Translate

понедељак, 13. новембар 2017.

KOMBINOVANA SAPONIFIKACIJA


 Čudno je to kako većina ljudi uživa u mehurićima sapunice. Računam da je to nešto primordijalno u čoveku, nešto što evolucija nije takla u zadnjim režnjevima mozga, naivna radost zbog šarenog i lepršavog, neobičnog i nesvakidašnjeg... Elem, zanatski sapun ima tu malu manu da ne penuša tako obilno poput industrijskih sapuna obogaćenih tenzidima. Neupućenima ta "mana" zanatskog sapuna smeta, pa se sapun majstori širom sveta trude da pronađu način i učine svoj proizvod što penušavijim, a pri tom izbegnu visok procenat kokosovog ulja u recepturama. Oh, svako zamešetaljstvo ima svoje "zamke", pa je ideal stvoriti sapun obilne pene, blag prema koži, dovoljnog koeficijenta čvrstine ( nije baš fora ni da traje mesecima, al ajde... govorimo o tehnologiji ), otporan na užegnuće, uz to mirisan i kad izvetri i tako dalje... Dakle, "Šio mi ga Đura"!
 Voda na Balkanu uglavnom spada u red tvrđih voda u Evropi. Ukupnu tvrdoću vode čine karbonatna i nekarbonatna tvrdoća. Jedinica mere koja se koristi u Srbiji je Nemački stepen °dH. Najčešći stepen tvrdoće iznosi 15 i 20 , pa često i više od toga, pa je tako voda u Srbiji "tvrda" ili "srednje tvrda" što vrlo dezavuiše domaće sapunjare u njihovoj svetoj borbi za penušavi sapun.
Prvobitno je tvrdoća vode definisana kao sposobnost vode da taloži sapun uz stvaranje nerastvornih Ca i Mg soli masnih kiselina.
U užem smislu reči, sapuni su alkalne soli viših masnih kiselina, koje koloidno dispergovane u vodi služe za pranje i čišćenje. Zato je praona moć ( a i moć penušanja ) sapuna u tvrdoj vodi manja, nego u mekoj.
Kako tome doskočiti, a noge ne skrljati, pitanje je sad! Hajde da vidimo:

DVE GLUVE BABE

Razgovaraju dve gluve babe:
- Je li, a koji je danas dan? Je l´ četvrtak?!
-Ma jok, bre, danas je četvrtak.
-A što sam ja sve mislila da je danas četvrtak?!

E, vidite, mi smo vam sada ko dve gluve babe, preganjamo se oko jednog te istog, uprkos istini, da je sapun - sapun zato što pere, a ne zato što peni. Al ajde, svakog žulja njegovo, pa daj da napravimo sapun koji će i da pere, a boga mi, i da peni.
Poznato je da mnogi aditivi koji se dodaju u toku postupka saponifikacije pojačavaju penušavost. To se pre svega odnosi na šećere ( iz meda, mleka, piva, vina i drugih špecija što ih ljudi stavljaju u sapun sa i bez opravdanja ), svilu, glinu, kalofonijum, a ja u peraći sapun dodajem i goveđu žuč, što je stari fazon i dobro rešenje za datu vrstu sapuna. Verovatno nisam nabrojala sve aditive koji se koriste u ovu svhu, ali i nema potrebe, pošto ovaj post nije o "prečicama" već o čistom hemijskom putu trasiranom samo između masnoća i lužina, bez aditiva.

LEBA I MASTI

Od svih masnoća koje se koriste u izradi sapuna, opšte poznato je da saponifikovano kokosovo ulje daje najveći koeficijent čišćenja i penušavosti. Većini sapun majstora to je neka tačka oko koje "zavrte" svoj kalkulator kada formiraju željenu recepturu. Preko 90% masnih kiselina u kokosovom ulju spadaju u zasićene masne kiseline, 6% monozasićene i oko 2% polinezasićene. Laurinske masne kiseline procentualno ima najviše ( 45-52% ), a zatim miristinske ( 16-22% ), ostale su palmitinska 7-10%, kaprinska 5-10%, kaprilna 4-8%, oleinska 5-8%, linolna 1-3%, stearinska 2-4% i linoleinska do 0,2%. Zašto pišem sve ove procente sastava kokosovog ulja? Prosto da vas skoncentrišem na ono što treba da vam bude smernica u kombinovanju masnih kiselina različitih masnoća, a u svrhu dobijanja sapuna određenih karakteristika: masno kiselinski sastav!
Sam kokosov sapun je visokog koeficijenta čvrstine, odlične, vrlo visoke perivosti ( istovremeno odmašćivanja! ) i odlične penušavosti ( bujna šampanj pena ) Koje to masne kiseline daju takve atribute kokosovom sapunu? Naravno, one koje su najzastupljenije: miristinska i laurinska kiselina, pre svega. 
Ako uvrstite visok procenat kokosovog ulja ( preko 25-30% ) u svoju recepturu dobićete penušav sapun, ali zato nepodoban za veći broj ljudi, posebno onih sa suvom i osetljivom kožom. U želji da penušavost zadržite, a smanjite koeficijent čišćenja, tj da napravite blag penušav sapun, možete se poigrati kombinacijama raznih dostupnih masnoća koje ni u kom slučaju ne moraju biti skupa opcija. Radeći sapune i mnogo razmišljajući i eksperimentišući, uvidi u neke dobre kombinacije, sami su se nametali. Recimo, receptura koja sadrži svinjsku mast i kokosovo ulje bolje peni od iste recepture bez masti. Ili, ulje pirinča, samo po sebi ne daje bog zna kako penušav sapun, ali u recepturama do 15% znatno poboljšava penušavost. Loj daje kremastu blagu penu, ali u kombinaciji samo sa svinjskom mašću ili još plus i malim procentom kokosa daće odličnu penu. Bademovo ulje i ulje avokada sa udelom do 5-10% takođe su zanimljiva opcija. Upoređujte masno kiselinski sastav ulja kojima raspolažete. Informacije o tome naći ćete, prosto, u on line sapunskom kalkulatoru http://soapcalc.net/calc/soapcalcwp.asp Uklapajte okvirno i balansirajte sastav skoncentrisani na ono što hoćete da postignete sa sapunom. Recimo, zanimljivo je, kako u svinjskoj masti imate vrlo zanemarljive procente laurinske i miristinske kiseline, ali zato imate oleinsku, palmitinsku i steainsku kiselinu u jako lepom odnosu koje će, saponifikovane, nežno oprati, odnegovati kožu i dati dovoljnu čvrstinu sapunu. 
Ulje ricinusa druga je, mada ne i obavezna važna tačka u vašim planiranjima. To je ulje specifičnog sastava čijih 85-95% čini ricinoleinska masna kiselina, oko1- 5% linoleinska, oleinska 2- 6%, palmitinska o,5-1% i stearinska 0,5- 1,6%.
Saponifikovano ricinusovo ulje samo po sebi ne penuša, ali je zato vrsta booster-a, tj pojačivača, generatora volumena već postojeće pene koju daju druge penušave saponifikovane masnoće. Idealan udeo u recepturi je 5-8%, sve preko toga ubrzava saponifikaciju, omekšava sapun i skupo je.
E, sad kada imamo finu penu, ostaje još da se izborimo za njenu stabilnost, a to je podjednako vredan parametar kao i sama pena. Bez stabilnosti, niste ništa napravili, samo brljotinu u pokušaju.


