Translate

субота, 10. мај 2014.

ZIMSKA KOMPOZICIJA, PROLEĆNA REALIZACIJA





                                                    SAPUN SA CIMETOM

       Još pre skoro dva meseca stavila sam mleveni cimet u ulje i skoro zaboravila na to. Kad sam pre par dana otvorila posudu u kojoj je bio ovaj macerat, oduševila sam se diskretnim mirisom. Odmah sam rešila da uradim sapun, nadajući se da će miris bar malo preživeti saponifikaciju, osim toga, imala sam u rezervi etarsko ulje cimeta.
  Druga stvar koja me je dugo kopkala, jeste, da isprobam govedji loj u izradi sapuna, jer sam čitala da on daje odličan kvalitet sapunu, poboljšava penu, čišćenje i konačno čvrstinu i dugotrajnost sapuna pri upotrebi. Loj sam dobila besplatno i fino ga očistila, iseckala i lagano istopila, tako da sam dobila prelepe, snežno bele komade loja, koji u frižideru može dugo da stoji. Ovaj recept je još po nečemu poseban, ne sadrži ni kokosovo ni palmino ulje! Receptura je proverena na SoapCalc-u i provera kaže da imam recept za penušav, vrlo negujući i čvrst sapun koji fino čisti. Dakle, upustila sam se u eksperiment, jer ja strašno volim da istražujem. Evo mog recepta: Bademovo ulje 5%, ricinusovo ulje 10%, mlečna mast 15%, maslinovo ulje 30%, govedji loj 30% suncokretovo ulje 10%. NaOH 106 gr, kozije mleko 202 gr, H2O 102 gr, popust 7%, dodaci: med, cimet, kakao. Miris: etarsko ulje narandže, limuna i cimeta. KVALITET: Hardness 32% (29-54), Cleaising 12% (12-22%), Condition 63% (44-69%) Bubbly 14% (14-16%), Creamy 37% (16-48%).
    Htela sam po prvi put i da izbegnem i gel fazu, tako što sam sapun odmah stavila u zamrzivač na dva sata, a potom u frižider preko noći. Nije uspelo! Lepo se vidi na fotografiji da imam delimičan gel. Neznam kako se to desilo! Sve u svemu, zadovoljna sam za ovaj put. Ja sam još uvek učenik, nisam čak ni šegrt. Dug put do majstora! Ipak, lepo je učiti, NAJLEPŠE!                

                                   Do skorog pisanja, Vaša Dara

4 коментара:

  1. Baš mi je drago da ste počeli svoj blog! Tek sam ga sad našla :). Samo tako nastavite!!! Ja mislim da vam je došlo do parcijalnog gela zbog meda. Koliko znam da svi aditivi koji imaju u sebi šećere dovode do zagrevanja sapunske mase. Mada, to ništa ne znači za kvalitet sapuna. Ispao je prelepo! A da, taman da dodam u vezi zeolita da ne pišem na nekoliko mesta. Zeolit je aluminosilikat i ima građu kao sunđer. Najčistiji oblik zeolita se zove klinoptilolit i ima ga kod nas. Njegova najbitnija karakteristika jeste da u sebe upija otrove, ali i pored otrova u sebe upija i druge stvari koje su nama korisne. Mada,kod njega najfascinantnije je što one dobre stvari koje je upio vremenom će i da otpusti. To važi za vodu (ako se doda u zemlju za cveće), pretpostavljam da važi i za eterična ulja. Ja sam htela da ga nabavim u komadima i da na njega kanem par kapi eteričnog ulja i da ga stavim u auto, da mi polako otpušta miris, umesto onih kancerogenih mirišljavih gluposti koje uglavnom prodaju. Nadam se da nisam puno udavila :). Želim Vam puno sreće u radu i puno novih postova! Puno pozdrava od vaše Mushu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Marija! Baš ste me obradovali svojim komentarom. Postala sam kao dete, sve u vezi ovog hobija me raduje, a posebno kad mogu nešto novo da naučim. Zeolit se u mojoj profesiji koristi jako dugo (veterina), medjutim, ja ga još nisam koristila u sapunima, pa vam se zahvaljujem na vašem objašnjenju. Razmišljam da li isušuje kožu? Moram li da sa njim pravim masniji sapun?!

      Избриши
  2. Svaka cast na volji za pretapanje govedjeg loja! Zimus na Zlatiboru sam kupila oko 0,5 kg govedjeg loja ali nisam stigla da ga pretopim I na zalost mi se pokvario tako da nisam uspela da ga isprobam u sapunima. Ako bi se ikad odlucila da eksperimentisem sa zivotinjskim masnocama govedji loj bi bio na prvom mestu! Verujem da sapunu daje poseban kvalitet. Sto se izbegavanja gela tice I ja sam imala jedan neuspeli pokusaj. Turu od 600 g ulja sam odmah nakon izlivanja u modlu ubacla u friz I drzala 24 h medjutim sapun je parcijalno geliralo sto me je dovelo do ocaja (imala sam u toj turi bas neka skupa ulja I butere). Od tada iskljucivo geliram sapune. Doza zeolita koju sam dodaval sapunima je 2 - 3 kasicice na 500 g ulja uz visak masnoce od 7%. Nisam primetila da isusuje kozu a sapun sa ovim dodatkom mi je svojevremeno bio bas trazen. Inace ovaj sapun je super ispao I jedva cekam da vidim nove kreacije!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Goco, svaki mesar će vam rado pokloniti loj, jer oni to bacaju. To dosta smanjuje troškove i stvarno je sapun odličan, kremast i čvrst. Inače sam ga topila dobrih 4-5 sati, lagano i nije baš mirisalo najlepše. Zato sam dobila kilogram prekrasnog belog loja, glatkog i bez mirisa. Hvala za zeolit, za parcijalni gel, za savete! Zeolit ne kupujte po nenormalnim cenama u apotekama, već uzmite zeolit za veterinu, koji košta stotinak dinara po kg. i ispecite ga na 250 stepeni dva sata u rerni. Takav je idealan za ljudsku upotrebu. Lično iskustvo!

      Избриши