Translate

понедељак, 07. јул 2014.

BELI SAPUN

   Relativno skoro se raspravljalo medju poznavaocima i entuzijastima izrade sapuna o štetnosti titanijum dioksida u upotrebi , konkretno, za izbeljivanje sapunske mase pri dizajniranju sapuna. Da, činjenice umeju da budu nemilosrdne, a mi koji volimo da sapun liči na mala umetnička dela možemo samo da plačemo, ali ne i da se predamo!
 TiO2 je beli pigment koji ima veoma široku upotrebu. Oko 4 tone, u svetu, se proizvede i potroši ovog prirodnog pigmenta. Koristi se u medicini, kozmetici, prehrani, proizvodnji kristalnih struktura, plastike i td. Pored izbeljivanja ( zbog svog visokog indeksa prelamanja svetlosti ), ima i dezodorirajuća i sterilizirajuća svojstva. Kaže se da TiO2 i ZnO najmanje iritiraju kožu od svih drugih supstanci koje dobro apsorbuju UV zračenja. Kao dodatak hrani ima oznaku E171.
  Dakle, šta? Ako ovaj pigment ne dobijete u sapunu, sigurno će te ga dobiti u pasti za zube ili nekom obroku koji ste kupili u supermarketu i td. Oko štetnosti TiO2 još uvek se raspravlja. Udisanje njegove fine prašine može izazvati tumurozne pojave na plućima ali kod spoljašnje primene, utvrdjeno je da ne prodire kroz kožu. Kako je kod nanotehnološke proizvodnje, još uvek se pouzdano nezna.
 Bezbednija alternativa ovom pigmentu, uslovno rečeno, je cink oksid, pa eto novih nedoumica...Da možda nije i on ...opasan!
  Živimo u svetu visoke tehnologije, velikih zračenja, faradejevih kaveza, mutagenih agenasa, kiselih kiša, promenjene klime...Informacije se smenjuju "brzinom svetlosti", istinite, lažne, protivurečne. Nakon rezimiranja, svi ostajemo pomalo zbunjenii ...uplašeni, čak i oni najupućeniji. Ovo je pozitivan blog,koji nosi vedrinu duha nekog ko mnogo voli život i čija načela su vrlo moralna, pa u tom kontekstu, šta sa svim tim , šta sa strahom, sa hemijom koju obožavam i koja je svuda oko nas? Ima li mesta za kalkulacije? U svakom slučaju, treba raditi na podizanju svesti! U to ime, smislila sam kako da moj sapun bude beo bez dodatog pigmenta! Pogledajte...
  Trudim se da stalno učim, čitam i istražujem. Za mene , ustaljene i utabane staze ne pretstavljaju izazov, ja sam uvek bila čovek od akcije. Volim da pravim sapune, obožavam ovaj "ludi" hobi koji može biti vrlo kreativan i vrlo izazovan, samo je pitanje sa koje strane mu prilaziš. U našoj Srbiji, vrlo je teško doći do dobrih resursa potrebnih za izradu sapuna. Moraš da se snalaziš, da izmišljaš već izmišljeno, da koristiš lude ideje i još ludje načine da te ideje realizuješ, a da sapun bude zdrav i upotrebljiv. Kad savladaš samu tehnologiju izrade sapuna, onda se nameće i slatko te čačka jedno te isto pitanje: obojiti ili ne obojiti?! Isprobavaš prirodne izvore, kakao, kurkuma, zeleniš koji na kraju redovno oksidira i poprimi kaki boju i shvatiš da ti treba nešto više, nešto što će ti dati raspon krila i moć slobodne igre. Prirodni pigment! Sa slatkom zavišću gledaš slike inostranih sapunskih blogova i bespomoćno konstatuješ da ti nemaš uslova za takve rabote, da ovde nema atestiranih pigmenata ili ti nije dovoljno "dubok džep". Onda ti jedino ostaje da moliš nekog ko živi u inostranstvu da se smiluje i da ti nabavi ono za čim "srce vapi". I zato , hvala mojoj muzi što me je omadjijala dozom jednostavnosti. Živeo Beli Sapun.
  Receptura je smućkana od baznih ulja koja saponifikuju beli sapun. Ovog puta nema masline, ali zato ima moj ljubljeni govedji loj.


  Badem 10%
  Ulje semenki groždja 10%
  Ricinus 15%
  Susam 5%
  Suncokret 5%
  Kokos 20%
  Govedji loj 35%
  Popust 6%
  Destilovana voda i NaOH

  Sapun je mlečno beo, odličnih karakteristika, vrlo negujući i ima bogatu, kremastu penu. Takodje, ono što može da bude značajno za neke buduće projekte, ova bazna ulja daju "sporiji trag", pa će biti vremena za neka poigravanja dizajnom.
Toliko za sada od mene, dragi prijatelji. Nadam se da ima koristi od ove pisane tirade! Vaša Dara.

Нема коментара:

Постави коментар