Koja je to masna kiselina koja kada saponifikuje, daje gustinu i stabilnost peni vašeg sapuna? Stearinska masna kiselina!
Ukoliko se odlučite za čvrste masnoće, tj. butere u svojoj recepturi, obratite pažnju na procenat stearinske masne kiseline. Uklopljeno sa drugim čvrstim i polu čvrstim masnoćama, biće vam dovoljno svega 5-15% kakao ili shea butera da dobijete na stabilnosti. Ovde nikako ne želim da izostavim goveđi loj koji je bogom dana sirovina za gustu i postojanu penu u kombinovanim recepturama. Njen udeo od 5-30% je savršen. 
 Čista stearinska kiselina ( u supstanci ) redak je ali vrlo zahvalan član jedne recepture toaletnog sapuna. Većina sapun majstora ne igra se previše sa njom pošto je sklona da se nametne kao gospodar ubrzavajući saponifikaciju i diktirajući proces rada. Ipak 2-3% stearinske u recepturi iskusnom sapundžiji neće napraviti problem, a znatno će poboljšati stabilnost pene.
 I kao kruna "kombinovane saponifikacije" jesu same baze, i natrijumova i kalijumova i sve njihove perfomanse i karakteristike.
Da li ste nekada probali da koristite i NaOH i KOH u izradi toaletnog sapuna? Ja jesam! Sad više ne probam, sada vrlo često radim taj postupak i mogu reći da sam oduševljena. Kroz česta ponavljanja ovog načina rada potvdila se pretpostavka da takvi sapuni bolje pene i lakše se ispiraju od sapuna iste recepture, a urađenih samo sa NaOH. U planiranju ovakvih sapuna morate voditi računa o odnosu čvrstih i tečnih masnoća, koeficijentu čvrstine sapuna i shodno tome, o odnosu NaOH i KOH.
Koji je to efikasan odnos lužina kada je u pitanju toaletni sapun i šta sve morate ispuniti da bi ste ga primenili ? Krenite od bezazlenog, a dovoljno efikasnog odnosa NaOH:KOH 90:10. Ovaj odnos uglavnom će biti dovoljan da pokaže rezultate, s tim što morate voditi računa da vaša receptura sadrži minimum 70% čvrstih masnoća. U suprotnom, radite sa 1% vodenim  rastvorom kuhinjske soli za rastvaranje lužine ili dodajte 1,5-2% Natrijum laktata, no to su već opet aditivi, mada iskorišćeni u potpuno drugu svrhu. Kod receptura sa 100% čvrstih masnoća komotno odnos NaOH:KOH može biti i 85:15, posebno u sapunu loj - mast ili nekoj drugoj recepturi gde 50% učestvuje čvrsti buter. Ovakvi sapuni nakon sušenja i stabilizacije u trajanju od 4-6 nedelja po svojoj čvrstini apsolutno se ne razlikuju od sapuna rađenih samo sa NaOH. Onaj 1% slani vodeni rastvor, koji eventualno iskoristite u izradi sapuna na ovaj način, neće ni po čemu ugroziti penušavost ili druge atribute vašeg sapuna, osim što će mu dati dodatnu čvrstinu i sporije trošenje.
O kombinovanju masnih kiselina različitih masnoća koje su nam dostupne za izradu sapuna može se dosta pisati ali je potrebno i dosta učenja, čeprkanja po stručnoj literaturi za hemičare, zapitkivanje istih i td. Ja još nisam ovladala potpuno ovim delom nauke, pa pošto nisam hemičar po struci ostaje mi da prosim po ćoškovima malo pojašnjenja i da učim na sopstvenim greškama. Tu i tamo prignječim po neku profesorsku glavu ali idem napred i učim se driblingu :)
Eto, malo sam i vas prignječila, ne zamerite, takav mi horoskop! :)


Dara
Sapun koji sam radila sa odnosom NaOH:KOH 90:10 i 1% vodenim rastvorom NaCl za rastvaranje lužina.  Receptura sadrži 65% čvrstih masnoća







петак, 10. новембар 2017.

