Translate

четвртак, 19. април 2018.

EKSPERIMENT "SAMSON I DALILA I RAVIJOJLA VILA"

Kažu stari spisi da je Samsonu ( Ne Simpsonu, Bartu :) ) sva nadljudska snaga ležala u kosi, pa kad ga je Dalila očerupala, jadan se skočanjio ko uvela kruška oskoruša. Em ćelav, em onemoćao, em ga žensko prevarilo.
Kosa je mnogima jako važan deo pojavne ličnosti, nekome ponos i dika, a nekome bolna tačka, fetiš, modni detalj, pa i umetnički izražaj. Uvek su u slatkim maštarijama bile u pitanju "djeve s kosom raskošnom i dugom", vile čija obnažena tela skrivaju slapovi svilenih i zlatnih pramenova i td. A i Ravijojla se češljala u sličnom fazonu, pa jadni Marko svaki put pobrljavi kad je sretne. Šatro: "Posestrima!" Jest, nije nego!!!
Kozmetička industrija odavno je našla plodno tle kada je nega kose u pitanju i, zaista, uvek je izazov napraviti dobar preparat koji će odgovarati nameni i zadovoljiti razmaženog kupca. Čitavi timovi tehnologa, farmaceuta i kozmetičkih stručnjaka stoje iza samo jednog projekta, sa ciljem iznalaženja savršene recepture, blage formule, usklađenosti sa novim trendovima "organic" i "non sintetic" i td.
Da je lako, nije, pa tako i ovaj moj tim ( Darinka, Dara, Dara Buba Mara i Dara Drndara ) mesecima okapavaše na projektom prvog čvrstog šampona izrađenog na bazi pravog sapuna, a ne surfaktanta sa ili bez sulfata.
Verovatno ste čuli za čuvene LUSH - ove čvrste šampone, praktične za savremenog čoveka koji je stalno u pokretu, narkomanski namirisane, bez ambalaže i ekološki opravdane ( do duše bogate SLS surfaktantom, mada, da se ne ogrešim, ima tu i đusa od narandže, arganovog ulja i drugih špecija koje nisu uzgajala ili cedila deca mlađa od 12 godina ) Dakle, taj i takav LUSH začetnik je ideje čvrstog šampona koji zaista jeste praktičan, pa je ideja replicirana i postala vrlo popularna u malim kozmetičkim manufakturama i među konzumentima novog doba koji bi i da bude prirodno al ako može da radi i sve ono što bi radio vrhunski sintetički proizvod iste namene. E, pa čekaj malo bato moj! Koje su to priče?!, što reče onaj iz nove "Sapunice" na Prvoj TV. Ne može i Jare i Pare. Ili možda i može? Videćemo!

Standardna receptura čvrstog šampona sadrži jedan, dva ili tri surfaktanta, neko negujuće ulje u maloj količini koje ima moć da prodre u strukturu dlake, reparira je i omekani, biljne prahove, vitamine i humekante i etarsko ili mirisno ulje.

