Translate

понедељак, 9. јун 2014.

KAMUFLAŽNI SAPUN

KLEKA I DIVLJA NANA


    Izuzetno se ponosim ovim sapunom zato što je njegov nastanak bio čist eksperiment. Želela sam da uradim biljni sapun koji će zadržati mirise svojih sastojaka, u koji neću dodavati etarska ulja ni druge mirise. Razmišljajući o svom zadatku, tražila sam meni dostupne biljke koje su vrlo bogate etarskim uljima i smolama, a nisu kontraindikovane u primeni na koži. Na kraju sam se odlučila za ove dve kraljice mirisa:

    Kleka (Juniperus communis )

Kleka je zimzeleni grm, bodljikavih listova. Plodovi su bobice, tamno crveno-ljubičaste boje, smolastog, aromatičnog mirisa. Cela biljka je lekovita, ali se najviše koriste plodovi kada su potpuno zreli, u drugoj godini. Sadrže čak 0,5-2% eteričnog ulja čiji su glavni sastojci terpentini. Takodje, sadrže tanine, smolu, kreč, 30% šećera i gorku materiju- juniperin.
  Kleka je vrlo lekovita, ali ja ću ovde navesti samo njene koristi u spoljašnjoj upotrebi: seboreja, ekcem, gljivična i bakterijska oboljenja kože, psorijaza.

     Nana ( Mentha piperita )

Nana je trajna zeljasta biljka, koja uspeva i kao divlja i kao pitoma vrsta. Voli vlažna mesta i vrlo je otporna. U svetu postoji oko 180 rodova iz porodice Mentha. Svi su lekoviti. Etarska ulja, kojih ima najviše u listovima pre cvetanja, a za najvećeg sunčevog zračenja, se sastoje iz monoterpena mentola, mentona, metilacetata, mentofurana...Listovi sadrže karotin, betain, organske kiseline, cink, selen, molibden, stroncijum...
  U spoljašnjoj upotrebi, nana deluje blago antiseptično, anestetički, jer nadražuje nervne završetke u koži i izaziva hladjenje. Miris je opuštajući i osvežavajući.


  U svom dvorištu gajim i pitomu nanu, ali u nekom ćošku svake godine izrasta veliki žbun divlje nane koja meni ima oporiji i jedinstveniji miris pa sam se odlučila da nju iskoristim za sapun.
Nabrala sam dobre dve pregršti listova i stavila ih u blender sa malo destilovane vode. Dobila sam sok tamno zelene boje, opijajućeg mirisa. Procedila sam ga i odmah zamrzla.
   Kleku sam još pre 4-5 nedelja kupila u prodavnici zdrave hrane i samlela je u mlinu za kafu, a zatim ubacila u maslinovo ulje. Tu me je čekala, ispuštajući svoje divne smole i ulja i terala me da gorim od znatiželje kako će se ponašati prilikom saponifikacije.

  Bazna ulja za ovaj sapun su moja standardna, jer sam oduševljena njihovim karakteristikama u sapunu, a i da se ne lažemo, čekam srećnije dane za kakao i šea puter. U svakom slučaju, od meni dostupnih resursa izvukla sam maksimum.
Bademovo ulje 5%
Ricinus 10%
Kokos 25%
Maslina 30%
Suncokret 5%
Govedji loj 25%

Hardness 40 (29-54)
Cleansing 19 (12-22)
Conditioning 56 (44-69)
Bubbly 28 (14-46)
Creamy 31 (16-48)
Iodine 59 (41-70)
INS 150 (136-165)
   2/3 vode zamenila sam smrznutim kockicama soka od Mente, 30% ulja je bio infuz Kleke, a u vruć rastvor NaOH i preostale 1/3 tečnosti koje je činila destilovana voda, opet sam stavila prstohvat vune. U ovaj dodatak sam zaljubljena jer zaista daje drugačiji i bolji sapun na koži. Da mogu da kupim protein svile, verovatno bih i to probala. Ko zna, možda i to jednom!
   Prilikom pravljenja sapuna desilo se jako ubrzavanje saponifikacije, tako da se sapun vrlo brzo zgušnjavao, pa nisam mogla da uradim dizajn koji sam htela. Morala sam brzo da mislim i brzo da radim, pa je ispalo ovo čudo od sapuna, koje mi se ipak dopada. Liči na fetiš sapun nekog vojnika...ili lovca. Dobro, bar će ga voleti momci!!! Za ubrzavanje saponifikacije krivim kleku i njena bogata smolasta jedinjenja, ali mi nije žao, sapun miriše fenomenalno jer je miris, na moje oduševljenje, preživeo  strašne procese stvaranja sapuna. Miris mente ublažava i osvežava slatkast i smolast miris Kleke. Kombinacija je začudjujuće divna! Boja je takodje iznenadjenje, maslinasto zelena ( donji sloj sapuna ) ali toj pojavi moram da dam još vremena i da vidim hoće li se prilikom lečenja sapuna promeniti. Sapun je izašao iz kalupa savršen, bez pukotina, sa punim gelom, bez ikakvog znojenja i kondenzacije.

   Eto, ovaj post je malo duži nego obično, ali se nadam da nisam bila dosadna, bar ne onima koje zanima lepota pravljenja sapuna! Do skorog pisanja, želim vam sve najbolje!


                                              Vaša Dara!

Нема коментара:

Постави коментар