Translate

понедељак, 30. новембар 2015.

SBHP, OPET - ŠARANJE

  "Raditi na dobroj ideji je bolje nego imati dobru ideju!"
Tako i ja...vadim se na izreke i mudrosti da bih opravdala svoj "terijerski stav" da kad nešto zagrizem, ne puštam, dok stomak ne napunim. Do duše, kao i terijer, nekad se desi da progutam i ono što za gutanje nije!
  Elem, opet ćemo raditi sapun Kratež tehnikom, al ćemo ovoga puta "stati kravi na stomak" ( Bože me se oprosti, vidi se da sam veterinar)! Našaraćemo ga i ulepšati, u prkos teškoćama, u prkos gustoj masi, al s ciljem da ovaj odličan metod oplemenimo u smislu lepote konačnog proizvoda.
Zaista je vredelo truda i razmišljanja i slatka mi je ova pobeda, jer sam do ključnih caka došla sama, čitajući između redova postove koji su šturi i nepotpuni, gledajući snimke koji pokazuju samo tehniku šaranja, ali ne i to kako je sapunska masa postala i ostala tako retka, što je u ovom načinu izrade sapuna, poprilično teško postići. Da, reći ćete, imam  natrijum laktat, ali, verujte, to nije sve, to je samo početak...

                                                              KORAK PO KORAK

  Uključite svoju rernu na 90 stepeni Celzijusovih i stavite u nju svoj kalup, posude, najbolje staklene, jer će duže čuvati temperaturu i pustite da se propisno ugreju. Ja imam samo dva staklena bokala, pa sam uzela dve manje staklene tegle i njih iskoristila za odvajanje mase.
Dok se posuđe greje, pripremite radni prostor, ličnu zaštitu, ubruse, rastvorite mice, spremite natrijum laktat, ulje za premašćivanje, miris. Neka je sve tu, na dohvat ruke, jer morate raditi spretno i brzo, a istovremeno dovoljno sigurno, da se ne povredite ili upropastite sapun.
E, sad, znam da većina vas nema Krock pot, pa ću vam sugerisati da napravite vodeno kupatilo, ali ne da bi sapun kuvali, već da bi ga iskoristili tih desetak minuta za umućen sapun, da "proradi vulkan" tj. da sapun dostigne puni gel. Ovo sve radite kako ne bi morali posudu utopljavati ćebadima. Znači voda u kupatilu neka provri, stavite u njega posudu sa sapunom, poklopite i smaknite sa vatre. Ništa više. Ne otvarajte, pustite da vulkan baš proradi. Ako nemate stakleni poklopac, možete iskoristiti streč foliju.

                                                                    RECEPTURA

  Razmišljajući o činiocima koji će mi pomoći u ovom mom poduhvatu, naravno da sam razmišljala i o recepturi. Ključna stavka je odnos čvrstih i tečnih ulja, pa sam išla u pravcu logike da će mi biti lakše sa većim procentom tečnih ulja. Opet, sa druge strane, želela sam sapun koji će biti kvalitetan, izbalansiranog sastava, što boljih karakteristika. Odlučila sam se za 55:45% u korist čvrstih ulja.
Kasnije, radeći sa ovim konkretnim sapunom, a razmišljajući o jednom drugom ( za brijanje) koji se sastoji od 100% čvrstih ulja,a na koji sam primenila isti postupak, kuvajući ga, shvatila sam, da ipak, ovo ne mora biti i nije presudno, zato što je ključ u načinu rada, a ne u recepturi.

Goveđi loj 25%
Kokosovo ulje 20%
Palmolein 10%
Maslinovo ulje 35%
Ricinusovo ulje 5%
Bademovo ulje 5%

Popust 0%

H2O 38%

Premašćivanje Ši puter 5%

Natrijum laktat 3%

                                                                       POSTUPAK

  Otopite svoja ulja i butere. Temperatura ove smeše neka ne pada ispod 80 stepeni Celzijusovih. Pripremite rastvor lužine u celoj količini vode ( ovog puta nisam htela da odvajam 5% količine da bih je dodala na kraju). Neka temperatura rastvora ne pada ispod 90 stepeni Celzijusovih.
Budite pažljivi, radite sa vrelim i opasnim materijalom, ne žurite i uključite mozak.
Čim se rastvor lužine razbistrio, dodajte ga u ulja i počnite mućenje. Mutite do testaste konzistencije. Meni je trebalo oko sedam minuta.
Konzistencija umućenog sapuna
Stavite posudu u vodeno kupatilo, poklopite da dihtuje ( gubitak vlage svesti na minimum) i čekajte vulkan.
Kod ove recepture, vulkan je usledio posle desetak minuta, za razliku od predhodnog puta, gde sam imala vulkan, bukvalno, za tri minute.
"Vezuv"
Sklonite posudu iz vodenog kupatila i počnite ručno da mešate minut, dva. Dodajte ši puter i Natrijum laktat. Dobro pomešajte, poklopite i vratite u vodeno kupatilo na tri četiri minute, ( AHA, to ti je, bato moj, momenat), videćete, nećete se pokajati!
Otvorite posudu nakon par minuta i počnite da ručno mešate, bićete pri tom zatečeni. Masa je postala vrlo tečna.

 Sad je došlo vreme da to iskoristite. Vadite iz rerne posude, jednu po jednu ( pazite, vrele su), podelite sapun, dodajte rastvoreni pigment, dodajte mirisno ulje, dobro izmešajte. Izvucite topao kalup iz rerne i nalivajte. Tehniku birajte sami. Videćete, rad je, ovoga puta, maksimalno olakšan. Kada ste završili, malo protresite kalup, ( nema potrebe za treskanjem o podlogu) i odnesite ga negde da odleži svojih dvanaest sati. Pokrijte sapun. Primetićete da sapun i dalje "radi" u kalupu, saponifikacija se odvija u svim uglovima, a sapun je tečniji nego što je bio u toku mućenja. Za mene, to je magija vezana za ovaj metod; olakšan, brz način rada, potpuna saponifikacija, a sad, evo i mogućnost da uradite dizajn vašeg sapuna onako kako ste i zamislili. Ovde se ne morate brinuti da li je sapun prošao ili nije prošao gel, da li je gel bio delimičan, ima li "džepova" sode u sapunu, loše kristalizacije, neravnomernog zagrevanja, pregrevanja i td. Ovo su razlozi koji su me za sva vremena vezali za ovaj metod, jer, na prvom mestu, želim kvalitetan i blag sapun i sigurnost da sam to i dobila ali želim i lep sapun, finih površina i odlične strukture. Sa druge strane, reakcije korisnika, više su nego povoljne. Ipak, najvažnije je da sam ja zadovoljna, zbog visokih kriterijuma koje uvek sebi postavljam, i ako sam neskromna zbog ovoga, izvinite me, takva sam!

Osvežavajući miris mandarine i vrlo nežno čišćenje


  Do sledećeg pisanija, zanimljivih tema i "zakopanog blaga" sve vas pozdravljam. Uživajte u svakom danu koji vam je dat na ovoj zemlji i potrudite se da ga proživite punog srca i vesele duše!

Vaša Dara

Нема коментара:

Постави коментар