Translate
понедељак, 14. новембар 2016.
четвртак, 1. септембар 2016.
REKLAMA, ŠTA JE TO?
MOJ SAVRŠENI BELDI SAPUN |
субота, 11. јун 2016.
VIŠNJIČICA ROD RODILA...
Kako starim, sve više ličim na svoju babu Darinku. Ta je uvek , nama deci, govorila kako je gre*ota da ti vreme prolazi "bud zašto", da su ti ruke neuposlene, da ništa ne treba bacati tek tako, jer sve nečemu može koristiti i sve se nečemu da nameniti. Bila je pravi reciklažni centar u onim vremenima kada smeća i nije bilo tako puno.
E sad, inficirana ovim virusom, često recikliram sve i svašta, a po najviše svoje vreme. Verujem da su u istom položaju i sve druge žene opterećene mnogobrojnim obavezama na poslu, u kući i porodici, opterećene ali i spremne da izdvoje mali komadić dana ili noći za svoje potrebe i sklonosti. E, upravo je taj mali komadić vremena proizvod reciklaže, ono što dovitljivošću i tvrdoglavošću osvojiš kao "Grand slam". Još kad se ispostavi da si za tih par sati odradio posao koji te dugo tišti, osećaš se ko Đoković kada osvoji Roland Garros.
VIŠNJIČICA
Sapun,ovaj ovde, taj i takav, nastao je kao nus proizvod jedne mlade višnje koja je preterano rodila.
O, ne, nema u ovom sapunu soka od višanja, pa čak ni mirisa višnje! Sapun je dibi-dus sapun i dibi-dus normalan rezultat saponifikacije. Dizajn mu je, uslovno rečeno, takođe, dibi-dus, sve ostalo je pitanje spleta okolnosti, onakvih kakve samo život može da stvori! :)
Sad, neka sumnjičava dušica će reći:"Ih, ko da mi je pa to nešto! Nalivala sapun u slojevima, zamutila raznije mica, pa se raskokodakala!"
A ja, odma* da mu kažem:"Kad si tako pametan, majčin sine, ajde ti, pa nalivaj! Al da bude "pod konac!"
Šalu na stranu, nije ovo neki nauk, samo je potrebno ispoštovati par caka i to je to!
Šta je sve potrebno da bi uradili sapun u slojevima "pod konac" :
1. Slobodan dan na poslu
2. Crveno slovo u crkvenom kalendaru
3. Ukućani "kud koji mili moji", a oni što nisu, napojeni i namireni
4. I...kanturača vrhom puna višanja ( u krajnjem roku da se očiste i spreme u zamrzivač)
plus... 5. Dijagnoza u glavi
Sklopilo se meni sve, i "Crveno slovo" i prazna kuća i vreme da uradim sapun lagano i s ljubavlju nepomućenom, al cvrc!... dođoše višnje, hitno da se otkošte i to boga mi, skoro dvaes kila!
Piii, majku mu, što me neće, pomislih u sebi razočarano. Gledam one višnje, pa sve guckam knedlu u grlu. Krivo mi! A ko još voli da čisti višnje i meditira nad njenim sokovima, košticama i plodovima blizancima! Uz to...poremetiše mi sapun! Višanja je toliko da ni Hudini ne mož da se izvuče.
Totalni očaj i adrenalin koji izoštrava percepciju i gle čuda: Hudini i ja - ko prsta dva!
Rešim ti ja da višnje očistim i sapun napravim. A da bi to uradila, potrebno je da jedan posao podržava drugi. Sad ili nikad, vreme je da uradim sapun u slojevima, a da dan ne izgubim ( jer za ovakav sapun potreban je skoro ceo dan) Poenta je izliti sloj, sačekati pola sata, pa opet; umuti, izlij, sačekaj.
