Translate

понедељак, 30. новембар 2015.

SBHP, OPET - ŠARANJE

  "Raditi na dobroj ideji je bolje nego imati dobru ideju!"




Tako i ja...vadim se na izreke i mudrosti da bih opravdala svoj "terijerski stav" da kad nešto zagrizem, ne puštam, dok stomak ne napunim. Do duše, kao i terijer, nekad se desi da progutam i ono što za gutanje nije!
  Elem, opet ćemo raditi sapun Kratež tehnikom, al ćemo ovoga puta "stati kravi na stomak" ( Bože me se oprosti, vidi se da sam veterinar)! Našaraćemo ga i ulepšati, u prkos teškoćama, u prkos gustoj masi, al s ciljem da ovaj odličan metod oplemenimo u smislu lepote konačnog proizvoda.
Zaista je vredelo truda i razmišljanja i slatka mi je ova pobeda, jer sam do ključnih caka došla sama, čitajući između redova postove koji su šturi i nepotpuni, gledajući snimke koji pokazuju samo tehniku šaranja, ali ne i to kako je sapunska masa postala i ostala tako retka, što je u ovom načinu izrade sapuna, poprilično teško postići. Da, reći ćete, imam  natrijum laktat, ali, verujte, to nije sve, to je samo početak...

                                                              KORAK PO KORAK

  Uključite svoju rernu na 90 stepeni Celzijusovih i stavite u nju svoj kalup, posude, najbolje staklene, jer će duže čuvati temperaturu i pustite da se propisno ugreju. Ja imam samo dva staklena bokala, pa sam uzela dve manje staklene tegle i njih iskoristila za odvajanje mase.
Dok se posuđe greje, pripremite radni prostor, ličnu zaštitu, ubruse, rastvorite mice, spremite natrijum laktat, ulje za premašćivanje, miris. Neka je sve tu, na dohvat ruke, jer morate raditi spretno i brzo, a istovremeno dovoljno sigurno, da se ne povredite ili upropastite sapun.
E, sad, znam da većina vas nema Krock pot, pa ću vam sugerisati da napravite vodeno kupatilo, ali ne da bi sapun kuvali, već da bi ga iskoristili tih desetak minuta za umućen sapun, da "proradi vulkan" tj. da sapun dostigne puni gel. Ovo sve radite kako ne bi morali posudu utopljavati ćebadima. Znači voda u kupatilu neka provri, stavite u njega posudu sa sapunom, poklopite i smaknite sa vatre. Ništa više. Ne otvarajte, pustite da vulkan baš proradi. Ako nemate stakleni poklopac, možete iskoristiti streč foliju.

                                                                    RECEPTURA

  Razmišljajući o činiocima koji će mi pomoći u ovom mom poduhvatu, naravno da sam razmišljala i o recepturi. Ključna stavka je odnos čvrstih i tečnih ulja, pa sam išla u pravcu logike da će mi biti lakše sa većim procentom tečnih ulja. Opet, sa druge strane, želela sam sapun koji će biti kvalitetan, izbalansiranog sastava, što boljih karakteristika. Odlučila sam se za 55:45% u korist čvrstih ulja.
Kasnije, radeći sa ovim konkretnim sapunom, a razmišljajući o jednom drugom ( za brijanje) koji se sastoji od 100% čvrstih ulja,a na koji sam primenila isti postupak, kuvajući ga, shvatila sam, da ipak, ovo ne mora biti i nije presudno, zato što je ključ u načinu rada, a ne u recepturi.

Goveđi loj 25%
Kokosovo ulje 20%
Palmolein 10%
Maslinovo ulje 35%
Ricinusovo ulje 5%
Bademovo ulje 5%

Popust 0%

H2O 38%

Premašćivanje Ši puter 5%

Natrijum laktat 3%

                                                                       POSTUPAK

  Otopite svoja ulja i butere. Temperatura ove smeše neka ne pada ispod 80 stepeni Celzijusovih. Pripremite rastvor lužine u celoj količini vode ( ovog puta nisam htela da odvajam 5% količine da bih je dodala na kraju). Neka temperatura rastvora ne pada ispod 90 stepeni Celzijusovih.
Budite pažljivi, radite sa vrelim i opasnim materijalom, ne žurite i uključite mozak.
Čim se rastvor lužine razbistrio, dodajte ga u ulja i počnite mućenje. Mutite do testaste konzistencije. Meni je trebalo oko sedam minuta.
Konzistencija umućenog sapuna
Stavite posudu u vodeno kupatilo, poklopite da dihtuje ( gubitak vlage svesti na minimum) i čekajte vulkan.
Kod ove recepture, vulkan je usledio posle desetak minuta, za razliku od predhodnog puta, gde sam imala vulkan, bukvalno, za tri minute.
"Vezuv"
Sklonite posudu iz vodenog kupatila i počnite ručno da mešate minut, dva. Dodajte ši puter i Natrijum laktat. Dobro pomešajte, poklopite i vratite u vodeno kupatilo na tri četiri minute, ( AHA, to ti je, bato moj, momenat), videćete, nećete se pokajati!
Otvorite posudu nakon par minuta i počnite da ručno mešate, bićete pri tom zatečeni. Masa je postala vrlo tečna.