среда, 19. април 2017.

POČETNIK SAM, TIM SE DIČIM !



Zaista, predivno je, mada i vrlo strašno biti početnik u nečemu. Žutokljunac! Gušter! Tresigaća! Imaš veliku želju da savladaš jedan izazov, a ništa ne znaš i ne znaš odakle da počneš. Bogovi Silikonske doline pružili su ti mogućnost da zaviriš u sve ćoškove savremenog globalnog sela i dovoljno je da napraviš par klikova i izguglaš svoju čarobnu ključnu reč, pa da ti se otvore bezbrojni linkovi raznih postupaka, receptura, saveta i upozorenja i ti, u tom vrtlogu šarenila, neznajući još uvek pravila igre, biraš najlepšu i najšareniju sliku i počinješ od te i takve osnove.
Hrabar si i rešen da se suočiš sa problemom, ne znaš zašto i kako, al ti ni baba nije znala hemijsku formulu pepela i kišnice, pa je opet sapun napravila i niko nije crko od te njene rabote.
Istini za volju, tvoj zaključak nije pogrešan, ali ti nisi tvoja baba i ovo je dvadeset i prvi vek, pa ako te nije sramota Bozona, nano - čestica i savremenih civilizacijskih tekovina, radićeš stvari stihijski i pasti kad tad, a to ti ne bih peporučila.
Niko nije popio mudrost s majčinim mlekom. Mudrost dolazi sa iskustvom i nije greška ni sramota ne znati, a hteti, već je greška i sramota biti lenčuga, gotovan, sujetan i neposlušan, nepoštovati autoritete i oglušivati se na savete.
I ja sam počela svoju sapunsku odiseju radeći po recepturama sa interneta, raspitujući se kod domaćih blogera o ovom ili onom trudeći se da ne budem dosadna i postavljam glupa pitanja. Na žalost, samo jedna od njih htela je da pomogne, a bilo je i takvih koji su me savetovali da merim šoljama i kašikama, na šta sam i jednima i drugima beskrajno zahvalna iz istog i jedinog razloga, što su me naterali da i dalje tražim i njuškam, jer sam jedna od onih zlehudih duša koje nisu sigurne u svoj rad ukoliko ne znaju zašto i zbog čega rade to što rade.
I tako, kako reče Koeljo ( parafraziram ), ukoliko nešto želiš svom svojom dušom, čitav univerzum će se aktivirati da ti tu tvoju želju i ispuni. I ja.... tragajući po sokacima interneta naiđoh na pisanu reč Zorana Vujčića, profesora Hemijskog fakulteta, doktora nauka i čoveka kome mnogo duguje čitava vojska majstora sapuna sa ovih naših prostora, hteli to neki da priznaju ili ne. Pročitah njegov blog, iščeprkah njegovu FB grupu Hemija sapuna i od tada, ja se opsesivno družim sa gospa Sodom, a zastanem samo na tren da vidim može li me još nešto izazvati pa da opet osetim strast učenja i slast izazova. Jer učiti, to je nešto najlepše što je čoveku dato. I da ne dužim previše uvod ovog mog posta, zaključiću ga tako što ću nastaviti da ga pišem isključivo zbog svih onih početničkih pitanja i potpitanja koje nećete naći na jednom mestu, a koja se više odnose na praktični deo. Od teorijskog dela, ovde ću navesti samo smernice, a ostalo ćete morati sami da učite počevši od dokumenata iz datoteka grupe Hemija sapuna. Takođe, na kraju teksta, potrudiću se da dam par linkova za neke ključne momente o kojima možete čitati i istraživati, a koje smatram ispravnim i dobrim.

ALATLJIKE I OSTALA MEHANIZACIJA



Šta mi treba od alata da napravim sapun? Nisam nešto pri parama, al rado ću kupiti najnužnije, pod uslovom da mi trošak ne odere kožu s leđa.
Evo šta treba:
1. Štapni blender  ( možete ga pronaći i po ceni od 1200-1500 dinara, sasvim solidan. Nema potrebe za nekim "ljutim mašinama" al nemojte kupovati ni neki jad koji će vam se pokvariti nakon samo par upotreba. Bilo bi dobro da mu vrh bude od nerđajućeg čelika, ali i plastični je sasvim ok. Nađite zlatnu sredinu cene i kvaliteta. Koristite ga samo za izradu sapuna , ne zbog  trovanja, već mogućnosti da vam ispasirana čorba ima ukus sapuna )

2. Plastična činija zapremine dve litre, mada može i od litre. Ipak, za početnika, smatram da je dvolitra bolja. Bolje za ovu svrhu su činije od mekše savitljive plastike, nego one od krte koja lako puca."Kod Kineza" imate širok asortiman činija i vangli po povoljnim cenama i veselih boja. Takođe može poslužiti i neka plastična kantica ili lonče od inoksa.

