Translate

четвртак, 01. октобар 2015.

U POTRAZI ZA SAVRŠENIM SAPUNOM - II DEO ( SPORI TRAG )Ne znam i jednog majstora sapuna koji, bar jednom, nije poželeo da "šara" svoj sapun. Čak i oni ortodoksni zaljubljenici u sapun bez ikakvih aditiva, ponekad dobiju napad da "šarnu" makar malo, pa nek ide život!
Neki šaraju malo, stidljivo i ko bajagi, a neki ga ozbiljno ofarbaju ko Uskršnje jaje. Neki imaju vizije, sanjaju dizajn, planiraju stajling i prave nacrte, a drugi rade ad hoc, po osećaju datoga trenutka i raspoloženju usijane glave..
  Tehnika je mnogo! Starih, novih, neke su već de mode, a neke tek treba da se rode. Navešću samo neke, napisane  domorodačkim vokabularom i u slobodnom i lično mom prevodu. Dakle: "Vrtlog u loncu", "Paunovo pero", "Tajvanska šara", "Vešalica", "Mešanje u kalupu", "Kap tehnika", "Rotacija", "Nalivanje u slojevima", "Geometrija", "Skriveni cvet" i td.
Što se tiče alata i tu je dijapazon vrlo maštovit i širok. Tako su u upotrebi kašike, varjače, žice za jaja, žice od miksera, šnale iz punđe, levkovi, bušne plastične flaše, slamčice, grančice, pregrade profi i pregrade sklepane od kartona...Oni što rado jedu kinesku hranu hvataju se kineskih štapića od bambusa, a mi sa ovih prostora više preferiramo roštilj, pa šaramo štapićima za ražnjiće. Sve u svemu, polje za dejstvovanje je široko i otvoreno, pa ko se bolje snađe.
  I tako...
Sapun je emulgovan, mice i pigmenti rastvoreni, alat je pri ruci. Počinje onih magičnih desetak minuta nabijenih adrenalinom kada je majstor neuračunljiv i nije svestan sebe, već samo šaranja!!!
Znoj se probija, nekom po leđima, a nekom po čelu, jezik viri napolju, a izdisaj je zaustavljen na pola. Ruke rade znalački ili su se stucale pa se hvataju  za pogrešne stvari. Vreme je gospodar situacije, a sapun se neumoljivo steže... Borba između čoveka i saponifikacije!
  E, kad se posao okonča i "zavesa se spusti", paćenik uvuče suv i skoren jezik u usta i dovrši izdisaj... Sedi tako ili stoji, još neko vreme pred kalupom, u transu.
Ne dirajte ga, ne tražite mu vode, on je još, bože me se oprosti, "sa one strane". Nije još iskoračio u stvarni svet.
  Kada dođe sebi, sad majstora čeka faza poznata kao "Neizdrž". Treba sačekati 12 do 24 h da sapun odradi svoje, da se stegne i prođe gel fazu ( ili ne prođe). To je, takođe, faza produženog stresa i čestog zavirivanja u sapun pod ćebencetom, uz opravdanje "samo da vidim..." Vreme je opet neumoljivi gospodar!
  Eto nama i trenutka da se sapun seče!! Eeee! To je već NEŠTO. Tu sad ide ono Šekspirovsko "Biti ili ne biti..." I trenutak zaista jeste filozofski, a boga mi i psihološki.
Majstor vadi sapun iz kalupa, priprema oštricu i "trese se ko jesenja mauna u prohladno jutro" ( što rekli moji Mačvani). U glavi odzvanja samo jedno: "Kako li ispade šara!!??" Sve drugo je Tabula rasa, i da čoveka ( majstora ) pitaš u tom trenutku kako se zove, dobio bi blago teleći pogled i jedno odsutno: "Aaa?"
Rezultat: prvi isečen komad i totalno blaženstvo ili totalni debakl. Postoji i treći ishod, po principu "Kako sam se nadala, dobro sam se udala!" ( za mene ubedljivo najgori ishod ).
U prva dva slučaja javlja se postraumatski sindrom koji traje, od prilike, tri dana. Kod uspešnog šaranja, majstor je euforičan, pun sebe, lupa po ceo dan gluposti i voli čitav svet. Kod drugog, nastaje duševna patnja. Osećaj promašenosti i želja da se poništi čitav događaj. Ipak, sreća je da bol traje samo tri dana, nakon čega želja, da se šara, obnavlja svoju snagu i svet ponovo počinje da se okreće!