 Sad je došlo vreme da to iskoristite. Vadite iz rerne posude, jednu po jednu ( pazite, vrele su), podelite sapun, dodajte rastvoreni pigment, dodajte mirisno ulje, dobro izmešajte. Izvucite topao kalup iz rerne i nalivajte. Tehniku birajte sami. Videćete, rad je, ovoga puta, maksimalno olakšan. Kada ste završili, malo protresite kalup, ( nema potrebe za treskanjem o podlogu) i odnesite ga negde da odleži svojih dvanaest sati. Pokrijte sapun. Primetićete da sapun i dalje "radi" u kalupu, saponifikacija se odvija u svim uglovima, a sapun je tečniji nego što je bio u toku mućenja. Za mene, to je magija vezana za ovaj metod; olakšan, brz način rada, potpuna saponifikacija, a sad, evo i mogućnost da uradite dizajn vašeg sapuna onako kako ste i zamislili. Ovde se ne morate brinuti da li je sapun prošao ili nije prošao gel, da li je gel bio delimičan, ima li "džepova" sode u sapunu, loše kristalizacije, neravnomernog zagrevanja, pregrevanja i td. Ovo su razlozi koji su me za sva vremena vezali za ovaj metod, jer, na prvom mestu, želim kvalitetan i blag sapun i sigurnost da sam to i dobila ali želim i lep sapun, finih površina i odlične strukture. Sa druge strane, reakcije korisnika, više su nego povoljne. Ipak, najvažnije je da sam ja zadovoljna, zbog visokih kriterijuma koje uvek sebi postavljam, i ako sam neskromna zbog ovoga, izvinite me, takva sam!

Osvežavajući miris mandarine i vrlo nežno čišćenje


  Do sledećeg pisanija, zanimljivih tema i "zakopanog blaga" sve vas pozdravljam. Uživajte u svakom danu koji vam je dat na ovoj zemlji i potrudite se da ga proživite punog srca i vesele duše!

Vaša Dara

недеља, 25. октобар 2015.

NATRIJUM LAKTAT U "SBHP" METODU IZRADE SAPUNA

  Natrijum laktat je organsko jedinjenje ( C3H5NaO3) koje predstavlja natrijumovu so mlečne kiseline. Njegov vodeni rastvor se karakteriše alkalnošću. Ima široku primenu u medicini, farmaceutskim pripravcima i kao aditiv, u proizvodima za ljudsku i životinjsku ishranu. Kao aditiv, koristi se za regulisanje kiselosti, emulgatorska so i učvršćivač. Pojačava antioksidativno delovanje drugih aditiva. U kozmetici i farmaceutskoj industriji iskorišćena je njegova uloga emolijensa i humekanta ( dobro privlači vlagu i omekšava kožu). Smatra se bezopasnim po ljudsko zdravlje u svom L obliku.
  U izradi sapuna, Na-laktat se koristi za povećanje fluidnosti sapunske mase pri radu, što olakšava manipulaciju prilikom kalupljenja sapuna, a u krajnjem proizvodu daje kvalitet povećane čvrstine i duže trajnosti sapuna pri upotrebi. Takođe, može se smatrati vrstom konzervansa, ali i humekanta, što takođe povećava kvalitet i hidratantnost.

  Morala sam da napišem ovaj uvod u "hemijskom fazonu" jer želim da predočim sebi i drugima barem mali pojam o onom što koristim u izradi svojih sapuna. Posebno zato što sam već nakon prve upotrebe ovog aditiva u skraćenoj verziji Toplog procesa izrade sapuna bila oduševljena tokom procesa i čvrstinom sapuna koji sam na kraju dobila.

Voda, Ši i Na-laktat

Ponovo sam radila sapun SBHP metodom, ali ovog puta probala sam da dovedem masu sapuna do još veće gustine. Dakle, mutila sam duže! Koliko duže? Recimo oko šest minuta. Moj jadni štapni blender se usijao, pa sam se uplašila da će da "rikne". Nisam htela da rizikujem i ostanem bez svog "mitraljeza", pa se zaustavih na vreme. Pre nego što sam se zaustavila u mućenju sapuna, dodala sam Na-laktat u količini od 1,5 % u odnosu na količinu ulja i dobro ga inkorporisala u masu. Natrijum laktat možete dodavati u bilo kojoj fazi procesa. Neki ga dodaju u ohlađeni rastvor lužine ( ovde to nije dolazilo u obzir), neki posle gel faze, a ja sam se odlučila da ga dodam prilikom postizanja tog "debelog traga", jer je meni lično, u ovom slučaju to bilo logično zbog same tehnike, a i bolje distribucije aditiva u sapunu. Količina koja se dodaje iznosi 1-3% od količine ulja. Verujem da procenat zavisi i od odabrane recepture, jer u koliko vam u recepturi stoji visok udeo čvrstih masnoća, sigurno je da ćete ići sa nižim procentom Na-laktata, odnosno, višim, u koliko imate dosta mekih ulja u sapunu. Moja receptura obično sadrži 60% čvrstih masnoća pa sam se ja odlučila za 1,5%, a i bilo mi je prvi put da ga koristim, pa sam bila oprezna. Inače, ukoliko se pretera sa dodatkom Na-laktata, sapun može postati krt, lomljiv i neupotrebljiv. Ugrijala sam svoj Krock pot, da ne bih morala da umotavam posudu u ćebe ( napominjem da nije bilo kuvanja) i tako osigurala svom sapunu izolaciju.