3. Posuda za rastvaranje natrijum hidroksida ( NaOH ). To može biti plastični, stakleni ili bokal, lončić ili dublja posuda od inoksa od pola litre do litre. Može i staklena tegla, veća, jer ja već par godina radim sa jednom takvom. Vi izaberite šta vam je najzgodnije.

4. Dve silikonske spatule ( braća Kinezi ), par starih supenih kašika. Spatule vam trebaju da mešate sirov sapun i "sljuštite" i poslednju kap sapuna iz činije prilikom sipanja mase u kalup. Kašike vam trebaju pri odmeravanju natrijum hidroksida i čvrstih masnoća. Sve zajedno služi da mešate ono što vam se u trenutku ukaže da treba izmešati.

5. VAGA - napisah ime ove sprave velikim slovima kako bih vam ukazala na važnost  Kupite dobru kuhinjsku vagu, digitalnu i preciznu. Nju nemojte kupovati u kineskim radnjama. Preporučujem vam jednu dobru "nemicu" ili "slovenku" iz ličnog iskustva. Opskrbite se obavezno sa još par rezervnih baterija i obavezno je kući izbaždarite pomoću nekog tegića ili predmeta poznate težine. Vagu redovno proveravajte, menjajte baterije redovno i uvek imajte na umu da je stavljanje posude sa toplim sadržajem otežavajuća okolnost za tačnost vage i njen ispravan rad. Zato obavezno vagu kontrolišite. OBAVEZNO.

6. Kalup - početnicima sugerišem da se opredele za jedan kalup, đuture, što bi rek´o naš narod, a ne pojedinačne, silikonske male. Zašto? U pojedinačnim kalupima teško se razvija gel faza, tj. saponifikacija ne uzima maha i vrlo često ostane nedovršena pri vađenju sapuna iz kalupčića ( saponifikacija će se svakako završiti i ovako ali ćete uz put na svojim sapunima dobiti belu skramu, pepeo, tj. natrijum karbonat. On nastaje usled reakcije slobodnog natrijum hidroksida iz sapuna i CO2 iz vazduha. Ova pojava je samo estetski problem, a sapun je svakako spreman za upotrebu nakon 4-6 nedelja ) Da vam ne komplikujem život dodatnim obaveštenjima ( koja ćete vi svakako kasnije morati da savladate ) ali u jednom većem kalupu uz dobru izolaciju vaš sapun će proći gel kako treba i šansa da imate pepeo na svom sapunu svešće se na minimum.
Šta vam sada, za prvu ruku može poslužiti kao dobar kalup? Kartonska ambalaža od jogurta ili od mleka, izrezana tako da vam posluži ili kao vertikalni ili kao horizontalni kalup, daće vam sasvim lepe sečene sapune. Ambalažu pocepate i tako sapun izvadite iz kalupa. Takođe, kao divan kalup može vam poslužiti i parče kanalizacione cevi prečnika 7 cm. ( ovo možete kupiti u gvožđarama ili prodavnicama "Uradi sam" ) Za donji poklopac odlično može da posluži poklopac od konzerve Nes kafe koji se savršeno uklapa ali koji ipak morate lepljivom trakom osigurati kako ne bi došli u situaciju da skupljate sirov sapun po podu. Ovu cev morate obložiti papirom za pečenje, a jedno parče staviti i na dno, pa preko njega poklopac. Ukoliko ipak umete da baratate stolarskim alatom ili imate način da uradite drveni kalup, rukovodite se sledećim preporukama za unutrašnje dimenzije kalupa: 6,5X10X30 cm. Dužinu pak možete smanjiti ili povećati ali tih 30 santimetara je neki optimum ( ovo je za uski kalup ) ili 8,5X8X30 cm ( za široki kalup ). Neka vam majstor uradi sve četiri bočne stranice sa šarkama i osiguračima radi lakšeg rukovanja i vađenja sapuna iz kalupa. Drveni kalup se takođe mora obložiti papirom za pečenje. Drvo je odličan provodnik toplote i sapun uvek lepo gelira u drvenom kalupu. Jedina mana mu je što se mora oblagati.



"Sam svoj majstor"( fotografije mladog kolege Nebojše M Pavlović, objavljene uz njegovu dozvolu )
 I na kraju, ako baš ne možete da odolite ružicama, srculencetima, leptirićima i drugim silikonskim pojedinačnim kalupima, evo načina da isforsirate gel, a da ne morate da koristite rernu. Svoje silikonske kalupe stavite na poslužavnik, izlijete sapun, a zatim sve ubacite u veliku plastičnu kesu. Lepo ušuškate sapun sa svih strana i pokrijete debelim ispresavijanim ćebetom ili stavite sapun u neku zgodnu drvenu kutiju ili kutiju od stirodura ili stiropora. Na ovaj način sapun će vam sigurno gelirati.
Još jedna važna i korisna informacija odnosi se na izračunavanje količine sapuna, tačnije rečeno ulja za saponifikaciju, a koja će odgovarati datom kalupu. To se postiže primenom sledećih formula:
Za četvrtasti kalup: visina X širina X dužina X 0,692
Za okrugli kalup : poluprečnik na kvadrat X 3,14 X visina X 0,692
( odnosi se na unutrašnje mere kalupa )
Ovim, dakle, dobijate količinu ulja potrebnu da uradite sapun za dotični kalup.

7. 96% alkohol ( kupuje se u super marketima ) potreban vam je da njime prskate površinu izlivenog sapuna kako bi smanjili mogućnost reakcije natrijum hidoksida sa vazduhom i nastanak pepela na površini sapuna.

