Voda na Balkanu uglavnom spada u red tvrđih voda u Evropi. Ukupnu tvrdoću vode čine karbonatna i nekarbonatna tvrdoća. Jedinica mere koja se koristi u Srbiji je Nemački stepen °dH. Najčešći stepen tvrdoće iznosi 15 i 20 , pa često i više od toga, pa je tako voda u Srbiji "tvrda" ili "srednje tvrda" što vrlo dezavuiše domaće sapunjare u njihovoj svetoj borbi za penušavi sapun.
Prvobitno je tvrdoća vode definisana kao sposobnost vode da taloži sapun uz stvaranje nerastvornih Ca i Mg soli masnih kiselina.
U užem smislu reči, sapuni su alkalne soli viših masnih kiselina, koje koloidno dispergovane u vodi služe za pranje i čišćenje. Zato je praona moć ( a i moć penušanja ) sapuna u tvrdoj vodi manja, nego u mekoj.
Kako tome doskočiti, a noge ne skrljati, pitanje je sad! Hajde da vidimo:
DVE GLUVE BABE
Razgovaraju dve gluve babe:
- Je li, a koji je danas dan? Je l´ četvrtak?!
-Ma jok, bre, danas je četvrtak.
-A što sam ja sve mislila da je danas četvrtak?!
E, vidite, mi smo vam sada ko dve gluve babe, preganjamo se oko jednog te istog, uprkos istini, da je sapun - sapun zato što pere, a ne zato što peni. Al ajde, svakog žulja njegovo, pa daj da napravimo sapun koji će i da pere, a boga mi, i da peni.
Poznato je da mnogi aditivi koji se dodaju u toku postupka saponifikacije pojačavaju penušavost. To se pre svega odnosi na šećere ( iz meda, mleka, piva, vina i drugih špecija što ih ljudi stavljaju u sapun sa i bez opravdanja ), svilu, glinu, kalofonijum, a ja u peraći sapun dodajem i goveđu žuč, što je stari fazon i dobro rešenje za datu vrstu sapuna. Verovatno nisam nabrojala sve aditive koji se koriste u ovu svhu, ali i nema potrebe, pošto ovaj post nije o "prečicama" već o čistom hemijskom putu trasiranom samo između masnoća i lužina, bez aditiva.
LEBA I MASTI
Od svih masnoća koje se koriste u izradi sapuna, opšte poznato je da saponifikovano kokosovo ulje daje najveći koeficijent čišćenja i penušavosti. Većini sapun majstora to je neka tačka oko koje "zavrte" svoj kalkulator kada formiraju željenu recepturu. Preko 90% masnih kiselina u kokosovom ulju spadaju u zasićene masne kiseline, 6% monozasićene i oko 2% polinezasićene. Laurinske masne kiseline procentualno ima najviše ( 45-52% ), a zatim miristinske ( 16-22% ), ostale su palmitinska 7-10%, kaprinska 5-10%, kaprilna 4-8%, oleinska 5-8%, linolna 1-3%, stearinska 2-4% i linoleinska do 0,2%. Zašto pišem sve ove procente sastava kokosovog ulja? Prosto da vas skoncentrišem na ono što treba da vam bude smernica u kombinovanju masnih kiselina različitih masnoća, a u svrhu dobijanja sapuna određenih karakteristika: masno kiselinski sastav!
Sam kokosov sapun je visokog koeficijenta čvrstine, odlične, vrlo visoke perivosti ( istovremeno odmašćivanja! ) i odlične penušavosti ( bujna šampanj pena ) Koje to masne kiseline daju takve atribute kokosovom sapunu? Naravno, one koje su najzastupljenije: miristinska i laurinska kiselina, pre svega.
Ako uvrstite visok procenat kokosovog ulja ( preko 25-30% ) u svoju recepturu dobićete penušav sapun, ali zato nepodoban za veći broj ljudi, posebno onih sa suvom i osetljivom kožom. U želji da penušavost zadržite, a smanjite koeficijent čišćenja, tj da napravite blag penušav sapun, možete se poigrati kombinacijama raznih dostupnih masnoća koje ni u kom slučaju ne moraju biti skupa opcija. Radeći sapune i mnogo razmišljajući i eksperimentišući, uvidi u neke dobre kombinacije, sami su se nametali. Recimo, receptura koja sadrži svinjsku mast i kokosovo ulje bolje peni od iste recepture bez masti. Ili, ulje pirinča, samo po sebi ne daje bog zna kako penušav sapun, ali u recepturama do 15% znatno poboljšava penušavost. Loj daje kremastu blagu penu, ali u kombinaciji samo sa svinjskom mašću ili još plus i malim procentom kokosa daće odličnu penu. Bademovo ulje i ulje avokada sa udelom do 5-10% takođe su zanimljiva opcija. Upoređujte masno kiselinski sastav ulja kojima raspolažete. Informacije o tome naći ćete, prosto, u on line sapunskom kalkulatoru http://soapcalc.net/calc/soapcalcwp.asp Uklapajte okvirno i balansirajte sastav skoncentrisani na ono što hoćete da postignete sa sapunom. Recimo, zanimljivo je, kako u svinjskoj masti imate vrlo zanemarljive procente laurinske i miristinske kiseline, ali zato imate oleinsku, palmitinsku i steainsku kiselinu u jako lepom odnosu koje će, saponifikovane, nežno oprati, odnegovati kožu i dati dovoljnu čvrstinu sapunu.