Gustina mase sapuna posle mućenja u trajanju od 6 minuta
Poklopim ti ja posudu i sednem da danem dušom u iščekivanju gel faze. Računala sam na opuštenciju od pola sata, pa skidoh rukavice i predadoh se meditaciji. U nekom trećem minutu, bacim nezainteresovan i letimičan pogled na krock pot i kad se ne šlogirah!!!! "Vulkan" proradio i samo što ne izbije kroz poklopac. Skočim ko oparena i pritrčim loncu, a sapun unutra, potpuno gelirao. Potpuno!!! Dakle, ovde nisam čekala pola sata, već sam dužim mešanjem ubrzala proces saponifikacije.

Odmah sam počela sa energičnim ručnim mešanjem sapuna u trajanju od nekih dva minuta. Masa je bila mnogo tečnija nego što je to bez dodatog Na-laktata. Žao mi je što nisam uspela da u post ugradim mali video zapis koji bi vam pokazao razliku. Moje tehničko znanje nije uvek na nivou, na žalost.

Nakon dodavanja vode i Ši putera, sa sapunom je bilo još lakše raditi, a Krock pot je čuvao temperaturu sapunu i on se nije stezao tako brzo. Čak mi je i šaranje bilo za nijansu uspešnije nego prilikom prvog puta, kada sam isprobavala SBHP metod. Nadam se da ću "šaranje" sapuna usavršiti kad je u pitanju ovaj postupak, i već motam po glavi faktore koji mi to mogu olakšati. Sapun u kalupu nastavio je svoju vruću igru još dobrih sat vremena, podižući temperaturu za stepen, dva, a onda je krenuo da se polako hladi. Sapun je odležao ukalupljen deset sati, a izašao je suv, čvrst i bez oštećenja. Rezanje je bilo odlično, rupa u sapunu nije bilo, a komadi su bili divne glatke površine poput sapuna rađenog hladnim procesom. 

  Eto, dragi moji, požurila sam sa ovim postom, a vrlo brzo ću pisati i o upotrebi Na-laktata u hladnom procesu saponifikacije. Moj konačni rezime bi glasio da ću Natrijum laktat u buduće koristiti stalno. Odličan je aditiv i nije skup, a sapun duže traje pod tušem. Jedino ga neću koristiti u hipoalergijskoj varijanti sapuna, jer u taj sapun ide samo sapun i ništa više!! :) Na zdravlje Vam bilo!

Voli Vas Dara!


субота, 24. октобар 2015.

GALERIJA SAPUNA - VISINE I DUBINE

OSVIT
ANĐEOSKA KRILA

(JOŠ JEDAN SBHP)
MOJA ODISEJA

PAPILON

LEPTIR

ADMIRAL
VATRENO PERO




LILA

LAVANDA I RUZMARIN

ŠLJIVA I CVEĆE

RUŽA SARONSKA (SBHP)

недеља, 18. октобар 2015.

U POTRAZI ZA SAVRŠENIM SAPUNOM - III DEO ( KRATEŽ TEHNIKA )


  Odmah da vas obavestim, narode moj, da ovaj srećni naziv tehnike je moje lično moždano vaspostavljenije, a među pametnijim svetom tehnika se zove "SBHP" ( Stick Blender Hot Process ). Postoje dve, tri varijacije na temu, ali ja sam se odlučila za ovu verziju koju ću prikazati zato što je svima dostupna, pa čak i početnicima. U suštini, to je skraćena verzija Toplog procesa izrade sapuna i ja sam definitivno oduševljena ovim načinom rada. Još važnije, sapun koji je napravljen ovom tehnikom izuzetnog je kvaliteta, blag i kremast, čistog mirisa koji je ostao nepromenjen kataklizmičkim uslovima saponifikacije i jakog gela.
  Jedva sam čekala da prikupim dovoljno informacuja i podelim svoje iskustvo sa vama. Jedva sam čekala da proces ponovim par puta kako bih bila sigurna u njegove prednosti i definitivno ubedila sebe da je ovo zaista, zaista odlična stvar.
Ovde nema kuvanja, ne treba vam vodeno kupatilo, spora kuvala, pažnja i kontrola temperature, ovde sapun sam sebe podržava, a vi ćete mu samo malo pomoći.
  Neću mnogo da "gužvam" sa doskočicama i lošim šalama, već krećem odmah da vam prezentujem dotični "KRATEŽ".

