnom" postupku.
  Izrada tečnog sapuna podrazumeva predhodno poznavanje toplog procesa dobijanja sapuna, karakteristike posebno formulisane recepture i ulja koja ulaze u sastav iste. Topli postupak je "nastavak" hladnog procesa, gde, dodatnim uvođenjem toplote, ubrzavate saponifikaciju dovodeći je do svog "relativnog" kraja.Zašto "relativnog"? I ovaj sapun zahteva svoje pravo "zrenja", tj. stabilizacije hemijskog produkta, te posle par nedelja postaje neuporedivo kvalitetniji i blaži. Ipak,on je i dalje u odnosu na sapun dobijen hladnim postupkom superiorniji jer je u startu spreman za korišćenje bez posledica.
  Da bi ste dobili tečni sapun,morate proizvesti "sapunsku pastu", masu meke konzistencije, staklastog izgleda i žućkaste do ćilibarne boje. Lužina koja se koristi za ovu hemijsku reakciju je kalijum hidroksid (KOH), mada se pasta može proizvesti i korišćenjem kombinacije KOH i NaOH, ali o tome u nekom od sledećih postova.KOH koji dolazi u slobodnu prodaju, uglavnom nije čist, pa vas molim da pri upotrebi kalkulatora obavezno postavite "kvačicu" da je KOH sa 90% čistoće.
Ulja koja se najčešće koriste i daju tečne sapune zadovoljavajuće bistrine, penušavosti i čišćenja su maslinovo ulje, ricinusovo, kokosovo, uljane repice, suncokretovo ulje i druga.Svakako pokušajte različite kombinacije sa manjim količinama ulja kako bi ste pronašli sapun najboljih karakteristika.Recept koji ja radim, a preporučujem ga početnicima je sledeći:

    Maslinovo ulje 70% (350 gr)
    Kokosovo ulje 20% (100 gr)
    Ricinusovo ulje 10% (50 gr)

    KOH 108 gr
    H20 120 gr
    Glicerin 70 gr

    Popust 3%

  Zašto glicerin i zašto popust? Glicerin je super stvar u ovom postupku. Prvo, znatno skraćuje vreme "kuvanja" sapuna, posebno u recepturama gde maslinovo ulje ima većinski udeo, i zato što daje sapun koji će biti  blaži za vašu kožu, a i kosu.Popust je odabran jer onda nema potrebe za dodavanjem neutralizatora u sapun.

  Onda,ajd da krenemo! Pripremite sve što vam treba za ličnu i zaštitu radnog prostora, Pripremite vodeno kupatilo,šerpa za kuvanje neka je od inoksa i dovoljno duboka, odmerite ulja i lužinu, vodu i glicerin. KOH rastvorite u vodi, a glicerin dodajte u ulja. Umutite sapun normalno, do postizanja "debelog traga", što će vam uzeti malo više od uobičajenog vremena, zbog veće količine maslinovog ulja u recepturi. Sad, stavite sapun na kuvanje i poklopite lonac, ne mešajući ništa, jedno pola sata. Evo kako sada sapun izgleda:

Nakon pola sata, sapun se dovoljno zagrejao, pa je potrebno da ga nadgledate, štimate temperaturu (da vam sapun ne zagori, a opet i da bude dovoljno "vruć" kako bi proces napredovao, ne preko 85 stepeni) i mešate na svakih petnaestak minuta.

Sapun nakon sat vremena kuvanja (faza "pirea od jabuke")

Daljim kuvanjem sapun polako postaje sve više staklas i proziran.Oko tri sata od početka kuvanja:

