Translate

среда, 23. април 2014.

MASNA KOŽA

KOPRIVA I MENTA

Žao mi je što moje fotografije nisu najboljeg kvaliteta i što se snimanje uvek dogadja uveče, ali trenutno, to je tako i ja nemam alternativu. Ovaj sapun sam dugo planirala zato što je specifičnog sastava i što sam prvo morala da se snadjem za te sastojke koji i nisu baš jeftini. Isplatilo se, za sad, samo kroz ponos zbog uspelog eksperimenta.
Recept koji sam koristila je maslinovo, kokosovo, palmino ulje, ricinusovo ulje i gi maslac. Od tečnosti 2/3 kozije mleko ( hvala mom drugu Vekiju koji mi je isto poklonio ) i 1/3 destilovana voda. Zahvaljujući mojoj drugarici Goci sa bloga Moji sapuni, koja me je naučila kako da pomešam masnu sodu i mleko, mleko je ostalo biserno belo i nije izgorelo. Od dodataka ubacila sam kašiku zelene gline ( direktno u ulja ) i jedan deo sapuna obojila mlevenom sušenom koprivom. Poželela sam da ovaj sapun miriše sveže pa sam na kilogram sapunske mase ubacila 30 ml etarskog ulja u kombinaciji mente, eukaliptusa i limuna. Miriše divno i osvežavajuće.
Prilikom izlivanja sapuna u kalup trebalo je da uradim neku šaricu ali se ispostavilo da se ova receptura brzo steže i da je bolje da završavam posao, pa kako god. Vrh sapuna uradila sam u talasima ali talasi su opet pali i ja stvarno neznam u čemu je štos. Sva sreća pa sam se dosetila da sapun ukrasim listićima sušene nane.
   Ovaj sapun namenjen je za pranje masne kože i kože sklone aknama i mitiserima. Zelena glina ima tu odlučujuću ulogu. S druge strane kozije mleko i kvalitetna ulja, koje sam koristila, neguju i štite površinski sloj kože zajedno sa glicerinom kojim je bogat svaki prirodni sapun. S druge strane, glina je dobar fiksator mirisa, pa se nadam da će etarska ulja još dugo mirisati u ovom sapunu. Jedino što mogu reći, a što je nekima verovatno zapalo za oko , je specifična zelena boja koja je dosta prigušena. Ali, tako je sa prirodnim kolorantima. Vremenom, prilikom sušenja sapuna, boja će se još ublažiti.


Do skorog pisanja! Srećno!

2 коментара:

  1. Odlicno je ispao! I ja obozavam koprivu u sapunima, na prvom mestu sto je biljka koja stvarno prija kozi a narocito sto je na nasim prostorima ima u izobilju. Odusevljena sam kako je lepu boju dala sapunu!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala! Zelena glina je malo zamutila boju, očekivala sam vedriji ton. Prvi put sam koristila neku glinu i koriste mi sami rezultati, bez obzira na estetiku. Pitam se šta bi zeolit napravio?! On je jak adsorbent, pa se pitam da li bi neutralisao mirise etarskih ulja. Vi ste koristili zeolit, šta kažete za ovo?

    ОдговориИзбриши