Standardni sapun urađen toplim ili hladnim postupkom saponifikacije, a u svrhu pranja kose uvek će dati oprečne rezultate, bez obzira na recepturu, tj ulja koja su saponifikovala. Sapun je, prosto, samo sapun, mekši ili tvrđij, sa većim ili manjim koeficijentom čišćenja i, što je u ovom slučaju jako važno, ima visok ph koji vi u toku samog procesa izrade ne možete spustiti a da ne ometete saponifikaciju. Taj visoki ph zanatskog sapuna upravo je prvo i najvažnije mesto spoticanja u adekvatnoj nezi kose i pranju ovim sapunom. Visoki ph odiže kutikulu dlake i vremenom je čini krtom, slabom i lomljivom. Definitivno zanatski sapun nije opcija u čestom pranju, posebno duge kose. Kosa postaje ućebana, bez sjaja i previše voluminozna. Opet, sa kratkim frizurama, ovi efekti ne dolaze do izražaja, sapun fino očisti vlasište, kosa se sporije masti i imamo zadovoljnog korisnika. Postoji još pozitivnih efekata zanatskog sapuna na kožu glave, kao što je eliminacija peruti ( blag sapun za suvu perut i nadraženu kožu glave, nešto jači za masne skalpove i masnu perut ) ili ublažavanje i eliminacija kožnih bolesti, vašljivosti i td. Sve u svemu, zanatski sapun je ipak bez obzira na sve svoje male nedostatke u nezi i toaleti kose, jedno blago kojeg se ja nikako ne bih odrekla. I najbolji šamponi poznatih svetskih kozmetičkih kuća ne odgovaraju svima, pa kako to očekivati i ovde.
Odavno se meni u glavi vrzma ideja izrade čvrstog šampona bazirana na zanatskom sapunu. Umesto surfaktanta, sapun.
Na zadatu temu treba obraditi, eliminisati ili barem ublažiti negativne efekte na dlaku, a zadržati one dobre, blage i zdravstveno i ekološki prihvatljive osobine našeg sapuna. Odmah ću postaviti recepturu kako bih kroz opis sastojaka objasnila ono čime sam se rukovodila dok sam radila na ovom projektu.

BTMS 10%
Kakao buter 5%
Cetyl alcohol 5%
Limunska kiselina 1%
Deksa pantenol 2%
Vit E 1%
Fitokeratin 2%
Prosušen i samleven rezanac sapuna izrađenog od 100% kokosovog ulja, bez popusta do 100%

BTMS ( INCI : Cetearyl alcohol i Behentrimonium methosulfate , katjonski emulgator, kondicioner, ne - etoksilovan, poreklom iz uljane repice i palme, ne rastvorljiv u vodi, rastvorljiv u uljima, pri upotrebi ne zahteva acidifikaciju preparata )
BTMS je igrač kojeg sam ubacila da pre svega omekani strukturu dlake, smanji statički elektricitet, olakša raščešljavanje i inicijalno spusti ph proizvodu. Idealan ph za šampone za kosu iznosi od 5-7 , a dodatkom BTMS  ( uz druge sastojke osim limunske kiseline ) ph se spušta na 8. Odlično, ali i dalje nedovoljno.

Kakao buter daje kosi volumen, štiti dlaku od isušivanja, bogat je antioksidansima, a svojom strukturom doprineće čvrstini gotovog preparata.

Cetyl alcohol je koemulgator, emolijens i regulator viskoziteta. Ugušćivač koji nije mastan poput recimo drugih regulatora viskoznosti. Dobija se iz biljnih ulja.

Limunska kiselina ( Citric acid ) voćna kiselina čiji je ph 1% rastvora 2,2 Industrijski se dobija iz limuna ili šećernom fermentacijom uz pomoć Aspergillus niger. Ovde iskorišćena kao regulator kiselosti. Ima efekat heliranja, tj vezivanja minerala, čime pojačava dejstvo antioksidanasa i konzervansa.

Deksa Pantenol , provitamin B5, daje kosi mekoću, sjaj, vlaži  i poboljšava strukturu dlake.

Vit E antioksidans kako za masnoćne korištene u preparatu, tako i za kosu. Smanjuje štetno dejstvo UV zraka

Fitokeratin obnavlja, vraća sjaj i elastičnost dlake. Hidrolizovani protein izveden iz pšenice i kukuruza.

100% kokosov sapun, sapun dobijen hladnim postupkom saponifikacije kokosovog ulja, bez popusta. Odabrala sam ga zbog visokog koeficijenta čišćenja, penušavosti i stabilnosti. Sapun sam usitnila, a potom, kada je bio savršeno suv, samlela u električnom mlinu u prah.