                                                          RECEPTURA

Goveđi loj 25% ( 250gr )
Palma 20% (200gr )
Kokos 20% ( 200gr )
Maslina 25% ( 250gr )
Ricinus 5% ( 50gr )
Badem 5% ( 50gr )

Bez popusta

NaOH 148 gr
H2O 38% (380gr pri čemu ćete sodu rastvoriti u 330gr vode, a 50gr sačuvati toplo za dodavanje u sapun na kraju procesa )

Premašćivanje Ši puter 5% ( 50gr ) 

Temperatura ulja ne ispod 80 stepeni Celzijusovih ( 80-85 )
Temperatura rastvora sode ne ispod 90 stepeni Celzijusovih (90-95 )

  Obzirom da ćete raditi sa vrlo toplim materijalima, propisno se zaštitite i budite obazrivi.

  Otopite sva ulja kao i obično i neka njihova temperatura bude 80-85 stepeni. Rastvorite NaOH u demineralizovanoj vodi i čim se rastvor razbistri, onako vreo (90-95 stepeni) dodajte u ulja. Mešajte naizmenično ručno i štapnim blenderom do stabilne emulzije, a onda i "debelog traga". Trebaće vam oko pet minuta, zavisno od vaše recepture.

Neke recepture daće i deblji trag od prikazanog. Nemojte da vas to zabrine! U ovoj tehnici to je vrlo poželjno. Što gušća masa.

  Nakon dostizanja željene gustine, pokrijte posudu celofanom i dobro izolujte nekom debljom tkaninom, pa ostavite sapun 30-40 minuta. Ja sam navukla plastičnu kesu preko posude i dobro je umotala u ćebe.



  Kada sam otkrila posudu nakon 40 minuta, bila sam fascinirana prizorom savršene i potpune "gel faze".


Sada je potrebno da radite brzo (ali ne toliiiko brzo! ) Počnite da ručno i energično mešate sapun još nekoliko minuta. Ubacite u njega otopljeni ši puter, dobro ga inkorporišite, a zatim sačuvanih i toplih 50 gr dem. vode. Dobro izmešajte. Primetićete da je sapun tečniji nego kod klasičnog Toplog postupka i da je sa njim lakše raditi. Potrebno je da se trudite da masa ostane što duže topla ( vruća ) jer je to velika prednost pri kalupljenju sapuna.



 Ubacite mirisno ulje po želji u količini od 1%. Možete pokušati šaranje, zavisno od toga koliko ste vešti. Naravno šare u ovom procesu ne mogu biti tako pedantne kao kod Hladnog postupka, ali kada budete probali ovaj sapun, neće vam biti žao što su šare manje reprezentativne. Prilikom ubacivanja mase u kalup budite spremni da tresnete par puta kalupom o podlogu, kako vam ne bi ostale šupline u gotovom sapunu. Ukalupljen sapun pokrijte i ostavite 12 sati da se stegne. Nakon laganog sečenja, sapun je bukvalno spreman za korišćenje, ali radi duže trajnosti pod tušem ili dalje distribucije treba ga ostaviti deset do petnaest dana da se suši i da višak vode ispari iz njega.
Površina sapuna je vrlo lepa, skoro glatka kao kod Hladnog procesa i nije "krpičasta" ili sa svetlim mrljama koje su znak pregrevanja sapuna.

Sapun ima izuzetno bogatu i postojanu kremastu penu, bez obzira na našu poprilično "tvrdu" vodu. Oduševljena!

RUŽA SARONSKA ( tako i miriše )
Eto, Dragovići moji, to vam je to! Mene je ovaj način izrade sapuna oduševio, brz je, praktičan i lagan, a sapun blag i savršen. Isprobajte ovu tehniku, po mojoj recepturi ili nekoj svojoj varijanti sastava. Za premašćivanje koristite ulja otporna na oksidaciju, a ja ću za to vreme da se bacim u potragu za Natrijum laktatom, supstancom koja daje dodatna hidratantna svojstva sapunu i povećava fluidnost sapunske mase u Toplom postupku ( za razliku od Hladnog postupka gde služi za povećanje čvrstoće sapuna).
  Čitamo se opet uskoro, kada budem imala nešto pametno da podelim sa vama. Do tada, ostajte mi zdravi i radujte se životu.

  Voli vas vaša Dara! 

четвртак, 1. октобар 2015.

U POTRAZI ZA SAVRŠENIM SAPUNOM - II DEO ( SPORI TRAG )