8. Papirni ubrusi ( za ovo vam valjda ne treba objašnjenje )

ZAŠTITA

Ovo je obavezna stavka jer ćete raditi sa opasnom supstancom vrlo nezgodne naravi, zato nabavite:
1. zaštitne naočari ( mogu se kupiti za stotinak dinara u gvožđarama, poljoprivrednim apotekama i drugim prodavnicama za nabavku alata i majstorskih materijala )
2. zaštitne rukavice ( ima ih u svakoj prodavnici po pristupačnim cenama )
3. kecelja ili druga vrsta zaštitne gardarobe ili nekakav stari haljetak kome neće smetati ako na njega padne kap sirovog sapuna ili rastvora lužine
4. parče neke mušeme ili deblje folije da zaštitite radnu ploču, mada i novinski papir može da odradi posao

SIROVINE

Kupite ( na zaglavlju mog bloga imate linkove sajtova za područje Srbije gde po pristupačnim cenama možete kupiti kvalitetne sirovine ) :

1. litar rafinisanog ulja masline
2. kilogram rafinisanog kokosovog ulja
3. litar palminog ulja ( Palmolein )
4. litar ricinusovog ulja
5. kilogram NaOH čistoće 98%
6. demineralizovanu vodu

Za početnu šaržu ne zalećite se mirisima i bojama. Ima za to vremena. Osetite proces, probijte led, uradite čist, dobar i blagotvoran sapun koji mogu koristiti i vaša deca bez bojazni od alergijske reakcije. Zato hajde da napravimo sapun 😏

MOJA PRVA RECEPTURA

Evo vam, "na tacni", jedan dobar recept, u gramima, provučen kroz sapunski kalkulator koji ćete vi morati da naučite, ako ste pametni i razmišljte kao Homo sapiens, a ne da se sramotite i dozvolite sebi da slova ne znate, a pisati hoćete. Link za kalkulator naći ćete na kraju posta. Molim vas da se angažujete i savladate ga, jer uopšte nije težak. Ukoliko ne znate engleski jezik, slobodno se poslužite sa Google translate i savladajte tu malu prepreku.

Za 500 gr ulja, odnos vode i sode 2:1, bez popusta

Palmolein 40%  ( 200 gr )
Maslinovo ulje komina 35% ( 175 gr )
Kokosovo ulje 20% (100 gr )
Ricinusovo ulje 5% ( 25 gr )

NaOH 74 gr
H2O 148 gr

NAČIN IZRADE

Pripremite radni prostor, stavite zaštitnu opremu i počnite sa odmeravanjem i pripremom rastvora lužine. Prvo odmerite dem. vodu, a zatim i NaOH. Uspite masnu sodu u vodu i dobro izmešajte. Nemojte dozvoliti da vam se soda zalepi za dno posude nerastvorena jer ćete imati loš sapun. Dakle, mešajte ! Radite svo vreme smireno i bez žurbe. Trudite se da sve što odmerite štiklirate u svesci, kako nešto ne bi propustili ili duplo odradili. Ostavite rastvor sode da se hladi. Nakon pola sata, do sat, rukom proverite posudu spolja i u koliko je temperatura oko 40 stepeni, možete početi sa merenjem masnoća.

VAŽNO: Palmino ulje je na nižim temperaturama u čvrstom stanju. MORATE OTOPITI ČITAVU KOLIČINU PAKOVANJA PALMOLEINA, DOBRO IZMEŠATI, PA TEK ONDA ODMERAVATI. Ovo je zato što stajanjem, a pri teperaturi ispod tačke topljenja najpre kristališe stearinska masna kiselina u palmoleinu i pada na dno flaše.
Otopite na blagoj temperaturi i drugu čvrstu masnoću, tj. kokosovo ulje. Njega možete odmah vaditi kašikom, u koliko je u čvrstom stanju i tako odmeravati. Ja obično odmah odmerim zajedno kokos i palmu i stavim u mikrotalasnu na topljenje. Ukoliko nemate mikrotalasnu, otopite ulja na pari ili ringli na blagoj temperaturi. Otopljenim čvrstim masnoćama, dodajte odmerenu maslinu i ricinus. Dodavanjem ovih ulja sobne temperature toploj palmi i kokosu, vi ćete lako dobiti radnu temperaturu ukupne količine masnoća iz recepture. Promešajte smešu ulja u posudi. Pošto nemate termometar, temperiranost ulja i baze odredite dodirom šake preko zida posuda: razlika treba da je desetak stepeni, tj. da jedno od ovih učesnika u saponifikaciji bude nešto toplije u odnosu na ono drugo.
Sada polako uspete rastvor sode u ulja i ručno izmešate spatulom. Uronite štapni blender u smešu i počnite sa mućenjem u kratkim intervalima i naizmenično sa ručnim mućenjem. Masa počinje da emulguje i poprima mutan izgled. Onog momenta kada je počela emulgacija, tog momenta je počeo i proces saponifikacije. Mutite sapun do konzistencije tečnog pudinga, ne suviše gustog već zgodnog da se lako sipa i ravnomerno rasporedi u kalupu. U koliko sapun izlivate u kalupe komplikovane šare, neka vam sapun ostane nešto ređi kako ne bi ste imali šupljine i neravnine, tj. loš crtež na sapunu.
Ako preterate u mućenju sapuna i tako pregustog ga sipate u kalup, rizikujete pojavu šupljina u sečenom sapunu, što baš i ne izgleda lepo, mada mu ne oduzima ništa na stvarnom kvalitetu. Dovoljno će biti da mešate do normalne tečne konzistencije pudinga.
Sada, kada ste sapun ukalupili, protresite malo kalup i tresnite blago o podlogu da izbijete zaostale vazdušne džepove. Ne tresite sumanuto, jer ćete isprosipati sapun. Dovoljno je par blagih lupkanja. Poprskajte alkoholom površinu sapuna i stavite streč foliju preko kalupa. Odnesite ga na neko mirno mesto i pokrijte dobro sa svih strana.
U recepturama gde je zastupljeno kokosovo ulje, koje inače najbrže saponifikuje i time je vrsta katalizatora celokupnog procesa, gel počinje da se razvija već nakon pola sata, iz centra kalupa prema ivicama podižući temperaturu mase nekada i preko 90 stepeni Celzijusovih. Što je niža startna radna temperatura mase i niži procenat kokosa u sapunu, gel se sporije razvija, a saponifikacija duže traje. U okviru ovoga postoje nijanse i finese u koje sada neću ulaziti jer bih bespotrebno iskomplikovala ovaj prvi korak u obuci.
Nakon dva do tri sata od početka izolacije sapuna, podvucite ruku ispod ćebeta i poverite temperaturu kalupa. Ako je sapun vreo malo ga "razodenite". Budite strpljivi i ostavite sapun na miru narednih 12 do 24 sata.