Sada je vreme da uradite dve probe. Prva je "Test bistrine", a druga "Test sa fenolftaleinom". Za "Test bistrine" uzmite malu količinu paste i prelijte je sa duplo većom količinom vrele d. vode. Nema potrebe da mešate, samo malo protresite čašu i ukoliko rastopljen sapun ima zamućenje, znak je da u sapunu ima još nesaponifikovanih ulja, pa nastavite da kuvate sapun još neko vreme. I "Test sa fenolftaleinom" ima sličnu funkciju. Stavite komadić paste na beli papirni ubrus ili ga opet razredite d. vodom i kanite dve do tri kapi indikatora. Ukoliko je mokri prsten na ubrusu bezbojan ili vrlo blago rozikast , odn, rastvor, sapun je ukuvan. Ali ako vam se pokaže jači intenzitet ružičaste boje, takođe, morate kuvati sapun nešto duže, pa nakon pola sata, ponovite test. Ovde moram uvesti malu digresiju. Ako ste u velikoj grupi mučenika koji ne mogu da nabave fenolftalein, ma koliko ga tražili, šta ćete, nego da liznete sapun. Nemojte ga baš lizati, mislim, liznite parčence (ohladjene) paste vrhom jezika i ako ne pecka (osećaj kao da ste liznuli vrh baterije) dobro je!(Uvek sam se pitala šta to matora čoveka tera da liže bateriju!?)
 E, sad lepo isključite izvor toplote, poklopite sapun i ostavite ga da odstoji na toplom celu noć. Budite strpljivi, ovo je "sigurica".
  Svanuo je novi dan, a vi ste ko zapeta puška. Treba razrediti sapun, a to je takodje vrsta izazova. Količina tečnosti koja se koristi za razređivanje sapuna zavisi od vrste ulja u recepturi, kao i od vaše želje vezane za koncentraciju sapuna. Kokosovo ulje, recimo, zahteva mnogo manje vode od maslinovog ulja. Postoje neka pravila kada je u pitanju ovaj problem. Za čvrsta ulja idealna koncentracija tečnog sapuna je oko 40%, dok za meka ulja krenite od 25%,  kao najniže koncentracije. Za mešovite recepture, koncentracija šampona treba da se kreće od 25 do 35%. Uvek počnite sa manjom količinom tečnosti, a onda, ukoliko se na vrhu formira korica ili plutaju komadići nerazređene paste, dodajete još tečnosti. Ja sam od svoje paste odvojila 200 gr i prelila je sa 400 gr vrele demineralizovane vode. Ne preporučujem mešanje. Ostavljam da se sapun sam rastvori. Razbijem samo veće komade na sitnije i to je sve. Obično to radim uveče, u mom crock pot-u (strašna stvar- to kuvalo), prelijem sapun, malo stavim na održavanje temperature, a onda, posle par sati isključim i pustim da odleži noć. Sapun mi tako ostaje bistar. Ostatak nerastopljene paste spakujte u staklenu teglu, zatvorite i odložite na tamno i hladno mesto. Lepo bi bilo da proverite ph svog sapuna. Trebalo bi da bude oko 9.Kod viših ph, radi se neutralizacija sa 20% rastvorom limunske kiseline, ali, dragi moji, bolje bi vam bilo da ne morate dolaziti u tu situaciju. Preporuka je da vaš sapun odleži desetak dana. Ja u moj sapun ne dodajem neutralizatore, konzervanse ili pufere. Jedino što uradim je dodavanje male količine mirisnog ili etarskog ulja i aditiv za povećanje viskoznosti.
   Da bi ste povećali viskoznost svog sapuna, možete dodati aditive na bazi derivatizovane celuloze, guar gumu ili običan rastvor kuhinjske soli. Koristi se 20% rastvor NaCl u demineralizovanoj vodi, zagrejan do tačke ključanja, a onda ohladjen na nekih 80 stepeni. I sapun mora biti zagrejan takodje. Rastvor se dodaje u količini od 0,5 do 1%.Ovaj aditiv radi jako dobro u većini receptura, posebno tamo gde je maslinovo ulje u većinskom udelu. Evo kako izgleda gustina sapuna posle dodavanja ovog aditiva:

Šta da vam još napišem, a da vas pošteno ne umorim. Tema je jako opširna, pa ću se truditi da u narednim postovima opišem što je moguće više relevantnih činjenica vezanih za dobar tečni sapun. Ova receptura, opisana u ovom postu, divno se pokazala u pranju kose, odlično peni i blaga je. Postoji još mnogo sjajnih kombinacija, rasprava o aditivima i td. Što se tiče fora i fazona nabacanih u ovom postu, znam, loše su, al ko vam je kriv, ako ste zaboravili šta znači loš vic! Ja očito nisam! Hvala Vam na napregnutoj pažnji i sreći koja vas je zapala da čitate moje baljezgarije. Uživajte u životu!   Dara, mislim, vaša!
                                                              

Нема коментара:

Постави коментар