Ne znam i jednog majstora sapuna koji, bar jednom, nije poželeo da "šara" svoj sapun. Čak i oni ortodoksni zaljubljenici u sapun bez ikakvih aditiva, ponekad dobiju napad da "šarnu" makar malo, pa nek ide život!
Neki šaraju malo, stidljivo i ko bajagi, a neki ga ozbiljno ofarbaju ko Uskršnje jaje. Neki imaju vizije, sanjaju dizajn, planiraju stajling i prave nacrte, a drugi rade ad hoc, po osećaju datoga trenutka i raspoloženju usijane glave..
  Tehnika je mnogo! Starih, novih, neke su već de mode, a neke tek treba da se rode. Navešću samo neke, napisane  domorodačkim vokabularom i u slobodnom i lično mom prevodu. Dakle: "Vrtlog u loncu", "Paunovo pero", "Tajvanska šara", "Vešalica", "Mešanje u kalupu", "Kap tehnika", "Rotacija", "Nalivanje u slojevima", "Geometrija", "Skriveni cvet" i td.
Što se tiče alata i tu je dijapazon vrlo maštovit i širok. Tako su u upotrebi kašike, varjače, žice za jaja, žice od miksera, šnale iz punđe, levkovi, bušne plastične flaše, slamčice, grančice, pregrade profi i pregrade sklepane od kartona...Oni što rado jedu kinesku hranu hvataju se kineskih štapića od bambusa, a mi sa ovih prostora više preferiramo roštilj, pa šaramo štapićima za ražnjiće. Sve u svemu, polje za dejstvovanje je široko i otvoreno, pa ko se bolje snađe.
  I tako...
Sapun je emulgovan, mice i pigmenti rastvoreni, alat je pri ruci. Počinje onih magičnih desetak minuta nabijenih adrenalinom kada je majstor neuračunljiv i nije svestan sebe, već samo šaranja!!!
Znoj se probija, nekom po leđima, a nekom po čelu, jezik viri napolju, a izdisaj je zaustavljen na pola. Ruke rade znalački ili su se stucale pa se hvataju  za pogrešne stvari. Vreme je gospodar situacije, a sapun se neumoljivo steže... Borba između čoveka i saponifikacije!
  E, kad se posao okonča i "zavesa se spusti", paćenik uvuče suv i skoren jezik u usta i dovrši izdisaj... Sedi tako ili stoji, još neko vreme pred kalupom, u transu.
Ne dirajte ga, ne tražite mu vode, on je još, bože me se oprosti, "sa one strane". Nije još iskoračio u stvarni svet.
  Kada dođe sebi, sad majstora čeka faza poznata kao "Neizdrž". Treba sačekati 12 do 24 h da sapun odradi svoje, da se stegne i prođe gel fazu ( ili ne prođe). To je, takođe, faza produženog stresa i čestog zavirivanja u sapun pod ćebencetom, uz opravdanje "samo da vidim..." Vreme je opet neumoljivi gospodar!
  Eto nama i trenutka da se sapun seče!! Eeee! To je već NEŠTO. Tu sad ide ono Šekspirovsko "Biti ili ne biti..." I trenutak zaista jeste filozofski, a boga mi i psihološki.
Majstor vadi sapun iz kalupa, priprema oštricu i "trese se ko jesenja mauna u prohladno jutro" ( što rekli moji Mačvani). U glavi odzvanja samo jedno: "Kako li ispade šara!!??" Sve drugo je Tabula rasa, i da čoveka ( majstora ) pitaš u tom trenutku kako se zove, dobio bi blago teleći pogled i jedno odsutno: "Aaa?"
Rezultat: prvi isečen komad i totalno blaženstvo ili totalni debakl. Postoji i treći ishod, po principu "Kako sam se nadala, dobro sam se udala!" ( za mene ubedljivo najgori ishod ).
U prva dva slučaja javlja se postraumatski sindrom koji traje, od prilike, tri dana. Kod uspešnog šaranja, majstor je euforičan, pun sebe, lupa po ceo dan gluposti i voli čitav svet. Kod drugog, nastaje duševna patnja. Osećaj promašenosti i želja da se poništi čitav događaj. Ipak, sreća je da bol traje samo tri dana, nakon čega želja, da se šara, obnavlja svoju snagu i svet ponovo počinje da se okreće!

                                                               OZBILJNE STVARI

  Šta je to "Trag"?
Narodski rečeno, trag ste postigli onog momenta kada su se ulje, voda i lužina pomešali do tačke bez povratka. Stručno rečeno, "trag" je stabilna emulzija, gde nema više odvajanja vodene i uljne faze, a istovremeno je početak procesa saponifikacije. Trag postižete mešanjem sapunske mase, bilo ručno ili štapnim blenderom. Ručno mešanje zahteva veći trud i potrebno je više vremena da postignete stabilnu emulziju, dok korištenje štapnog blendera ubrzava proces na svega par minuta. Mešanje običnim mikserom nije preporučljivo. Ubacuje se velika količina vazduha u masu i postizanje stabilne emulzije je vrlo otežano.
Za šaranje sapuna, potrebno je da postignete "svetao trag". Za to je dovoljno par rafalnih mešanja štapnim blenderom. Ovom prilikom morate voditi računa o pojavi "lažnog traga" koji prepoznajete po pojavi, a zatim i brzom nestajanju tragova mase po površini. Lažni trag može biti krivac lošeg sapuna i neravnomerne saponifikacije.


Činioci koji utiču na usporavanje procesa saponifikacije 

1. Odnos čvrstih i tečnih ulja u recepturi

Za "sporiji trag" potrebno je da odnos čvrstih i tečnih ulja bude u odnosu 50:50 do 40:60 %. Odnos sa kojim ja najčešće radim kada hoću precizniju šaru je 45:55 % u korist tečnih ulja. Razlog je što su tečna ulja bogata masnim kiselinama koje sporo saponifikuju, kao što je na primer oleinska kiselina. Naravno, potrebno je naći balans, jer niko ne želi previše mekan sapun koji će se brzo topiti pod tušem.