Receptura je moja omiljena za "beli sapun":
Ricinus 5%
Kokos 20%
Mast 45%
Goveđi loj 30%
popust 3%, odnos H2O i NaOH 2:1
Radila sam ture od po 100 gr ulja. Sama priprema sapuna išla je brzo, ovde je sve u čekanju da se sloj stegne dovoljno. Pola sata je optimum za ovu recepturu. Za neku drugu verujem da treba duže ili kraće ( ipak ni za čist kokos nije preporučljivio kraće od pola sata). U periodu čekanja da se sloj stegne, udri Daro po višnjama! I tako red sapuna, pa red marelice! Čistm višnje i razmišljam o hromatografiji i uklapanju susednih boja, kombinujem i strepim nad ishodom. Pa, recite, ko da mi ne pozavidi!
Negde oko sedmog sloja i 12-e kile višanja počinje da mi "puca film", što zbog slojeva, što zbog višanja. Al ne dam se ja! A jel majka rodila junaka?! Boga mi, jeste!
I tako ti ja u neko doba završih i sapun i višnje, a uveče i kolač sa višnjama. Sapun je ušao u gel bez problema iako je mrcvaren ceo dan, a ja sam zaključila da se vredi boriti za svoje čak i kad ti na kvarnjaka uvale da očistiš "jupolku" višanja. Tu noć sanjala sam da sam Hudini! :)
S ljubavlju Dara
E sad, inficirana ovim virusom, često recikliram sve i svašta, a po najviše svoje vreme. Verujem da su u istom položaju i sve druge žene opterećene mnogobrojnim obavezama na poslu, u kući i porodici, opterećene ali i spremne da izdvoje mali komadić dana ili noći za svoje potrebe i sklonosti. E, upravo je taj mali komadić vremena proizvod reciklaže, ono što dovitljivošću i tvrdoglavošću osvojiš kao "Grand slam". Još kad se ispostavi da si za tih par sati odradio posao koji te dugo tišti, osećaš se ko Đoković kada osvoji Roland Garros.
VIŠNJIČICA
Sapun,ovaj ovde, taj i takav, nastao je kao nus proizvod jedne mlade višnje koja je preterano rodila.
O, ne, nema u ovom sapunu soka od višanja, pa čak ni mirisa višnje! Sapun je dibi-dus sapun i dibi-dus normalan rezultat saponifikacije. Dizajn mu je, uslovno rečeno, takođe, dibi-dus, sve ostalo je pitanje spleta okolnosti, onakvih kakve samo život može da stvori! :)
Sad, neka sumnjičava dušica će reći:"Ih, ko da mi je pa to nešto! Nalivala sapun u slojevima, zamutila raznije mica, pa se raskokodakala!"
A ja, odma* da mu kažem:"Kad si tako pametan, majčin sine, ajde ti, pa nalivaj! Al da bude "pod konac!"
Šalu na stranu, nije ovo neki nauk, samo je potrebno ispoštovati par caka i to je to!
Šta je sve potrebno da bi uradili sapun u slojevima "pod konac" :
1. Slobodan dan na poslu
2. Crveno slovo u crkvenom kalendaru
3. Ukućani "kud koji mili moji", a oni što nisu, napojeni i namireni
4. I...kanturača vrhom puna višanja ( u krajnjem roku da se očiste i spreme u zamrzivač)
plus... 5. Dijagnoza u glavi
Sklopilo se meni sve, i "Crveno slovo" i prazna kuća i vreme da uradim sapun lagano i s ljubavlju nepomućenom, al cvrc!... dođoše višnje, hitno da se otkošte i to boga mi, skoro dvaes kila!
Piii, majku mu, što me neće, pomislih u sebi razočarano. Gledam one višnje, pa sve guckam knedlu u grlu. Krivo mi! A ko još voli da čisti višnje i meditira nad njenim sokovima, košticama i plodovima blizancima! Uz to...poremetiše mi sapun! Višanja je toliko da ni Hudini ne mož da se izvuče.
Totalni očaj i adrenalin koji izoštrava percepciju i gle čuda: Hudini i ja - ko prsta dva!
