Translate

понедељак, 28. април 2014.

SREĆA U NESREĆI

LJILJAN

ŠTA SE DESI KAD NE URADIŠ DOMAĆI ZADATAK


   Ovaj sapun sada živi svoj drugi život. Možda mu je to bila sudbina, jer, sad je lepši nego u prošloj reinkarnaciji. Ime i dušu je zadržao. Promenio je samo konstituciju.

Bez šale, šta se zaista desilo?!
Pošto se ubrzano spremam za svoje narudžbine u maju, reših da uradim jedan baš mirišljavi sapun. Možda ne bih bila toliko ambiciozna da na poklon nisam dobila tri, četiri bočice etarskog ulja iz Nemačke proizvodnje. Kvalitetna! Spremila sam svoje resurse, naštimala se da odradim gradaciju boja pomoću paprike, odabrala recept sa "sporim tragom" i puna entuzijazma krenula... Ricinus 50 gr, kokos 150 gr, suncokret 180 gr, maslina 200 gr, palmino ulje 150 gr, mast 100 gr. Kozije mleko 210 gr, dest. voda 105 gr, popust 7%. Sve je išlo divno. Jesenas sam kupila neku leskovačku papriku neverovatne cinober crvene boje, pa sam pomislila, ajde da malo oživim te moje sapune. Znate kakvi su ljudi,vole boje. Moja kombinacija mirisa je bila sledeća: ljiljan, blagi dodir ruže i bergamonta i mrvica lavande da sve poveže. Kombinacija divno miriše. Smućkala sam tu formulu par sati ranije jer sam čitala da mirisne formule takođe vole zrenje, kao i sapuni. Kad sam postigla prve naznake traga, dodala sam ulje i mutila dalje. Možda je trebalo da dalje mutim samo "žicom", a ne štapnim blenderom, verovatno! Ali i dalje sve je OK! Prvi sloj najtamnije nijanse prolazi dobro. Dok pripremam drugi sloj u roku od pet sekundi sapun se pretvara u užasnu pihtijastu grudvu koja ne može više ni da se meša već se cepa na parčad. Očaj me obuzima i ja brže-bolje ubacujem tu jadnu masu u kalup. Propast! Razočarana, nosim sapun na izolaciju i čekam sa nestrpljenjem da prodju 24 časa. Sutradan uveče, trčim sa posla kući , vadim sapun iz kalupa i vidim da je poput gume, oznojen i čudan. Isečem ga i rešavam da mu dam još 24 časa. Sutra je ipak bilo pretopljavanja. Topila sam ga u rerni, na 90 stepeni, u poklopljenoj šerpi sa nešto vode, vrlo malo. Miris nije ispario. Sapun se divno istopio i ja sam ga ponovo ukalupila.
    Tražila sam svoju grešku i našla je! Nisam dovoljno čitala o etarskim uljima i njihovom ponašanju tokom hladnog procesa izrade sapuna. Floralni mirisi i neki začinski znaju jako da ubrzaju trag. Ima tu sigurno još puno toga za učiti, a znam da se i velikim sapundžijama dešavaju iste stvari, pa se tešim. Učiti, učiti i samo učiti! ( Ko je to rekao? Možda Lenjin?!)   Uzdravlje!

2 коментара:

  1. Oh, kako mi je samo poznata ova frustracija! Mnogo puta se i meni desila slicna stvar ali me to nije obeshrabrilo za nove "projekte" :) Bas mi je drago da si pocela da blogujes! Zelim ti puno uspeha I mnogo novih sapuna!
    Goca

    ОдговориИзбриши