Ulje ricinusa druga je, mada ne i obavezna važna tačka u vašim planiranjima. To je ulje specifičnog sastava čijih 85-95% čini ricinoleinska masna kiselina, oko1- 5% linoleinska, oleinska 2- 6%, palmitinska o,5-1% i stearinska 0,5- 1,6%.
Saponifikovano ricinusovo ulje samo po sebi ne penuša, ali je zato vrsta booster-a, tj pojačivača, generatora volumena već postojeće pene koju daju druge penušave saponifikovane masnoće. Idealan udeo u recepturi je 5-8%, sve preko toga ubrzava saponifikaciju, omekšava sapun i skupo je.
E, sad kada imamo finu penu, ostaje još da se izborimo za njenu stabilnost, a to je podjednako vredan parametar kao i sama pena. Bez stabilnosti, niste ništa napravili, samo brljotinu u pokušaju.
Koja je to masna kiselina koja kada saponifikuje, daje gustinu i stabilnost peni vašeg sapuna? Stearinska masna kiselina!
Ukoliko se odlučite za čvrste masnoće, tj. butere u svojoj recepturi, obratite pažnju na procenat stearinske masne kiseline. Uklopljeno sa drugim čvrstim i polu čvrstim masnoćama, biće vam dovoljno svega 5-15% kakao ili shea butera da dobijete na stabilnosti. Ovde nikako ne želim da izostavim goveđi loj koji je bogom dana sirovina za gustu i postojanu penu u kombinovanim recepturama. Njen udeo od 5-30% je savršen.
Čista stearinska kiselina ( u supstanci ) redak je ali vrlo zahvalan član jedne recepture toaletnog sapuna. Većina sapun majstora ne igra se previše sa njom pošto je sklona da se nametne kao gospodar ubrzavajući saponifikaciju i diktirajući proces rada. Ipak 2-3% stearinske u recepturi iskusnom sapundžiji neće napraviti problem, a znatno će poboljšati stabilnost pene.
I kao kruna "kombinovane saponifikacije" jesu same baze, i natrijumova i kalijumova i sve njihove perfomanse i karakteristike.
Da li ste nekada probali da koristite i NaOH i KOH u izradi toaletnog sapuna? Ja jesam! Sad više ne probam, sada vrlo često radim taj postupak i mogu reći da sam oduševljena. Kroz česta ponavljanja ovog načina rada potvdila se pretpostavka da takvi sapuni bolje pene i lakše se ispiraju od sapuna iste recepture, a urađenih samo sa NaOH. U planiranju ovakvih sapuna morate voditi računa o odnosu čvrstih i tečnih masnoća, koeficijentu čvrstine sapuna i shodno tome, o odnosu NaOH i KOH.
Koji je to efikasan odnos lužina kada je u pitanju toaletni sapun i šta sve morate ispuniti da bi ste ga primenili ? Krenite od bezazlenog, a dovoljno efikasnog odnosa NaOH:KOH 90:10. Ovaj odnos uglavnom će biti dovoljan da pokaže rezultate, s tim što morate voditi računa da vaša receptura sadrži minimum 70% čvrstih masnoća. U suprotnom, radite sa 1% vodenim rastvorom kuhinjske soli za rastvaranje lužine ili dodajte 1,5-2% Natrijum laktata, no to su već opet aditivi, mada iskorišćeni u potpuno drugu svrhu. Kod receptura sa 100% čvrstih masnoća komotno odnos NaOH:KOH može biti i 85:15, posebno u sapunu loj - mast ili nekoj drugoj recepturi gde 50% učestvuje čvrsti buter. Ovakvi sapuni nakon sušenja i stabilizacije u trajanju od 4-6 nedelja po svojoj čvrstini apsolutno se ne razlikuju od sapuna rađenih samo sa NaOH. Onaj 1% slani vodeni rastvor, koji eventualno iskoristite u izradi sapuna na ovaj način, neće ni po čemu ugroziti penušavost ili druge atribute vašeg sapuna, osim što će mu dati dodatnu čvrstinu i sporije trošenje.
O kombinovanju masnih kiselina različitih masnoća koje su nam dostupne za izradu sapuna može se dosta pisati ali je potrebno i dosta učenja, čeprkanja po stručnoj literaturi za hemičare, zapitkivanje istih i td. Ja još nisam ovladala potpuno ovim delom nauke, pa pošto nisam hemičar po struci ostaje mi da prosim po ćoškovima malo pojašnjenja i da učim na sopstvenim greškama. Tu i tamo prignječim po neku profesorsku glavu ali idem napred i učim se driblingu :)
Eto, malo sam i vas prignječila, ne zamerite, takav mi horoskop! :)
O kombinovanju masnih kiselina različitih masnoća koje su nam dostupne za izradu sapuna može se dosta pisati ali je potrebno i dosta učenja, čeprkanja po stručnoj literaturi za hemičare, zapitkivanje istih i td. Ja još nisam ovladala potpuno ovim delom nauke, pa pošto nisam hemičar po struci ostaje mi da prosim po ćoškovima malo pojašnjenja i da učim na sopstvenim greškama. Tu i tamo prignječim po neku profesorsku glavu ali idem napred i učim se driblingu :)
Eto, malo sam i vas prignječila, ne zamerite, takav mi horoskop! :)
Dara
Sapun koji sam radila sa odnosom NaOH:KOH 90:10 i 1% vodenim rastvorom NaCl za rastvaranje lužina. Receptura sadrži 65% čvrstih masnoća |