Rešim ti ja da višnje očistim i sapun napravim. A da bi to uradila, potrebno je da jedan posao podržava drugi. Sad ili nikad, vreme je da uradim sapun u slojevima, a da dan ne izgubim ( jer za ovakav sapun potreban je skoro ceo dan) Poenta je izliti sloj, sačekati pola sata, pa opet; umuti, izlij, sačekaj.
Receptura je moja omiljena za "beli sapun":
Ricinus 5%
Kokos 20%
Mast 45%
Goveđi loj 30%
popust 3%, odnos H2O i NaOH 2:1
Radila sam ture od po 100 gr ulja. Sama priprema sapuna išla je brzo, ovde je sve u čekanju da se sloj stegne dovoljno. Pola sata je optimum za ovu recepturu. Za neku drugu verujem da treba duže ili kraće ( ipak ni za čist kokos nije preporučljivio kraće od pola sata). U periodu čekanja da se sloj stegne, udri Daro po višnjama! I tako red sapuna, pa red marelice! Čistm višnje i razmišljam o hromatografiji i uklapanju susednih boja, kombinujem i strepim nad ishodom. Pa, recite, ko da mi ne pozavidi!
Negde oko sedmog sloja i 12-e kile višanja počinje da mi "puca film", što zbog slojeva, što zbog višanja. Al ne dam se ja! A jel majka rodila junaka?! Boga mi, jeste!
I tako ti ja u neko doba završih i sapun i višnje, a uveče i kolač sa višnjama. Sapun je ušao u gel bez problema iako je mrcvaren ceo dan, a ja sam zaključila da se vredi boriti za svoje čak i kad ti na kvarnjaka uvale da očistiš "jupolku" višanja. Tu noć sanjala sam da sam Hudini! :)
S ljubavlju Dara
субота, 19. март 2016.
NEVINE RUKE
i koja si mudra kao bezbrižnost..."
KRIN |
CAREVO NOVO ODELO |
POLARIS |
AQUARIUS |
Na kraju, ovde nije reč o meni, već o svim divnim ljudima koje sam sretala na svom zanatskom putu, o našim sapunima, našem trudu, o beskrajnom ulaganju i vrednim rukama. Ovde je reč o radosti stvaranja i kvalitetu stvorenog, bilo da to stvoreno ima boju ili ne, miriše ili ne miriše, ima čiste linije ili je rustično, bilo da je primamljivo oku ili je diskretnog izgleda...Jer lepota je u oku posmatrača, a kvalitet merilo uspeha. I...još nešto...Poštujući tuđi rad, time poštujete i sebe kao čoveka. Amin!
RUŽICA |
BUKET |
KOBAJAGI |
EUFORIJA |
ČISTUNAC |
D.I.PRIRODNI SAPUNI |
среда, 24. фебруар 2016.
MAGARAC JOŠ NIJE CRKO, A KA*ĆE, NE ZNAMO! ( TRANSPARENTNI KRATEŽ )
Neću vas previše zamajavati, pisaću i razraditi korak po korak, ono što sam zamislila još u vreme kada sam ovladala Kratežom, tj. SBHP tehnikom.
Želela sam transparentnu bazu čiji proces izrade će biti brz, a rezultat izvestan i , barem, zadovoljavajući. Promenila sam recepturu, bazirajući je samo na tri masnoće čiji masnokiselinski sastav bi trebalo da garantuje prozirnost i dovoljnu čvrstinu sapuna, a takođe i sporije stezanje pretopljene baze. Zatim, odlučila sam se za kombinaciju Krateža i rada sa mikrotalasnom, a takođe, prvi put sam primenila propilenglikol kao jedan od rastvarača. Dugo ga već imam, ali ga nisam koristila, ubeđena da je neupotrebljiv u ovoj stvari bez sorbitola. Vođena zdravim razumom, ipak sam rešila da ga isprobam u kombinaciji sa alkoholom i nisam pogrešila. Vi, dragi moji, u koliko ne možete da nabavite propilen glikol, odradite ceo postupak samo sa alkoholom.