Postupak izrade:
U vodenom kupatilu, na pari istopiti BTMS, cetil alkohol i kakao buter. Dodati sapun i uporno mešati do omekšavanja mase i homogenizacije. Dodati limunsku kiselinu i nastaviti mešanje. Uskoro će masa postati nešto lakša za rad i mekša. Skloniti posudu sa izvora toplote i mešati dok se ne ohladi na temperaturu ispod 40 stepeni. Dodati vitamine, fitokeratin i mirisno ili etarsko ulje. Dobro izmešati i ukalupiti u zgodne silikonske kalupe. Sačekati da šampon očvrsne i omah je spreman za upotrebu. Ph gotovog šampona ( 1% vodeni rastvor ) iznosi 7.

Kokosov sapun

Presuda:
 Kosa gusta, farbana, deblje dlake.
Pri prvom šamponiranju pena nešto oskudnija i treba više "rada" da se pena formira. Na drugom šamponiranju, pena gusta, postojana i obilna. Ispiranje brzo i lako. Osećaj na mokroj kosi nakon ispiranje za nijansu "teži" nego kod standarnih šampona, ali kosa je čista. Nakon sušenja, primetno veći volumen, ali kosa ima sjaj, nije ućebana i meka je i podatna. Nema statičkog elektriciteta pri češljanju, a češljanje je lako. Koža vlasišta nije iziritirana, nema svraba niti perutanja
Smatram da je ovo dobar čvrsti šampon na čijem usavršavanju se još može raditi.

Eto, dragi moji, to je bio prikaz nekih mojih razmišljanja i rezultat mog iščitavanja svega što sam smatrala stručnim i relevantnim na ovu temu i eksperimentisanja. Nisam ni farmaceut niti hemijski tehnolog i zaista mi fali ta dubina i širina primenjene nauke, ali vredno radim i učim pa mi je to opravdanje za moguće greške i gluposti. Zato sam uvek spremna i otvorena za svaku vrstu stručne kritike i sugestije.
Budite mi zdravi i uživajte u svakom danu!

Dara

06.07. 2018. Ažuriranje posta nakon nekoliko eksperimenata u izradi čvrstog šampona sa zanatskim sapunom

Pozdrav drugari!
Po prirodi sam užasno samokritična i večito tražim "dlaku u jajetu" kada završim neki posao. Koliko god to bilo dobro, ume da bude i vrlo opterećujuće. Ipak, u izazovu je spas, pa valjda će i posle 99 promašaja, 100. pokušaj dati zadovoljavajući rezultat.
Receptura čvrstog šampona u ovom postu nije loša, ali smatrala sam da mi je kosa nekako previše teška posle pranja. Koža skalpa je bila mirna, nema svraba i vrlo je prijatan osećaj posle pranja kose, ali ipak, sama dlaka nije se baš najbolje ponašala. Ovde pišem isključivo lično mišljenje i isključivo o svojoj kosi. Možda će nečijoj dlaci ova receptura više prijati, a možda i ne. Zbog toga sam poradila na sastavu iz malo drugačijeg ugla. Osnova je ista, samo sam menjala procente zastupljenosti i izbacila kakao buter okrivljujući ga za težinu kose nakon pranja. Evo nove recepture:

BTMS 15% ( povećala ga kako bi još bolje omekanio dlaku )
Kokosovo ulje 5%
Cetiol C5 2%( frakcija kokosovog ulja, biljna zamena silikonu )
Cetil alkohol 5%
Svila u prahu 2% ( otopiti je u masnoj fazi, zajedno sa gore navedenim sastojcima )
Vit E 1%
Mirisno ili etarsko ulje 1%
Sapun 68%
Limunska kiselina 1%

Presuda:
Bolje, definitivno. Volumen kose odličan, kad napravim punđu, ne trebaju mi šnale jer kosa stoji na svom mestu. Dobro raščešljavanje. Težina i dalje prisutna ali u mnogo manjem stepenu. Koža skalpa bez iritacije. U prvom pranju više rada za nešto oskudniju penu, u drugom šamponiranju pena dobra i brzo se razvija.

Ovo ažuriranje je samo vrsta napomene, da se sa ovim proizvodom još može i treba raditi.

Ostajte mi zdravo i veselo! Dara
Нема коментара:

Постави коментар