2. Temperatura

Visoka temperatura je katalizator saponifikacije. Teoretski, preporučena temperatura za rad sa sapunom je od 35 do 45 stepeni Celzijusovih, sa temperaturnom razlikom između ulja i lužine od oko 10 stepeni. Da biste usporili saponifikaciju, a da se ona sa sigurnošću ipak odvija, potrebno je da radite na sobnoj temperaturi, odnosno onoj graničnoj temperaturi tačke topljenja najčvršćeg butera u recepturi. To je na pr. za loj 44 do 55 stepeni, pa ga ja za finija šaranja izbegavam. Najzahvalniji za rad su kokosovo ulje i palmolein jer je temperatura koju treba da postignete za duži rad sa sapunskom masom od 25 do 35 stepeni, takva, da se ova čvrsta ulja još uvek nalaze u tečnom stanju. 
Sapun urađen na nižim temperaturama sporije ulazi u gel fazu i u koliko želite da je osigurate, potrebno je da uradite dobru izolaciju kalupa u periodu očvršćavanja sapuna.

                                                                
                                                                                                                                                                                                                           3.Procenat vode                                                                                                                                                                                                           
Da bi ste osigurali dovoljno vremena da našarate svoj sapun onako kako ste zamislili, potrebno je da procenat vode sa kojim radite bude u opsegu 33-38% . Ovo takođe podrazumeva da će vreme potrebno za sušenje sapuna biti veće.                                                             
                                                                                                                                                                                                                                             
4. Etarska i mirisna sintetička ulja

Ukoliko želite spori trag i tečnu sapunsku masu dovoljno dugo da biste uradili svoju šaru, morate raditi sa mirisima za koje ste potpuno sigurni da ne ubrzavaju saponifikaciju. Pojedine hemijske supstance koje ulaze u sastav etarskih ulja ili mirisnih kompozicija vrlo su jaki katalizatori. To se pre svega odnosi na alkohol, različite aldehide, estre, terpene... Etarska ulja koja sa sigurnošću ne ubrzavaju proces saponifikacije su EU lavande, citrusa, mente, eukaliptusa, bora, citronele, ruzmarina, kedra, vetivera i td. "Zakucavanje mase" možete očekivati od eu cimeta, cvetnih mirisa, začinskih kompozicija. Što se tiče sintetskih mirisnih ulja, koristite samo ona za koja proizvođač izričito napominje da nisu katalizatori saponifikacije. 
  
5. Brzina, dobra organizacija i spretnost

Pripremite sve što vam je potrebno za rad. Neka je sve na dohvat ruke. Predhodno isplanirajte radni prostor, rekvizite i boje. Budite brzi i budite spretni. Nikad ne počinjite od komplikovanih šara. Savlađujte jednu po jednu tehniku, a svaka sledeća neka bude za stepenicu teža. Budite sebi najveći kritičar i uvek, ali uvek, neka vam bezbednost i kvalitet sapuna budu na prvom mestu.

Eto, dragi moji majstori!  Podugačak beše ovaj post, a sapunčić koji vidite na fotografiji nastao je posle mnogo i mnogo sati čitanja, istraživanja i učenja, a uz pridržavanje gore navedenih pravila za spori sapunski trag. Vežbajte, radite, jer samo iskustvo donosi mudrost. Sve Vam najbolje želim! 

Vaša Dara
                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                     

                                                           

  

четвртак, 10. септембар 2015.

GALERIJA SAPUNA - LIBRA (LIBAR)

"U libar svojih dugova,
upiši mene..."  ( Gibonni )

ORIENT EXPRESS

PTICA


EDEN
PELUD
DANICA

GRAZIA

TRIPTIH


ORIENT EXPRESS

IZVORAC
MASCULIN
JESEN

SAN LETNJE NOĆI

DENDI
HIPO

ČOKO-MINT

USAMLJENI CVET

среда, 2. септембар 2015.

U POTRAZI ZA SAVRŠENIM SAPUNOM - I DEO ( 100% goveđi loj )

Nisam "zapustila" svoj blog. Ne želim da mi postovi budu bez poente, bezvredni i nalickani praznim rečima i našminkanim fotografijama sapuna. Zato i nisam ništa pisala tako dugo. Nisam imala pravu ideju, svrsishodnu priču o nečem što bi pomoglo ljudima da se bolje snalaze u pokušaju da naprave što kvalitetniji i što bolji sapun. Što bi pomoglo meni da radim bolje i da bolje razumem magični proces saponifikacije.
  Šta je to savršeni sapun?
  Ovde ću se bazirati isključivo na Hladnom procesu saponifikacije, pošto u kućnim uslovima, teško da ćete uspeti da uradite jedan dobar francuski postupak izrade sapuna, jer, de facto, sapuni urađeni tim postupkom su bez premca.
  Savršen sapun je svaki koji prija vašoj koži, ne ostavlja je "suvom", ne iritira je, ne izaziva svrab ili, ne daj bože, alergijsku reakciju. Ali, iako najvažnije, ovo nije i jedino što karakteriše "savršen" sapun. Svi mi volimo sapun koji bogato i lepo peni, volimo postojanu i svilenkastu penu, svilenu skliskost sapuna na koži, miris koji se širi dok se kupamo i koji će ostati na koži bar neko vreme nakon kupanja. Volimo sapun koji se neće brzo trošiti ili nakon kratkog vremena postati gnjecava i sluzava grudva neprivlačnog izgleda. Sa druge strane, nije dobro ni da imate "previše tvrd" sapun koji se u vašoj ruci i prilikom trljanja po koži ponaša kao cigla, neudobno i neprijatno. Savršen sapun ima dug rok trajanja, dug shodno vrsti ovog proizvoda i vrsti saponifikovanih i nesaponifikovanih masnih kiselina koje ulaze u njegov sastav. Na njemu se neće pojaviti žute fleke, masna površina, užegao miris ili neujednačena struktura. Naravno, o višku kaustične sode ne želim ni da komentarišem.
  Na kraju, estetika, kao važna karakteristika proizvoda u današnje vreme, nezaobilazna je stavka, te sapun treba da bude "privlačan oku", čiste i sjajne površine i finih ivica koje "ne bodu".