Propilen glikol je organsko jedinjenje ( C3H8O2 ) bez mirisa i slabo slatkog ukusa. To je viskozna tečnost, higroskopna i rastvorljiva u vodi, acetonu i hloroformu. Dugo vremena se koristi u kozmetici i farmaciji, kao i u preradi hrane, kao lubrikant, humekant i rastvarač. Na osnovu naučnog rada prof. dr. Mirjane Đukić sa Instituta za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, saznala sam da je toksičnost propilen glikola izuzetno niska što je i dokazano u dosadašnjim naučnim istraživanjima. Naravno, osetljive osobe svakako treba da imaju na umu mogućnost štetnog delovanja u dodiru sa čistom ili nepropisno korištenom supstancom.
RECEPTURA
150 gr kokosovog ulja
75 gr stearinske kiseline
75 gr ricinusovog ulja
NaOH 48 gr
H2O 84 gr
Alkohol 150 gr ( 96% )
Propilen glikol 100 gr
Glicerin 60 gr
Šećerni sirup ( 115 gr šećera rastvoreno u 95 gr dem. vode )
Koje su to masne kiseline koje znatno utiču na transparentnost i kvalitet TS ? Pre svega, miristinska i laurinska kiselina, ricinolna , stearinska i na kraju, palmitinska masna kiselina. Zato je ova receptura bila uspešnija od mojih predhodnih eksperimenata.
IZRADA
Pripremite radni prostor, ličnu zaštitu, odmerite svoj materijal. Neka temperatura otopljenih masnoća ne bude niža od 80 stepeni Celzijusovih, a rastvora NaOH 90 stepeni. Ovog puta ne treba vam štapni mikser, već obična žica za mešanje, zbog brzog zgušnjavanja sapunske mase pri dodavanju rastvora sode u ulja. Iz istog razloga, rastvor ćete dodavati polako i postepeno, sve vreme mešajući. Dobro izmešajte masu, a onda poklopite i izolujte čekajući gel ( oko desetak minuta )
Gel faza |
Gel faza nije karakterističnog izgleda, ali ima tu blagu "prozirnost" kao i izdvajanje uljne faze na površini, što je normalno.
Sada dobro izmešajte masu i dodajte joj sve rastvarače. Izmešajte ponovo. Nakon ovoga, posudu sa sapunom stavite u mikrotalasnu pećnicu na "punu snagu" pet puta u trajanju od po minut, svaki put dobro mešajući. Ovom prilikom, dosta alkohola će ispariti, a ipak, ne toliko da napravi problem pri rastvaranju sapuna.
Nakon prvog tretiranja u mikrotalasnoj pećnici |
Nakon petog tretiranja u MT |
Rastvoren sapun bio je bistar, ali to još uvek ništa ne znači, sve dok se u kalupu isti taj sapun ne ohladi, očvrsne i pokaže svoje pravo lice. Hvala nebesima, ovoga puta, to što sam tražila, to sam i dobila. Ohlađen sapun bio je odlične transparentnosti, odlične topljivosti i ponovno očvršćavanje nije naudilo ni jednoj njegovoj karakteristici dobrog TS.
Transparentnost odlična |
Lako se seče i topi |
Pretopljen sapun zadržao transparentnost |
Pretopljen sapun |
Radni učinak :) |
Dragi moji, prednost ovog mix postupka je brzina, ekonomičnost i jednostavnost. Alkohol u toku postupka ispari sasvim dovoljno da kasnije isparavanje njegovih ostataka u sapunu neće naružiti i izobličiti izgled gotovog proizvoda. Prilika da proizvedete sopstvenu topljivu bazu bez prisustva industrijskih deterdženata više je nego primamljiva i ja vam želim svu sreću u vašem radu!
Uživajte! Dara
Пријавите се на:
Постови (Atom)