                                                               OZBILJNE STVARI

  Šta je to "Trag"?
Narodski rečeno, trag ste postigli onog momenta kada su se ulje, voda i lužina pomešali do tačke bez povratka. Stručno rečeno, "trag" je stabilna emulzija, gde nema više odvajanja vodene i uljne faze, a istovremeno je početak procesa saponifikacije. Trag postižete mešanjem sapunske mase, bilo ručno ili štapnim blenderom. Ručno mešanje zahteva veći trud i potrebno je više vremena da postignete stabilnu emulziju, dok korištenje štapnog blendera ubrzava proces na svega par minuta. Mešanje običnim mikserom nije preporučljivo. Ubacuje se velika količina vazduha u masu i postizanje stabilne emulzije je vrlo otežano.
Za šaranje sapuna, potrebno je da postignete "svetao trag". Za to je dovoljno par rafalnih mešanja štapnim blenderom. Ovom prilikom morate voditi računa o pojavi "lažnog traga" koji prepoznajete po pojavi, a zatim i brzom nestajanju tragova mase po površini. Lažni trag može biti krivac lošeg sapuna i neravnomerne saponifikacije.


Činioci koji utiču na usporavanje procesa saponifikacije 

1. Odnos čvrstih i tečnih ulja u recepturi

Za "sporiji trag" potrebno je da odnos čvrstih i tečnih ulja bude u odnosu 50:50 do 40:60 %. Odnos sa kojim ja najčešće radim kada hoću precizniju šaru je 45:55 % u korist tečnih ulja. Razlog je što su tečna ulja bogata masnim kiselinama koje sporo saponifikuju, kao što je na primer oleinska kiselina. Naravno, potrebno je naći balans, jer niko ne želi previše mekan sapun koji će se brzo topiti pod tušem.

2. Temperatura

Visoka temperatura je katalizator saponifikacije. Teoretski, preporučena temperatura za rad sa sapunom je od 35 do 45 stepeni Celzijusovih, sa temperaturnom razlikom između ulja i lužine od oko 10 stepeni. Da biste usporili saponifikaciju, a da se ona sa sigurnošću ipak odvija, potrebno je da radite na sobnoj temperaturi, odnosno onoj graničnoj temperaturi tačke topljenja najčvršćeg butera u recepturi. To je na pr. za loj 44 do 55 stepeni, pa ga ja za finija šaranja izbegavam. Najzahvalniji za rad su kokosovo ulje i palmolein jer je temperatura koju treba da postignete za duži rad sa sapunskom masom od 25 do 35 stepeni, takva, da se ova čvrsta ulja još uvek nalaze u tečnom stanju. 
Sapun urađen na nižim temperaturama sporije ulazi u gel fazu i u koliko želite da je osigurate, potrebno je da uradite dobru izolaciju kalupa u periodu očvršćavanja sapuna.

                                                                
                                                                                                                                                                                                                           3.Procenat vode                                                                                                                                                                                                           
Da bi ste osigurali dovoljno vremena da našarate svoj sapun onako kako ste zamislili, potrebno je da procenat vode sa kojim radite bude u opsegu 33-38% . Ovo takođe podrazumeva da će vreme potrebno za sušenje sapuna biti veće.                                                             
                                                                                                                                                                                                                                             
4. Etarska i mirisna sintetička ulja

Ukoliko želite spori trag i tečnu sapunsku masu dovoljno dugo da biste uradili svoju šaru, morate raditi sa mirisima za koje ste potpuno sigurni da ne ubrzavaju saponifikaciju. Pojedine hemijske supstance koje ulaze u sastav etarskih ulja ili mirisnih kompozicija vrlo su jaki katalizatori. To se pre svega odnosi na alkohol, različite aldehide, estre, terpene... Etarska ulja koja sa sigurnošću ne ubrzavaju proces saponifikacije su EU lavande, citrusa, mente, eukaliptusa, bora, citronele, ruzmarina, kedra, vetivera i td. "Zakucavanje mase" možete očekivati od eu cimeta, cvetnih mirisa, začinskih kompozicija. Što se tiče sintetskih mirisnih ulja, koristite samo ona za koja proizvođač izričito napominje da nisu katalizatori saponifikacije. 
  
5. Brzina, dobra organizacija i spretnost

Pripremite sve što vam je potrebno za rad. Neka je sve na dohvat ruke. Predhodno isplanirajte radni prostor, rekvizite i boje. Budite brzi i budite spretni. Nikad ne počinjite od komplikovanih šara. Savlađujte jednu po jednu tehniku, a svaka sledeća neka bude za stepenicu teža. Budite sebi najveći kritičar i uvek, ali uvek, neka vam bezbednost i kvalitet sapuna budu na prvom mestu.

Eto, dragi moji majstori!  Podugačak beše ovaj post, a sapunčić koji vidite na fotografiji nastao je posle mnogo i mnogo sati čitanja, istraživanja i učenja, a uz pridržavanje gore navedenih pravila za spori sapunski trag. Vežbajte, radite, jer samo iskustvo donosi mudrost. Sve Vam najbolje želim! 

Vaša Dara
                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                     

                                                           

  

Нема коментара:

Постави коментар