PUNCTUM CLIMACTERIUM

E sad, mili moji, evo vama tačke na kojoj se preznojavate i tresete rukicama oblećući oko svoga kalupa ko mlada oko bračne postelje.
"S koje strane da mu priđem?" kuva vam se u glavi dok gledate u kalup puni iščekivanja.
Sapun koji ste lako ili teško izvadili iz kalupa, treba da bude suv, relativno čvrst, bez izdvojenih masnih fleka i kapljica, homogene strukture.
Ako ste radili sapun u "vekni" sad je došao trenutak da ga isečete. Početnik ste i ja vam preporučujem dugačak kuhinjski nož tanke oštrice, mirnu ruku i staloženost. Najlakše je da na sapunu uz pomoć lenjira odredite tačke po kojima ćete seći sapune debljine 2,5 cm. To je idealna debljina, mada u koliko su dimenzije sapuna manje od standardnih 6X8 cm sapun se može seći i na debljinu od 3 cm.
Isečen sapun ostavite na prohladno mesto, sklonjene od direktne sunčeve svetlosti i sa dobrom cirkulacijom vazduha. Neka sapun odleži 4-6 nedelja kako bi ispario višak vode, kako bi se ovaj hemijski produkt stabilizovao i dobio na svom kvalitetu, u svakom smislu ( sapun što duže stoji, blaži je za kožu i strukturno kvalitetniji ). U koliko ste sapun izlivali u male pojedinačne  kalupe, moja preporuka je da ih vadite tek posle 48 sati kako bi stvaranje "sapunskog pepela" sveli na najmanju moguću meru.

PAKOVANJE

Kada pakovati sapun? Možete, u periodu kada su spoljašnje temperature veće, to učiniti već nakon dve nedelje ( pod uslovom da ste radili sapun sa isforsiranim gelom ) ili tri do četiri nedelje u vreme hladnijeg perioda godine. Sapun će nastaviti da "diše" i upakovan.  Ukoliko ste tokom procesa izrade koristili nižu radnu temperaturu ( recimo 28 stepeni Celzijusovih i nižu ) ili niste forsirali gel  moja preporuka je da sapun pakujete nakon 6 nedelja.
Vrstu ambalaže birate prema svom ukusu i želji, ekološkoj osvešćenosti, prilici za koju je sapun namenjen i td. Čitajući razna iskustva majstora sapuna širom sveta, neka ambalaža se posebno izdvaja kao najbolja po održivost kvaliteta sapuna ali i ekološkoj opravdanosti, a to su vrećice od prirodnog tekstila, tj. lanene, pamučne ili jutane. Na žalost, ova vrsta ambalaže u velikoj meri poskupljuje proizvođačku cenu sapuna. Streč i termofolija su jeftin izbor, mada ekološki ne baš opravdan. Kartonske kutije su dobre, vrećice od organdina, reciklirani natur papir i td. Naravno, sapuni se vrlo često mogu naći u ponudi i bez  ambalaže, što apsolutno poštujem, jer time u stvari proizvođač potpuno zaokružuje ekološki proizvod kao takav.

DAVITELJ PROTIV DAVITELJA

Napisah ovaj post iz potrebe da mnoge od vas sa osnovnim pitanjima o prvim koracima izrade sapuna uputim na jedan link, jer vrlo često nemam vremena da odgovorim dovoljno precizno i opširno na neka pitanja, a htela bih da ostanem ljubazna i pomognem svakom ko želi da uči. Svesna sam da je post predugačak, ali sam svesna i da, vrlo verovatno, nisam obuhvatila baš svaku zanatsku caku. Međutim, smatram da su za početak, ova upustva više nego dovoljna. Takođe, želim da naglasim da tokom učenja i rada svako od nas razvije svoj zanatski put, svoj postupak, svoje finese. Ipak, praktična suština se kod svih  mora poklapati.
I pored svih mojih pisanija i truda o iznošenju različitih postupaka proizvodnje sapuna, moram da napomenem kako je  samo JEDAN POČETAK  pravi i jedini, a to je Školica sapuna na Hemijskom fakultetu u Beogradu. Tu, pod mentorstvom profesora doktora Zorana Vujčića i u okrilju najviše naučne instance tog domena u zemlji, vi ćete dobiti kvalitetnu i naučno potkovanu startnu obuku. U koliko živite van Srbije, potražite obrazovano i stručno lice sa puno iskustva i njemu poklonite svoje poverenje da vas uči i vodi u prvim koracima. Sve posle toga zavisi samo od vas! U želji da ne budem pretenciozna i apsolutno iz ljubavi prema znanju i čoveku, završavam ovaj post, a vama želim puno uspeha i izazova na ovom divnom i korisnom zanatskom putu! Živi bili i puno učili !!!