  Za majstora koji sapun izrađuje, filozofija savršenstva dobija nove momente, pa tako, nezaobilazan faktor ove problematike jeste način i uslovi pod kojima se sapun radi, resursi, brzina reakcije saponifikacije, ponašanje određenih ulja prilikom procesa i td. Vrlo široka tema, malo istražena i od strane vrlo kvalifikovanih ljudi na polju hemije i hemijske tehnologije. Zato ću ja, pokušati, naoružana upornošću i voljom da praktično dođem do nekih zaključaka, dati svoj skromni doprinos, sa željom da mi se u komentarima, svojim vrednim sugestijama pridruže i ljudi školovani i stručni na polju hemije.

RECEPTURA I - 100% goveđi loj

  Svi koji prate moje " šeprtljenje" sa sapunima ( da ne kažem, moj lik i delo :) ) znaju koliko volim da koristim goveđi loj u izradi sapuna. Procenat loja koji sam do sada koristila bio je od 15 do 50% u mešovitim recepturama, pri čemu vrlo retko radim sapune sa udelom čvrstih masnoća većim od 70%, a u većini slučajeva to je udeo od 65% ( izuzetak je hipoalergeni sapun gde je mast-loj 50-50%, znači 100% čvrste masnoće). Volim taj procenat jer mi daje sapun srednje čvrstine, dobro izbalansiran i relativno dugotrajan.
  Kad sam došla na ideju da uradim sapun od 100% loja, pomislila sam da to ne bi trebalo da bude loša investicija, ni po pitanju sapuna, a ni po pitanju eksperimenta. Znam da ga sapun majstori rade u svetu, a i kod nas, ali nigde nisam pronašla podatke o njegovim karakteristikama, sem onih iz kalkulatora.



SoapCalc ©Recipe Name:  New   Print Recipe
Total oil weight500 g
Water as percent of oil weight35.00 %
Super Fat/Discount3 %
Lye Concentration28.326 %
Water : Lye Ratio2.5303:1
Sat : Unsat Ratio59 : 41
Iodine45
INS147
Fragrance Ratio31
Fragrance Weight15.50 g
PoundsOuncesGrams
Water0.3866.17175.00
Lye - NaOH0.1522.4469.16
Oils1.10217.64500.00
Fragrance0.0340.5515.50
Soap weight before CP cure or HP cookMore info1.67526.80759.66
#Oil/Fat%PoundsOuncesGrams
1Tallow Beef100.001.10217.64500.00
Totals100.001.10217.64500.00
Soap Bar QualityRangeYour Recipe
Hardness29 - 5458
Cleansing12 - 228
Conditioning44 - 6940
Bubbly14 - 468
Creamy16 - 4850
Iodine41 - 7045
INS136 - 165147
Lauric2
Myristic6
Palmitic28
Stearic22
Ricinoleic0
Oleic36
Linoleic3
Linolenic1
AdditivesNotes

Uobičajeno sam pripremila radnu površinu, zaštitnu opremu i rastvorila NaOH. Volim ranije ( sat - dva ) da napravim rastvor sode i da u međuvremenu uradim sve druge pripreme ili pak radim nešto sasvim drugo. Temperatura rastopljenog loja bila je 45 stepeni, a rastvora sode oko 38.Započela sam proces emulgovanja po običaju, najpre mešajući ručno neko vreme, a onda rafalno naizmenično štapnim mikserom. Prvo što sam uočila je sporo "ulaženje u trag" sapunske mase. Trebalo mi je dobrih dva minuta do prvog "svetlog traga", pa mi je čak i tad, taj trag bio sumnjiv kao "lažan" jer se gubio vrlo brzo. Elem, kada sam konačno bila uverena da je emulgovanje odrađeno kako treba, obradovah se jer mi je masa bila tečna i vrlo pogodna za rad. Ali, moje radovanje beše kratkog daha. Izlila sam najpre bez problema masu bez mirisa i boje u pojedinačan silikonski kalup i dok sam se okrenula da uzmem pripremljene posude za razdvajanje mase i šaranje, vidim da se masa brzo steže. Nisam stigla ni boju, a ni miris da dodam kako treba, a masa je bila toliko zgusnuta da se s njom moglo raditi samo kašikom. Dakle, masa se u trenutku rapidno stegla bez ikakvog katalizatora ( boja ili miris) iako sam radila brzo, iako je toj istoj masi trebalo duplo više vremena nego kod mešovitih receptura da uđe u trag. Od šaranja i rada sa ovakvim sapunom nije bilo govora. Dobila sam jedan ružan sapun koji nije imao puno rupa samo zbog toga što sam lupala kalupom po podu ko sumanuta.