KORISNI LINKOVI










петак, 20. јануар 2017.

U RALJAMA ŽIVOTA - KREM SAPUN

 
"Nad svom ovom grdnom mješavinom  
opet umna sila toržestvuje; 
ne pušta se da je zlo pob'jedi,  
iskru gasi, a zmiju u glavu." ( Njegoš )

E, Njegoše, lučo moja, u mukama upaljena ! Da ne bijah tvojih mudrih rječi, satr mene umna sila moja. Al desnica ruka odnese prevagu! Desnice je sila, sapun zamesila! Jopet!

   Verujem da ste svi čuli za krem sapun, a da su neki od vas i probali da ga urade. Verujem da vam zvuči primamljivo kada pomislite na kremasti osećaj koji budi vaša čula i stvara vizuru neke slasti i užitka. Znam ... to je i mene privuklo! Na prvu loptu! Priznajem! Tek na drugu me je privukao izazov izrade, zanatske perfomanse i ono što se zove "dobar proizvod".
Nema puno informacija o izradi ovog sapuna u kućnim uslovima. Svi oni su na kraju nešto mutili mikserom i "to nešto" ostavljali četiri nedelje da "truli". To su konstante. I još postoje dve: stearinska kiselina, koje mora biti minimum 50% u recepturi i glicerin, koga mora biti minimum 50% od količine stearinske. Ostalo su varijabile, majstorske šeme i verovatno puno caka koje se vremenom nameću same po sebi upornim i znatiželjnim. Kao i onima koji žele bolje i više i ne ograničavaju se ustaljenim šemama.
Recepturu sam prilagodila sebi i sirovinama kojim raspolažem. Takođe sam izmenila redosled dodavanja nekih aditiva, smatrajući glupim da ih ne dodam onda kada se lakše inkorporiraju, a da time ne remetim saponifikaciju.
Sam proces kuvanja ne traje dugo, dva sata i nije komplikovana procedura. Komplikovano je nešto drugo...

Stearinska kiselina 55%
Kokosovo ulje 20%
Maslinovo ulje, komina 15%
Ricinusovo ulje 5%
Ši puter 5%
Glicerin ( 55% od količine stearinske kiseline )

NaOH : KOH = 25:75
H2O  90% ( !!! ) A što tol´ko vode, sunce ti kalaisano??!!  TOLIKO ! (ne daj Bože da ti zatreba i više )

Receptura bez popusta, po kalkulatoru
Premašćivanje: Stearinska kiselina 5% od ukupne količine ulja
plus glicerin 15% od ukupne količine ulja

Drugi aditivi:
glina 1% od ukupne količine ulja
šećer ( u prahu ) 1% od ukupne količine ulja

Dakle, ništa strašno :)
Istopite masnoće i odmah dodajte glinu i prvu, veću količinu glicerina. Dobro izmešajte i dodajte prohlađen rastvor KOH i NaOH. Mutite štapnim do konzistencije gustog pudinga.


Prebacite smesu u Krock pot ili vodeno kupatilo i čekajte pojavu "vulkana". U mom Krock potu sapun je postigao ovu fazu tačno pola sata od ubacivanja mase u prethodno zagrejan aparat. Evo kako izgleda "vulkan":


Otklopim ja kuvalo i vidim lep prikaz sapuna koji "počinje da diše". K´o velim, sad ću da ga izmešam, pa da počnem sa kuvanjem od sat i po, koliko je po proceduri. Uzmem silikonsku spatulu, majstorski zavitlam polukružni ulevo, kad ono, cvrc ! Stvrdnula se masa ko tutkalo. Osta moja alatka zaglavljena. Šta ću sad?! Uzmem varjaču, neku plastičnu, kinesku, puče ko palidrvce; uzmem kašiku metalnu, iskrivi se !!! Mozgam dalje, kud´ ću i šta ću i dosetim se neke debele plastične drške od nekog nemačkog "šta ti ja znam" kuhinjskog pomagala te uspem nekako da izmešam masu. Drška izdrža do kraja odiseje. ( "Nemac" je to, Mercedes među posuđem )