Što se tiče sapuna koji sam izlila u pojedinačni kalup, s njim nije bilo problema, iskoristila sam taj kratki period dok je masa bila tečna i on se u kalupu vrlo brzo stegao.
Zatim je usledilo još jedno iznenađenje.
Upoznata sa gel fazom kod sapuna od 100% kokosovog ulja koja je vrlo burna i jaka, očekivala sam to isto i kod ovog sapuna. Propisno izolovan, u kalupu od drveta gde je izolacija odlična, moj sapun je posle dva sata imao temperaturu u sredini mase jedva 50 stepeni celzijusovih i nepromenjenu boju i konzistenciju. Nije postojao ni jedan razlog u mom radu koji bi mogao dovesti do ovakvog rezultata, pa sam se dala u razmišljanje. Znate, ja jesam učila dve godine hemiju na Veterinarskom fakultetu i imala dosta rada u labaratoriji, ali ipak, ovo je bilo iznad mog nivoa. I...na svu sreću, u sred noći, kad pošten svet spava ili gleda "Farmu" ili "Parove", meni dune u glavu jedna spasonosna ideja. Setim se jednog studenskog rada na temu sapuna, urađenog izuzetno dobro i valjda jedinog na našim prostorima koji ti može pružiti ozbiljniji uvid u hemiju sapuna. Rad je pre oko godinu dana bio postovan u Fb grupi "Hemija sapuna"od strane prof. dr. Zorana Vujčića, izuzetnog entuzijaste i naučnika, profesora Hemijskog fakulteta u Beogradu i osnivača prve škole sapuna u Srbiji. Rad je napisala divna i vrlo kolegijalna, gospođica Hristina Lalović, biohemičar. Gospođici Lalović se ovom prilikom zahvaljujem i na tom radu i na njenoj pomoći.
Naravno, tamo, sam našla razlog za ovako "čudno" ponašanje sapuna od goveđeg loja. Goveđi loj iako jeste sirovina koja daje kvalitetne sapune, u stvari, vrlo sporo saponifikuje. Razlog spore saponifikacije jeste u specifičnom odnosu i količinama pojedinih masnih kiselina koje ulaze u sastav loja, ali i verovatno, po mom skromnom mišljenju, i od fizičko hemijskih osobina ove masnoće. Sve je to štivo, koje je za ozbiljnije glave, dok je nama koji radimo sapune, dovoljno da znamo da je to tako u praksi. Tako da, donja tabela, pozajmljena iz rada "Sapuni" Hristine Lalović, služi nama "gojama" samo da se "duvamo", dok će hemičari i farmaceuti već znati da je protumače kako treba. 

  I, na kraju, ostaje mi da rezimiram ovaj post. Sapun koji sam dobila saponifikujući goveđi loj je vrlo blag za kožu, čvrste konzistencije ( ali ne kao 100% kokosov sapun, koji je mnogo čvršći), kremaste, pomalo sluzave pene, neutralnog mirisa i izrazito bele boje. Njegovo "zrenje" zahteva vreme od minimum 6 nedelja , kada njegov ph pada na 10-10,5. Nakon ovog iskustva, moj lični sud bi bio da u buduće ipak koristim goveđi loj u količini 15-50% kod mešovitih receptura i povedem računa o jednoj novoj činjenici koju sam naučila radeći ovo, ali i čitajući Hristinin rad: Kod formiranja receptura i biranja ulja koja će ući u sastav sapuna, treba obratiti pažnju i na brzinu saponifikacije tih ulja jer većinski udeo sporosaponifikujućih ulja usporava kompletan proces . Balans je više nego poželjan.  

Ako vam je post bio mnogo ozbiljan, ne zamerite,  pisah na dijetalnoj ishrani, pa sam mnogo ljuta! :)   

Voli Vas Dara

 Svojstva sapuna različitih masti i ulja
Ulje
Titar
Tvrdoća
Topljivost
Abrazioni broj

°C
100°F
110°F
60°F
100°F
110°F
Kokosovo
23,4
20
10
8
3
40
54
Pamukovo
34,6
1,75
18
13
9
20
rastalj.
Kitovo, hidrogenirano
31,0
2
23
19
9
16
20
Kitovo, hidrogenirano
44,0
7
270
90
1
5
9
Maslinovo, sumpor
16,0
3
8
6
14
rastalj.
rastalj.
Palmino
45,0
5
190
60
4
6
10
Palmine koštice
23
15
10
9
4
47
57
Arašidovo
23
1,25
21
14
12
rastalj.
rastalj.
Sojino
20
1,25
9
7
7
rastalj.
rastalj.
Loj
43,9
3
195
65
7
7
12