E sad, ide kuvanjeee. Sat i po, sa mukotrpnim fizičkim radom na svakih 15 minuta. Kuvalo uključeno na višu temperaturu ( kažu, krem sapun voli jaču vatru ), a ja se sve nadam da će masa da omekani vremenom, da makar "Nemca" spasem, ako ne i sapun. Na radiju Toma peva "Dotako sam dno života", a ja grizem nokte i pitam se gde ćemo sapun i ja na kraju završiti.
A završismo, posle sat i po, on ni zeru mekši, a ja ni zeru optimističnija. Samo se "Nemac" još dobro drži; nije se ni iskrivio! 
Razmišljam, Bog te, ko će u ovo sad da umeša šećer u prahu , otopljenu stearinsku za premašćivanje i ekstra glicerin !? I to da izmeša dobro! Vreme leti, sapun ne sme da zagori, a ja napravim još jedan katastrofalan gaf : stavim stearinsku u neku vajnu labaratorijsku plastičnu čašu, ko bajagi otpornu na visoke temperature i počnem da je topim u mikrotalasnoj. Posle 3 minute na 100% snage, proverim, stearinska se nije ni zagrijala. Dodam tu i ekstra glicerin, k´o velim, idu u isti čabar, pa se zajedno mogu i grijati i uključim ponovo MT. Kad otvorih nakon tri minuta, imam šta i da vidim, istopila se i stearinska i glicerin ali i čaša! Piii, ludnica! 
Šta da vam kažem, nekako  tok stvari vratim u normalu i počnem da mešam onu masu kako bih inkorporirala šećer, otopljenu stearinsku za premašćivanje i ekstra glicerin. 
Ma to je bilo neopisivo iskustvo. Gnječi, mesi, prebacuj, premeći, došlo mi bilo da uzmem rukavice i da  rukama sve sjedinim (zdrav razum je pobedio, pa nisam). Setim se alatke za gnječenje krompira ( Spominjali to ovi Ameri što su takav sapun već radili, al ja to odbila na glupost . Sad videh ko je glup u celoj priči ) Tražim gnječilicu, nema je! Nikad je nema kad mi treba! Ako mi treba u "letnjoj kuhinji", ona je u kući, ako mi treba u kući, ona je u "letnjoj kuhinji" i tako u krug. Uzmem na kraju nogaru od štapnog miksera i s njom nekako završih posao. Za vreme mešanja, masa počinje da peni i blago omekšava i morate mešati sve dotle dok dno posude ne ostane suvo, a penušavosti nestane. Kada ste to konačno odradili, isključite izvor toplote, poklopite posudu i ostavite da prenoći. 


Preko noći masa poprima drugačiji izgled, reklo bi se "sazreva" na neki način i poprilično omekani. Da sam išla sa manjim procentom vode, problemi u kuvanju i mešanju, a i u kasnijoj obradi same paste bili bi mnogo veći, a mnogi na pastu dodaju i malu, dodatnu količinu vode kako bi pasta omekšala i bila zgodna za mućenje. Evo kako pasta izgleda nakon 15 sati od završetka kuvanja:


Sada, uzmite od paste manju količinu, 2-3 kašike i mutite mikserom. Mutite dobrih 15-ak minuta. Sapun će proći kroz dve tri faze, za to vreme. Najpre gusti krem, onda tečni i na kraju će dobiti svoju pravu konzistenciju.



 U sapun dodajte 1% vitamina E, aloju u prahu, svilu, fitokeratin, etarsko ulje ili neke druge aditive, po vašoj želji ili nameni, a trebalo bi dodati i konzervans, pošto je krem sapun bogat vodom, a i u koliko planirate dalju distribuciju ovog sapuna. S obzirom na njegov ph koji iznosi 9 vrlo je skučen izbor konzervanasa koji će biti efikasni u toj baznoj sredini. U inostranstvu postoji tečni Germal plus (Propylene Glycol / Diazolidinyl Urea / Iodopropynyl Butylcarbamate ), koji odlično konzervira proizvode pri ovako visokom ph. Za sada moj sapun će ostati nezaštićen, jer još uvek tragam za efikasnim konzervansom koji je uz to i zdravstveno prihvatljiv, a da ga mogu kupiti u svom okruženju. Ako ima među vama neka dobra dušica koja zna tajnu dobre konzervacije ovog sapuna u majčici Srbiji i hoće da podeli tu mrvicu svoga znanja, bila bih joj veoma zahvalna :) 
Sapun je veoma blag. Odmah sam ga isprobala za umivanje lica, još dok je bio u formi paste i bez ikakvih drugih aditiva. Lepo peni i ne isušuje kožu niti stvara osećaj zatezanja. Nakon propisanog vremena sazrevanja, koje traje četiri nedelje, krem sapun dobija pravu konzistenciju i izgled, postaje još blaži i kvalitetniji. Dakle, umućen sapun u kutiju pa na odmor od mesec dana. Inače, lično, više mi se sviđa izgled krem sapuna koji nije umućen električnim mikserom. Struktura sapuna umućenog ručno, stajanjem dobija onaj divni sedefasto svileni izgled, zadržava meku pastoznu osobinu i ne "kalira" po volumenu. Mikserom umućen sapun drugačiji izgled poprima iz dana u dan. Volumen mu opada, a struktura više podseća na penasti parfe. Međutim, i jedna i druga osobina i način finiširanja mogu se iskoristiti zavisno od proizvoda koji sa sapunom hoćete da napravite.
Ovaj sapun može da bude odlična podloga i polazna sirovina za mnogo lepih kozmetičkih preparata, a posebno kao krema za brijanje, bilo muških ili ženskih nepoželjnih čekinja. Treba samo malo znanja i ideja i ko može stati na put vašim inovacijama. 



Konačno završih! Nadam se da moj post nije bio naporan, dosadan i lišen svrhe. (" Dobro je kad samo babu nije spominjala, sve ostalo se da istrpeti! ")
Budite mi vredni i otvorenog uma, a život će se potruditi za sve ostalo!

Dara